Wimbledon 2019: Dráma a köbön, őrületes döntőt nyert meg Djokovic!

Újabb klasszikussal lett gazdagabb a tenisz! Novak Djokovic egy ötórás csatában, két meccslabdát hárítva verte meg Roger Federert a Wimbledoni döntőben!

Miután kialakultak a férfi egyes elődöntők Wimbledonban, nagy esély nyílt arra, hogy három napon belül a tenisz történelmének legnagyobb párharcai közül kettő is gazdagodjon egy újabb fejezettel. S azzal, hogy a címvédő és világelső Novak Djokovic (1.) hozta a kötelezőt Roberto Bautista Agut (23.) ellen, ez már biztossá is vált, a 40. Roger Federer (2.) – Rafael Nadal (3.) rangadó végeredményétől függetlenül. Az örökrangadót végül az elnyűhetetlen svájci nyerte meg, így vasárnap délután neki adatott meg a lehetőség, hogy megakadályozza a szerbet ötödik bajnoki címének megszerzésében.

A Salakkirály felett aratott sikeren felbuzdulva sokan a Grand Slam-rekordert kezdték el favorizálni 48. Djokovic elleni mérkőzésén, hiszen a lelassított füvön is képes volt olyan extravagáns tenisszel előrukkolni, mellyel 2017-ben megnyerte az Ausztrál Opent és ezt a Grand Slamet is. Mindemellett „Nole” a könnyebb sorsolás és a még könnyebb ellenfelek ellenére is élt meg néhány apró, nehéz pillanatot, a legnevesebb vetélytársat pedig pont a legfontosabb meccsre kapta meg. A világelső azonban ezekre a meccsekre tud felpörögni igazán, ahogyan azt bizonyította már jó párszor az elmúlt években.

Egy szó, mint száz: mindenki nagyon várta a találkozót, mely végén nem mellesleg egy 21-szeres vagy egy 16-szoros Grand Slam-bajnokot ünnepelhetett a teniszvilág. S hogy mit kaptunk? Keressük a szavakat…

Első szett: Federer elszalasztotta a lehetőségeket

A kezdés nem okozott csalódást. Mindketten előrukkoltak tudásuk legjavával, különösen akkor, mikor a másik fogadóként biztató helyzetbe került. Ebből a szempontból is Federer volt az, aki közelebb volt a különbséget teremtő lehetőséghez a nyitójátszma egyetlen egy break-labdája révén. A rövidítés már fordulatosabb volt, Federer szempontjából nagyon hasonlóan alakult, mint a Nadal ellen lejátszott első játszmás tie-break. A korai hátrány ellenére 3-3-as állással cseréltek térfelet, ezután pedig a svájci megtáltosodott. Az 5-3-as vezetés nem is tűnt meglepetésnek, a szett során Federer bizonyult valamivel jobbnak. Djokovic azonban ebben az egyik legjobb, hogy akkor is képes a maga javára fordítani a (rész)eredményt, mikor nem gondolná az ember. A fontos pontokat jobban kezelte a szerb, de a lassan 38 éves ellenfelének hathatós segítsége is kellett az előny megszerzéséhez.

Nagyot harcolt a szettelőnyért a címvédő és világelső.
Kép forrása: twitter.com/wimbledon

Második szett: Djokovic is ajándékba adott egy játszmát

Ilyenkor általában az szokott történni, hogy aki kissé szenvedve megnyer egy szettet, az a következőben erőre kap, míg a másik fél a kimaradt lehetőség miatt kissé megzuhan. Ehhez képest Djokovic játéka esett szét, mégpedig olyannyira kétszer is elveszítette a szerváját. Federer egyik alkalommal se habozott és hamar dupla-break-előnybe került. Ezúttal pedig ő volt az, aki kihasználta ellenfele hibáit. Talán soha nem történt még olyan, hogy Djokovic elveszítse háromszor is szerváját egy Grand Slam-döntő valamely játszmáján belül!

Harmadik szett: Egy pont a dicsőség?

Sorsdöntő fontosságú volt a következő játszma. Aki ezt megnyeri, lőtávolon belülre kerülhet a győzelemtől. Mindketten tisztában voltak ezzel, így újra az a stabilitás lett jellemző a mérkőzésre, mint az első szettben. A színvonal azonban már nagyobb volt, mégis megint az történt, hogy ha egy kicsivel is, de Federer tűnt jobbnak. Megint a svájci volt az, aki közelebb állt ahhoz, hogy megnyerjen egy fogadójátékot. Ez a lehetőség pedig nem is jöhetett volna jobbkor: Djokovic a szettben maradásért adogatott, így Federer egy pontra került ennek megnyerésétől. A világelső azonban ismét összeszedte magát egy nehéz helyzetben. A játszma tie-break-ben dőlt el, mely során 5-1-es előnyre tett szert, ebből pedig nyugodtan tudott már gazdálkodni. A szerb úgy került egy szettre a végső győzelemtől, hogy három játszma alatt sem tudott egyetlen egy break-labdához sem jutni.

