ATP Beharangozó: Wimbledon után sem áll meg az élet

Lezárult az év harmadik Grand Slam tornája, de hát nincs megállás. A mai napon három ATP torna veszi kezdetét! 

Newport 

Akiknek nem volt elegük a füves pályás teniszből, ebben az 1 hónapban, ajánlom figyelmükbe az ATP 250-es newporti  versenyt. A torna 1976-ban került be a versenynaptárba, és azóta az amerikainak igen szimpatikus lehet ez a helyszín, hiszen hazai teniszező 21-szer diadalmaskodott itt. Tavaly Steve Johnson szerezte meg a végső győzelmet, a fináléban az indiai Ramkumar Ramathant győzte le döntő szettben.

A torna első kiemeltje a nem olyan rég sérüléséből visszatérő John Isner lesz, akinek papíron nem jelenthet gondot a torna első fázisa. Ezen az ágon találhatjuk a torna címvédőjeként számon tartott Steve Johnsont is, aki a negyeddöntőben akár összecsaphat a Wimbledonban egészen a nyolcaddöntőig menetelő Ugo Humberttel. Az alsó ágon helyezkedik el a Hertogenboschban 3 hete tornagyőzelmet ünneplő Adrian Mannarino, akinek sokkal nehezebb dolga lesz minden bizonnyal Isnernél. Denis Istominnal vagy Tennys Sandgrennel kezd, majd amennyiben az első akadályt veszi, jó eséllyel jöhet a nagyokat adogató Alexander Bublik. A harmadik kiemelt a tornán az ausztrál Jordan Thompson lesz, aki szintén nincs könnyű helyzetben, hamar belefuthat a horvát Ivo Karlovic őrületes tempójú ászaiba.

Isner negyedik newporti tornagyőzelméért száll harcba
Kép forrása: atptour.com

Bastad 

1970-ben került először megrendezésre a svédországi torna, azonban már régóta nem örvendhet hazai győztesnek az itteni publikum. A pár éve kényszerű visszavonulás mellett döntő kétszeres Roland Garros finalista Robin Söderling utoljára 2011-ben tudta megnyerni ezt a tornát. A címvédés is egészen biztosan elmarad, hiszen Fabio Fognini úgy gondolta, idén Umagban próbálja megvédeni a tavaly itt megszerzett pontjait.

Azért panaszra így sem lehet okunk, hiszen akár a negyeddöntőben láthatunk egy igen látványos összecsapást. A torna első kiemeltje, a salakpályán az idei szezonban remeklő Christian Garin lesz, azonban fel kell kötnie a gatyáját rendesen, amennyiben összejön a Nicolas Jarry elleni mérkőzés. A felső ágon a salakspecialista Pablo Cuevas foglal helyet, akinek papíron a negyeddöntőben Joao Sousa lehet az ellenfele, bár ehhez a szabadkártyával induló hazai reménységnek, Elias Ymernek is lehet 1-2 szava. A tábla alsó felében megtaláljuk a spanyol Fernando Verdascot, akinek a negyedébe a norvég Casper Ruud került. Ezen az ágon van még a francia Richard Gasquet és az argentin Juan Ignacio Londero is.

Garinnak nem lesz könnyű dolga Bastadban
Kép forrása: tennisworldusa.org

Umag 

Egy kiváló nyaralóhelyszín, ahol egy csodás komplexumban kap néhány oda nevező játékos lehetőséget egy ATP tornagyőzelem megszerzésére. Umagban 1990 óta rendeznek ATP versenyt, a horvát közönség 2012 óta vár egy esetleges hazai győztesre, ami utoljára Marin Cilicnek sikerült. Tavaly az olasz Marco Cecchinato hódította el a győztesnek járó trófeát. A döntőben, az idei wimbledoni torna negyeddöntősét, az argentin Guido Pellát győzte le.

Fabio Fognini tehát idén az umagi tornát választotta Bastad helyett, így ő lesz a verseny első kiemeltje. Amilyen formában játszott a salakszezonban, az elődöntő egyértelmű elvárás lehet, ebben valószínűleg a szerb Filip Krajinovic próbálja majd megakadályozni. A tábla ezen részén találjuk a magyar származású, de szerb színekben versenyző Laslo Djerét, valamint az argentin Leonardo Mayert. A hazai publikum reménykedhet erőteljesen, hiszen természetesen Borna Coric is részt vesz ezen a viadalon. A második kiemelt negyedében a hektikusan teniszező Martin Klizan kapott helyet. A címvédő Marco Cecchinato is az alsó ágra került, aki az első körben nem mehet biztosra a salakon igen szívós játékstílust képviselő Aljaz Bedenével szemben. Dusan Lajovic lesz a torna negyedik kiemeltje, aki erőnyerőként majd Robin Haaséval vagy a 2017-es győztes Andrey Rublevvel csap össze.

Umagban 2011 óta nem tudott hazai játékos nyerni. Idén Coric lesz az, aki megszakítja ezt a sorozatot?
Kép forrása: thetennistime.com

Kiemelt kép forrása: excitingshows.neocities.org