Becker szerint Zverev játéka túlságosan kiszámítható

Boris Becker kemény kritikával illette fiatal honfitársát, Alexander Zverevet. A németek korábbi Grand Slam bajnoka úgy véli, Zverev játéka egydimenziós és semmit sem fejlődött a közelmúltban.

A világranglista hatodik helyén álló Zverev már a negyedik fordulóban búcsúzott a US Opentől, így tavalyhoz hasonlóan idén is csak egy Grand Slamen sikerült a legjobb nyolcig jutnia. A fiatal németnek az utóbbi időben nem igazán ment a játék: Wimbledonban kiesett az első fordulóban, Hamburgban elődöntőt, Washingtonban negyeddöntőt játszott (500-as tornák), majd újabb első körös vereség következett a Cincinnatiben rendezett 1000-esen.

A közelmúlt eredménytelenségeit látván a korábbi világelső Boris Becker úgy gondolja, Zverev játéka túlságosan kiszámítható lett, az ellenfelei könnyen olvassák és reagálnak rá.

“Az, hogy gondjai vannak az adogatásaival egy dolog. Nagyobb problémának vélem azt, hogy a tenisze túlságosan egysíkú és könnyen olvasható az ellenfelei számára.” – mondta Becker az Eurosportnak. “A top játékosok kiismerték őt és tudják, hogyan üssenek rést a pajzson. Semmit sem fejlődött az elmúlt 18 hónapban. Motivált, keményen dolgozik, jó csapat veszi körül, de az, ahogyan felmegy a hálóhoz és ahogyan  a pályán helyezkedik nem változott semmit a 18 hónappal ezelőtti állapothoz képest.”

Az idei US Open során Zverev látványosan küzdött az adogatásaival. Négy mérkőzés alatt összesen 43 kettős hibát vétett, a második adogatásai után pedig mindössze 50%-ban nyert pontot. A kritizálás mellett Becker arra is kitért, hogy a visszaesés mögött pályán kívüli események is állnak.

“A második adogatás kulcsfontosságú tényező egy teniszező játékában, annak idején nekem is voltak problémáim vele. Rendbe kellett raknom az engem körülvevő dolgokat, és ez Sascha esetében is fennáll.” – magyarázta Becker. “Először az ügynökével voltak konfliktusai, szakított a barátnőjével majd pedig az edzőjével, Ivan Lendllel is. Az ilyesmik sok nyugtalanságot okoznak és szellemileg nagyon megterhelik az embert.”

Zverev legközelebb a Laver Kupán lép pályára, majd Ázsia felé veszi az irányt. Pályafutása során 17 tornadöntőt játszott, a kontinensen viszont még egyet sem, így több szempontból is érdekes időszak elé néz a 22 esztendős német. Az év végi ATP Finals-en ő lesz a címvédő, és komoly formajavulást kell produkálnia, ha meg szeretné közelíteni a tavalyi teljesítményét – már ha egyáltalán ki tudja harcolni a részvételt.

Forrás

Kép forrása: couriermail.com.au