Nadal kritizálta a wimbledoni kiemelési rendszert

Rafael Nadal világranglistás helyezése ellenére csak harmadik kiemelt lesz a július 1-én kezdődő füves pályás Grand Slam tornán

A wimbledoni szervezők -egyedüliként a Grand Slam versenyek között- nem csak az aktuális világranglistás pozíciót veszik figyelembe a kiemelések meghatározásakor. Egy speciális képletet alkalmaznak, amelyben szerepelnek az elmúlt 24 hónapban füves tornás eredményei is.

Ez alapján a számítás alapján a friss hallei tornagyőztes Roger Federer kapta a második kiemelést, míg Nadal a harmadikat, hiszen ő a hurlinghami bemutató torna kivételével a füves szezonban csak Wimbledonban lép pályára. A spanyolnak így a trófea elhódításához valószínűsíthetően mind a négyszeres győztes Novak Djokovicot, mind a nyolcszoros wimbledoni bajnok svájcit le kell gyűrnie.

A spanyol Movistar tévécsatornán hétfőn este elhangzott riportban Nadal így kommentálta az ügyet:
“Akár második, akár harmadik kiemelt vagyok, a legjobb teniszemet kell nyújtanom, és minden meccsen harcolni fogok. Az egyetlen dolog, ami zavar, hogy csak Wimbledonban alkalmazzák ezt a kiemelési formulát az összes Grand Slam torna közül. Nem csak engem érint ez hátrányosan, ugyanúgy nem veszik figyelembe más játékosok egész éves teljesítményét sem.”

Federer nem tulajdonított nagyobb jelentőséget a döntésnek. Azt mondta, nagyon messze van még akár a Nadal, akár a Djokovic elleni összecsapás, előbb az odáig vezető útra kell koncentrálni.

Novak Djokovic diplomatikusan úgy vélekedik, hogy bár a nyolcszoros bajnok Federernél senki nem érdemli meg jobban az előnyös kiemelést, de megérti Nadal frusztrációját is, aki tizenkétszeres Roland Garros bajnokként és a világranglista második helyezettjeként érthetően nem boldog, ha nehezebb helyzetbe hozzák.

A kiemelt kép forrása: Teniszvilág