US Open 19: Hektikus csatában búcsúzott Fucsovics Márton

Az elsőszámú magyar férfi teniszező az Amerikai Nyílt Teniszbajnokság első körében kikapott a grúz Basilashvilitől egy olyan meccsen, melyet akár meg is nyerhetett volna.

Két teniszező egy szezonon belül könnyen összefuthat egymással ötször is, erre azonban túlnyomórészt akkor van esély, ha mindkét fél útja “ki van kövezve”.  Például, mikor Rafael Nadal és Novak Djokovic 2011-ben a legnagyobb tornákon sorra megkapták – pontosabban: kiérdemelték – az első két kiemeltek helyeit, lehetett rá számítani, hogy a döntőkben összecsapnak egymással. Nyolc éve ez meg is történt a két legendával összesen hatszor.

Ám, ha alacsonyabb berkekről van szó, ott már a sors fintora és a számmisztika ördöge játszhat közre. Fucsovics Márton és Nikoloz Basilashvili útjai 2019-ben immáron ötödjére keresztezték egymást úgy, hogy az esetek többségében valamelyikőjüknek nem fix helye volt az adott torna főtábláján. Ezúttal Fucsovics volt a sorsolt fél, hiszen a tavalyi itteni nyolcaddöntős grúz 17. kiemelt a tornán, míg Marcit a világranglista 64. helyén jegyzik ezen a héten.

A leírt különbségek miatt azonban nem volt aggódni valója a Davis Kupában visszatérni készülő teniszezőnek. E meccset megelőző négy alkalomból háromszor ő hagyhatta el győztesen a pályát Basliashvili ellen, de előző négy mérkőzését négy különböző tornán rendre elveszítette (ezek közül a Dominic Thiem elleni hamburgi vereség a legelfogadhatóbb). A grúz ezzel szemben nyolc legutóbbi meccséből kettőt veszített el – igaz, mindkettő már a US Open Series alatt volt.

Mindkettejük ellen és mellett is voltak tehát érvek a mérkőzés előtt, mely annyira hektikusra sikeredett, amennyire hektikusak mostanság maguk a játékosok is. Fucsovics remekül, kevés hibával kezdett, meg tudta zabolázni ellenfele erős ütéseit és dupla-breakkel meg is szerezte a vezetést. A folytatásra Basilashvili játéka stabilabb lett, kevesebb hibát vétett, de Marci így is kezében tartotta az eseményeket, hiszen a második szettben 4/3-as vezetésnél break-labdához jutott, ami azt jelentette, hogy pontnyerés esetén a 2-0-s szett-előnyért adogathatott volna.

Idei második győzelmét aratta Fucsovics ellen Nikoloz Basilashvili.

Ezt a bizonyos labdamenetet azonban egy ártatlan keretes tenyeressel elveszítette. A momentum olyan mederbe terelhette volna a meccset, melyből nem gondolták volna, hogy képes lehet kimászni. Basilashvili kiegyenlített, majd a harmadik szettben hatalmas előnyre tett szert, mialatt a magyar teniszező játéka szétesett, 6/2-vel fordított a grúz. A negyedik szett első négy játékát aztán a fogadók nyerték (ahogyan oly sokat a teljes meccs során is: 17 a 45-ből), majd a hajrához közeledve Fucsovics kihasználta vetélytársa gyenge pillanatát, semmire elvette az adogatását és kiharcolta a döntőszettet.

A hullámvasút azonban itt még nem ért véget. Számunkra innen még feljebb vitt az út. Basilashvili holtpontra, Marci break-előnybe került a döntőszett elején! Mi több: 3/1-es vezetésnél újabb break-labdája volt a magyar teniszezőnek! A grúz azonban visszarántotta őt a célegyenes ráfordító kanyarjából, vagy Fucsovics hagyta, hogy ezt tegye, nézőpont kérdése. Ám ahogyan a második szettben, úgy az utolsó felvonásban is nehéz helyzetből jött vissza a 17. kiemelt, s aztán meg sem állt a győzelemig, melyet adogatóként ért el 3 óra 43 percnyi játék után.

Végeredmény: N. Basilashvili (grúz, 17.) – Fucsovics Márton 3/6 6/4 6/2 3/6 6/3

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az első forduló jelentette a végállomást legrangosabb férfi teniszezőnknek. Akkor a későbbi bajnok Novak Djokovic ellen hősiesen helyt állt, idén azonban inkább elszalasztott lehetőségekről beszélhetünk. Nem csak ezen a meccsen, hanem a torna egészét tekintve is, hiszen győzelem esetén nem lett volna lehetetlen eljutni a harmadik, akár a negyedik fordulóig az év utolsó Grand Slam-tornáján.

A képek forrása: AFP