Wimbledon 2019 – A női döntő elé

2019. július 13.
by Opistho

Nem gondolom, hogy a legfontosabb következtetéseket a döntő előtt az eddigi Halep-Williams meccseket nézve vonhatjuk le. Ott is egyértelmű, hogy ki van fölényben, de az is látszik, voltak szoros meccsek, Halep képes olyan teniszre, amellyel megzavarhatja ellenfelét, már le is győzte egy alkalommal, tehát ilyen szempontból nem indul hátrányból. Olyan szempontból viszont igen, hogy ez itt Wimbledon, a wimbledoni döntő, itt minden másképp van. Mást jelent egy wimbledoni döntő ennek a két teniszezőnek.

Serena Williamsről nem kell sokat mondani, hétszeres wimbledoni bajnok, alaposan ismeri már a Centerpálya minden négyzetméterét, pontosan tudja, hogy mit kell játszani ahhoz, hogy nyerjen. Ezen a tornán fokozatosan sikerült formába lendülnie és a Roland Garrossal ellentétben itt „túlélte” a rázós meccseit is. A második körben Kaja Juvan, a negyeddöntőben Alison Riske ellen kényszerült három játszmára, de sikerült továbbjutnia, ez pedig komoly mentális erőt is jelenthet. Serenának újra itt a lehetősége megnyernie a 24. egyéni Grand Slam-tornát, beállítva ezzel Margaret Court rekordját. Tavaly két nagy esélye is volt már persze erre, Wimbledonban és a US Openen is, de egyik alkalommal sem jött össze. Az év első két Grand Slam tornáján nem jutott döntő közelébe, így a sikerre éhsége valószínűleg egyre csak nőtt azóta.

Kép forrása: nytimes.com

A hétszeres bajnoknak hatalmas előnye van a teljes mezőnnyel szemben: ez pedig a brutális fizikális fölény. Nem hiszem, hogy tagadni lehetne, hogy a sikereiben nagyon nagy mértékben játszottak szerepet a fizikális erőből fakadó előnyei, a puszta, nyers erő. És csak emellé jöttek a képességek és a mentális fölény, amivel gyakran sikerült ellenfeleit egyszerűen „megtörni”. Williams fizikális fölénye akkora, hogy borítástól függetlenül, lassabb, gyorsabb pályákon is leütheti a pályáról ellenfeleit.

Simona Halep első alkalommal játszik döntőt Wimbledonban, ráadásul a döntőbe kerülése némiképp meglepetésnek is számít. Hiába hetedik kiemelt, hiába volt nemrég világelső, a fű nem tűnt a kedvenc borításának. 2014-ben ugyan eljutott egyszer az elődöntőig, de azóta sem sikerül komolyabb eredményeket felmutatnia ezen a borításon. 2013-ban nyert egy kis tornát, de azóta nincs második füves tornagyőzelme sem. Az utóbbi években sokkal inkább kemény és salakpályán láthattunk tőle előrelépést.

A döntőbe kerülésének valószínűleg két komolyabb oka lehet, az egyik az, hogy az idei borítás egyes játékosok beszámolója és az eredmények alapján alapvetően nem a klasszikus füves teniszt játszó teniszezőknek kedvezett, a másik pedig az, hogy a Roland Garros után sok pontot veszített el, egy teljes év után már egyik Grand Slamen sem címvédő és újra sikerre éhessé vált. A tavalyi Grand Slam győzelme óta Halep hullámzó teljesítményt nyújtott, sőt, a Grand Slam tornákon kifejezetten gyenge eredményi voltak. A nagy nehezen megnyert első Grand Slam után valahol természetes is, ha kiengedett kicsit, most viszont itt az esély egy másodikra.

Az esélyek persze nyilván Williamsnek kedveznek, de egy esélye mégis lehet Halepnek. Hogy mi ez az esély? A közhelyes válasz nyilván az volna, hogy „Serenán múlik a dolog, ha nem játszik elég jól, akkor esélye lehet Halepnek”. Ha viszont jobban megnézzük, ez nem biztos, hogy így van. Serena Williams Wimbledonban, annyi kihagyott lehetőség után, sikerre egyre éhesebben aligha fog gyengén teniszezni. Ha véletlenül rossz napja is van, akkor is, a fölénye akkora, hogy izgulva is képes lenyomni a pályáról Halepet. Ha Williams gyengeségére bízza magát, abban reménykedik, akkor nem valószínű, hogy megnyerheti a döntőt Halep, de még arra sem lesz sok esélye, hogy szorossá tegye.

Kép forrása: britwatchsports.com

Talán elsőre furán hangzik, de szerintem Halep hozzáállásán múlik, hogy kétesélyes döntőt látunk-e holnap, vagy „mészárlást” és sima Williams-győzelmet. Ha átmegyünk az ATP mezőnybe, eszünkbe juthat Andy Murray és Stan Wawrinka, akik sok idő után tudtak csak először Grand Slamet nyerni. Mindkettőre igaz az is, hogy a második Grand Slam győzelmük már sokkal jobb játékkal ment. 2015-ben a Roland Garroson Wawrinka élete egyik legjobb játékával nyerte meg a másodikat. Akkor Djokovic egy fontos „rekordért”, a Karrier Grand Slamért ment, ahogyan most Serena a 24. győzelemért. A figyelem az esélyesen volt, a kihívó pedig valami váratlant tudott húzni.

Persze, az ATP, salak, 3 nyert szett, más játékstílus. De példának mégis jó arra, hogy hogyan kell egy első Slam után a másodikra kimenni: még jobban akarni mint az elsőt, szintet emelni. Halepnek arra van szüksége, hogy a szokásos játékánál jobban játsszon, hogy mutasson valami pluszt, amivel fejtörést okozhat még Serenának is.

Aztán persze lehet, hogy mindez felesleges gondolkodás, mert Serena Williams kimegy a pályára és leüti a pályáról Halepet, akinek esélye sem lesz ilyenre. Meglátjuk. Reménykedjünk, hogy legalább izgalmas lesz a döntő.

A kiemelt kép forrása: theweek.co.uk