A 40. Fedal elé

Roger Federer és Rafael Nadal egymás ellen mérkőznek meg a wimbledoni teniszbajnokság elődöntőjében. Ez lesz a páros 40. egymás elleni mérkőzése, füvön pedig a negyedik összecsapásuk. 

11 év telt el az ikonikus 2008-as finálé óta. 2006-tól 2008-ig mindhárom wimbledoni döntőt egymás ellen vívták. Az elsőt simán nyerte Federer, a másodikat nagy csatában húzta be a svájci, a harmadikban pedig felállt 0-2-ről, de végül mégis a spanyol örülhetett. Sokan azóta is az utóbbi meccset tartják a tenisztörténelem egyik legkiválóbbjának.

Sok okosat lehetne írni, de ennek a párharcnak a megítélése a túláradó érzelmi érintettség miatt mindig is szubjektív marad. Annak a bizonyos párharcnak, amit hosszú éveken át Nadal dominált, egészen 2015-ig. Ezt követően 5 alkalommal Federer tudott nyerni, és úgy tűnt, hogy megfordult a párharc dinamikája. Így volt ez egészen az idei, a szél miatt bohózatnak megfelelő Garros elődöntőig, amikor Nadal megtörte Federer sorozatát. A svájci azóta sem olyan meggyőző, mint mondjuk 2017-ben, így most füvön Nadal a favorit az oddsmestereknél. A borítás taglalásába most nem mennék bele, de tagadhatatlan, hogy ebben annak is súlyos szerepe van.

Mivel elvonatkoztatni én sem tudok, nézzük inkább a tényeket:

 • Az egymás elleniben 24-15-re Nadal vezet, de az elmúlt 6 meccsből 5-öt Federer nyert
 • Füvön a már említett három wimbledoni fináléban találkoztak, ezen a borításon 2-1-re Federer vezet
 • A fináléig vezető úton Federer 2, míg Nadal csak 1 játszmát veszített. Legutóbb pont 2008-ban állt hasonló szett aránnyal ugyanebben a fázisban a spanyol.
 • játék idén lassabb Wimbledonban, mint a kétezres években bármikor. Hogy ennek a borítás vagy labdák, illetve szándékos vagy véletlen az oka, az lényegtelen.
 • Federer 5 mérkőzésen eddig 42 ászt ütött, Nadal 47-et. 2018-ban Federer szintén öt meccsen 64 ászig jutott, Rafa akkor 6 meccsen jutott 34 foghatatlan szerváig.
 • Az első szervák mögött Nadal 83%-ban nyerte a pontokat, Federer 82%-ban. Tavaly Federernél ez 86%, Nadalnál 71% volt.
 • Federer eddig 216 nyerőt és 89 ki nem kényszerített hibát ütött (2,42). Nadalnál ez az arány 179W/74UFE (2,418).

Hozhatnánk még statisztikákat, de úgy gondolom, ebből is jól látszik, hogy miért is gondolják Nadalt favoritnak a borítás legjobbja ellen.

És akkor vissza a szubjektumhoz, érzésre, statisztikák hiányában:

 • Federer fonákja továbbra sincs a 2017-es szinten
 • A labdák magasra pattannak, lelassulnak, Nadalnak bőven van ideje beleállni
 • Rengeteg a hosszú labdamenet
 • Mindketten sokkal kevesebbet járnak fel a hálóhoz, mint tavaly

Összesítve a statisztikát és az érzést, úgy gondolom még hízelgő is az 1.72 – 2.10. Szurkolói szempontból viszont úgyis lényegtelenek a számok.

Ti mit gondoltok? Ki nyeri a Fedal “XL-t”?

Kiemelt kép forrása: atptour.com