Vita Djokovic és Kevin Anderson között a játékosbizottságban

Az ATP játékostanácsában kialakult véleménykülönbségek miatt négy tag lemondott a pénteki, maratoni hosszúságú ülés után

A megbeszélés aktuális témája az ATP szervezeti felépítésének módosítása volt, de a játékosok képviselőit egyéb kényes témák is megosztják mostanában. Chris Kermode elnök lemondatása, Justin Gimelstob bántalmazási ügye, majd távozása az ATP bizottságából csupa olyan téma, amelyről nem alakult ki egyetértés a játékosbizottságon belül.

A kép forrása: https://www.timesnownews.com

Az elnök, Novak Djokovic hozta fel ismét az ATP átalakításának témáját. A szervezet nagy hiányosságaként említette, hogy a játékosok számára nincs igazi érdekérvényesítési lehetőség a versenyszervezőkkel szemben. Erre hivatkozott a három lemondott tag, Robin Haase, Sergiy Stahovsky és Jamie Murray, valamint az edzők képviseletét ellátó, és ugyancsak távozó Dani Vallverdu is. Djokovic elismerte, az ő fejében is megfordult a lemondás gondolata, mert úgy érzi, nem tudja megfelelően képviselni a profi teniszezőket.

Mindezekkel áll szemben az alelnök, Kevin Anderson, aki szerint a jelenlegi működési rend, bár nem tökéletes, de nem szorul gyökeres változtatásra:
“Mindig nehéz megtalálni az egyensúlyt a játékosok és a tornaszervezők érdekei között. Mindenképpen kitöltöm a mandátumomat, és a következő évben megpróbálok a lehető legtöbbet tenni az előttünk álló feladatok megoldásáért. Meg kell találnunk az ATP új vezetőjét, és az irányítási struktúrán is változtatnunk kell valamelyest. A pénzdíjak kérdésére eddig is nagy hangsúlyt fektettünk,  de még nem értük el a várt eredményeket. Ezen a területen lesznek a leghevesebb viták.”

A kép forrása: https://www.lainformacion.com

A pénzdíjakkal kapcsolatban rendkívül érdekes Feliciano Lopez véleménye, aki jelenleg kettős szerepben, aktív játékosként és a Mutua Madrid Open tornaigazgatójaként is tevékenykedik:
“Úgy érzem, nagy változások várhatóak az ATP-n belül. Remélem, hogy év végére újra teljes létszámban feláll a játékosbizottság, és meg tudják oldani a felmerülő problémákat. Nemcsak a pénzdíjakról van szó, bár a játékosok általában ezt emelik ki. Őszintén szólva, ebben a tekintetben nincs okunk panaszra. Amikor elkezdtem Grand Slameken játszani [a 2001-es Roland Garroson], 10 000 dollárt kaptam az első fordulós szereplésért. Ez az összeg ma 50 000 dollár. A tenisztornák gazdasági háttere nem egyforma, némelyek kifizetődők, mások viszont küszködnek. Óriási munkával próbálnak szponzorokat szerezni, hogy mi, játékosok megkaphassuk a megfelelő színvonalú díjazást. A Madrid Openen 1 millió euróval emeltük az összdíjazást, és szervezőként pontosan tudom, milyen nehéz összegyűjteni ezt a pénzt.”

Kevin Anderson elsősorban a 250-es ATP tornák miatt aggódik, hiszen a topjátékosoknak az alacsony megszerezhető pontszám miatt nem éri meg részt venni ezeken a versenyeken. Talán elmennének, ha magas fellépti díjat kapnának, a kisebb tornák azonban nehezebben szereznek támogatókat, és ezzel bezárul az ördögi kör.

A kiemelt kép forrása: https://www.estetica-mente.com