Negyedik szett: Pepita

Szokatlan mérkőzés volt ez, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a sorsdöntőnek vélt harmadik szett megnyerése után sem nyílt ki az olló a játékosok között. Nem lett felszabadult Djokovic, és Federer sem veszítette el a hitét. Megint az történt, hogy a szerb egy játszma megnyerése után elveszítette koncentrációját a következő elején, a nyolcszoros bajnok pedig megcsillogtatta azt a teniszt, amivel a Nadal elleni elődöntőt fejezte be pénteken. Újra megvolt a lehetőség, hogy tehetős különbséggel húzzon be egy szettet a svájci, de Djokovic megtörte a „break-jeget” 5/2-nél. Ez azonban már csak „szépítő találatnak” bizonyult. 3 óra után készülhettünk a döntőszettre.

Federer akkor sem dobta be a törölközőt, mikor sokan már a vereségére számítottak.
Kép forrása: twitter.com/wimbledon

Döntőszett: A Katarzis

Az első négy játszma is megért egy misét, de az még csak a jéghegy csúcsa volt. Ami az utolsó felvonásban történt, az koronázta meg a mérkőzést. Totális háború zajlott a pályán. Nagy csata a labdamenetek alatt, miközben mentálisan is megvívták a maguk harcait, önmagukkal és a másikkal egyaránt. Pedig nem úgy kezdődtek a dolgok, hogy ebből minden idők legdrámaibb lezárású Grand Slam-döntője lesz. Djokovic a döntőszettben 4/2-re is vezetett, hatékonyabb volt fogadóként korábban is, de Federer visszadugta a parafadugót a pezsgősüvegbe. Eljutottak 6/6-ig, ezzel elérkezett a harc a kétjátéknyi különbség kiharcolásáért.

Federer tényleg erőre kapott, miután visszajött a hátrányból és képes volt Djokovic adogatásainál is veszélyesen játszani. 7/7-nél már el is tudta venni, ez azt jelentette, hogy szerválhatott 9. Wimbledoni címéért és a 21. Grand Slam-győzelméért. El is jutott 40-15-ig, ami két egymást követő bajnoki labdát jelentett, de látványosan megtorpant a hamarosan 38. életévébe toppanó svájci teniszező. Hasonló dolog már történt kettejük között, mégpedig 2010-ben és 2011-ben a US Open elődöntőin. Akkor Federer azon nyomban összeroppant a kimaradt lehetőség miatt, de most magabiztosan meccsben tudott maradni, ahogyan egyébként Djokovic sem engedte hasonló lehetőséghez ellenfelét. Egészen 11/11-es állásig, amikor a szerb szervái mögött egy maratoni game alakult ki. Federer kétszer break-labdáig jutott, de a hat egyenlő állást számláló játékot a szerb nyerte meg.

“Ideglelés Wimbledonban.”
Kép forrása: twitter.com/wimbledon

Végül pont a döntőn került sor először arra a szabályváltoztatásra, amit John Isner és Kevin Anderson tavalyi maratoni elődöntője után hoztak meg: 12/12-es részeredményt követően tie-break döntötte el ezt a végtelenül drámai meccset. Az utolsó játékban kirajzolódott a tényező, mellyel Djokovic nyerhetett: jobban bírta fejben a fontos pontokat és jobb volt az erőnléte is. „Nole” korán mini-break-előnybe került, 4-1-es vezetése után pedig már nem engedte Federert visszazárkózni.

A meccs utolsó pontja kísértetiesen hasonlított a 10 évvel ezelőtti döntőre, melynek döntőszettje hasonlóan drámaian alakult. Roger Federer akkor előzte be Pete Samprast a Grand Slam-sikerek örökranglistáján: Andy Roddick egy gyermeteg labdát tenyeressel ütött meg, de kerettel találta el és a játékszer világgá repült, az amerikai szervagép döntőszett 16/14-re veszítette el azt a döntőjátszmát. Most pedig Federer bukott el hasonlóan, de 13/12-re. A tenisztörténelem egy újabb legendás történettel lett gazdagabb, mely 5 óra 2 percig tartott.

Kép forrása: Twitter

Végeredmény: N. Djokovic (1.) – R. Federer (2.) 7/6(5) 1/6 7/6(4) 4/6 13/12

Novak Djokovic ezzel 16-szoros Grand Slam-bajnok lett, itt Wimbledonban pedig immáron az 5. győzelmét zsebelte be, amivel beérte a legendás Björn Borgot és felsorakozott az örökranglista 3. helyére, Sampras és mostani legyőzöttje mögé.

Egyelőre nehéz bármiféle következtetést levonni a meccsből, ami itt történt, azt egy dolog lesz „kipihenni”, szurkoljon bárkinek is az ember. Annyi biztos, hogy nem akármilyen történtek után vonulnak pihenőre a világ legjobbjai….

A borítókép forrása: Twitter