Relatíve erős mezőny lesz Hamburgban, kezdődik a US Open Series

Wimbledon után és a tengerentúli kemény pályás nyár előtt mindig van pár hétnyi “üres járat” az ATP Touron. Ezt tölti fel az előttünk álló héten néhány nagyobb név – beharangozó következik.

Az új játékhét legnagyobb eseménye az 500-as kategóriájú salakpályás Hamburgi torna. Immáron 10 éve történt, hogy a németországi versenyt kivették a klasszikus salakszezonból, megfosztották Masters-rangjától és kevésbé jelentős “nyári szüneti” időszakra tették.

Idén azonban összegyűlt egy olyan mezőny, amely a versenyzők ranglistás helyezése alapján legalább is valamit visszaadhat a nézőknek a régi időkből. Az idén is Roland Garros döntőt vívó Dominic Thiem (1.) az idei verseny sztárja, aki egy korábbi bajnokkal, Pablo Cuevas-szal mérkőzik meg az első fordulóban. Ha pedig nyer az osztrák, akkor nem mással, mint Fucsovics Mártonnal csaphat össze. A magyar játékos már túl van első mérkőzésén, meglepetésre simán – 6/3 6/0-ra – legyőzte a hazaiak rutinos versenyzőjét, Philipp Kohlschreibert. Thiem ellenfelei a későbbiekben olyan teniszezők lehetnek, akik ebben az évben érték el eddigi legnagyobb sikereiket. A negyeddöntőben a chilei Cristian Garin-nal (8.), az elődöntőben a Monte Carlo-i bajnok Fabio Fognini-vel (3.) találkozhat.

Az alsó ágon az utólag jelentkező és szabad-kártyát kapó Alexander Zverev (2.) a legnagyobb név. A fiatal német négy éve ezen a tornán, 17 évesen csillogtatta meg tudását először a nagyvilágnak, s rögtön a sportág trónörökösének lett kikiáltva. Azóta tényleg feljutott a legjobbak közé, de most van pályafutása legnehezebb időszakában. Hazai közönség ezen igyekszik túllendülni. Első ellenfele rögtön Nicolas Jarry lesz, a chileivel egy nagyon idegőrlő döntőt vívott meg Genfben még közvetlen a Roland Garros előtt, így az a meccs roppant érdekes lehet. Az ATP Finals regnáló bajnokára később Györe László (6.), Benoit Paire (5.) vagy éppen Nikoloz Basilashvili (4.) várhat.

A főtábla megtekinthető itt.

Svájcban téri vissza a Wimbledoni elődöntős

Roberto Bautista Agut (1.) élete legjobb eredményét érte el két hete, mikor bejutott első Grand Slam-elődöntőjébe Wimbledonban. A tartalmas szereplés miatt a spanyol teniszezőnek halasztania kellett a legénybúcsúját, de a nagy mulatozások után visszatér mesterségéhez és a magaslati levegőn rendezendő Gstaad-i salakpályás tornán (ATP 250) vesz részt ezen a héten. Idei formáját és a főtábla többi versenyzőjét elnézve ő ígérkezik az idei favoritnak, ebbe csak honfitársa, Fernando Verdasco (2.) vagy éppen a friss umagi bajnok, Dusan Lajovic (3.) szólhat bele valószínűleg.

Féltucathoz érkezhet John Isner

A két európai salakos torna mellett egy 250-es versennyel elkezdődik a US Open-re való felkészülés időszaka, a US Open Series is, mégpedig szokás szerint Atlantában, ahol a hazai kedvenc, John Isner (1.) az Úr. A hórihorgas amerikai hatodik bajnoki címét szerezheti meg Georgiában, az elmúlt évek itteni szereplése pedig jó eséllyel kecsegtet a friss ötszörös Newport-i bajnoknak. Kétszeres címvédő és 2013 óta mindig eljut a döntőig. Az első körben erő-nyerő, de kezdésként biztosan érdekes meccs elé néz, vagy megismétlődik a Newport-i döntő a kazah Bublik ellen, vagy összecsap az ATP Tour két legmagasabb versenyzője, vagyis a 208 centiméter magas Isner a 211 centiméter magas Reilly Opelkával.

A mezőny tele van olyan teniszezővel, akik néhány éve, akár hónapja, még karrierjük csúcsán voltak, de most sérülés vagy formahanyatlás miatt gyakorlatilag újra fel kell építeni a karrierjüket. Ilyen például 2017 két felemelkedője, Grigor Dimitrov és Jack Sock, illetve két fiatal, akik jól kezdték ezt az évet, de ezt eddig nem tudták tendenciává tenni: Alex De Minaur (3.) és Frances Tiafoe (5.). A tábla alsó ágáról egyébként a papírforma szerint a nem sokkal idősebb Taylor Fritz (2.) pályázhat a legnagyobb eséllyel a döntőre.

A főtábla megtekinthető itt.

A kép forrása: atptour.com