US Open 2019: A férfi egyes döntő beharangozója

Rafael Nadal vagy Daniil Medvedev lesz az idei bajnok New Yorkban. Mit jelenthet a győzelem a nyertesnek? Mire számíthatunk a mérkőzésen? Az alábbi sorokban próbáljuk kideríteni a választ.

Utoljára 24 évvel ezelőtt történt meg az, hogy valaki a US Open Series során Washingtonban, Kanadában, Cincinnatiben majd magán a US Openen is döntőbe jutott egy férfi teniszező. Akkor Andre Agassi karrierjének első csúcspontján volt és négy tornagyőzelemmel  (még New Heavenben is elindult) melegített be hazája legnagyobb tornájára, ahol a döntőbe is bejutott. Mit sem ért azonban az a 26 megnyert meccs, ha a legfontosabbat, az utolsót elveszítette Pete Sampras ellen.

Közel negyedszázadot kellett várni, hogy valaki ennyire hatékony legyen az amerikai kemény pályás nyár során. Érdekesség, hogy ezt nem egy “G.O.A.T.” vitte véghez, hanem egy feltörekvő fiatal, Daniil Medvedev (5.). A 23 éves orosz teniszező a Washingtoni és a Montreali döntő után Cincinnatiben már révbe ért, s talán már a “sötét lovak” istállójából is kiléphetett eredményes felkészülésével, ami a US Opent illeti. A tenisz elhivatott rajongói talán meg sem lepődnek felemelkedésén, hiszen a US Open Series előtt is a legtöbb nyertes meccsel büszkélkedhetett idén.

Különleges a játékstílusa. Az ütés mozdulatai nem túl ergonomikusak de 198 centiméteres magasságágával és hosszú karjaival képes nagyon lapos, alig felpattanó labdákat adni. Nem olyan jelenség ez, mellyel az ellenfelek bármikor találkozhatnak, nehéz megszokni, nehéz belelendülni a játékba ellene. Akkor meg pláne nem, ha mindemellett hatalmasakat szervál. A US Openen aztán a mentális próbát is kiállta. Elbírta a terhet, hogy az esélyesek közt tartották számon, elbírta azt, hogy egy-két gesztusával az amerikai közönség nemtetszését is kiváltotta, de még azt is, hogy a korábbi fordulók túlnyomó részében nem tűnt 100 százalékos erőnlétűnek.

Minden eddiginél azonban nagyobb kihívással fog szembenézni. A túloldalt most egy olyas valaki áll majd, aki olyan közel kerülhet Roger Federer Grand Slam-győzelmi rekordjához, mint még soha. Rafael Nadalnak (2.) hívják az illetőt. A legnagyobb tornákon eddig 18 sikert elérő spanyol egy címmel közelítheti meg örök vetélytársát, úgy hogy a mostani torna során nem kell játszania sem a svájcival, sem pedig Novak Djokoviccsal. Hasonló, apró szerencse részese, mely legutóbbi US Open-címéhez segítette két évvel ezelőtt, azzal a kivétellel, hogy most még Juan Martin Del Potróval sem kell megmérkőznie. A jelzésértékű, 19. győzelemhez pedig azt a teniszezőt kell legyőznie, akit négy hete 6/3 6/0-ra ütött ki a Montreali döntőben, eddigi egyetlen egymás elleni meccsükön.

A második egymás elleni meccs, s egyben a második tornadöntő következik.
Kép forrása: express.co.uk

Nadal ugyanis a tökéletes ellenszer Medvedev furcsa játékára. A Salakkirály bődületes “spin-jei” kipörgethetik az oroszt a komfortzónájából, akinek a hosszú karjai miatt nem keveset kell hátralépnie, hogy kényelmesen megüthesse a labdákat. Ő mindezt azzal kompenzálhatja, ha hatékonyan beüti az első szerváit és rövid labdamenetekre törekszik, hogy Nadal ne tudja játszani a saját játékát. Nem szeretjük a közhelyeket, de talán azért, mert nagy részük igazságon alapul: ezen a meccsen is az lehet az esélyesebb a győzelemre, aki rá tudja erőltetni a saját játékát a másikra.

Hogy Nadal megnyeri-e idei második Grand Slam-jét idei harmadik döntőjén, vagy Medvedev “ex-NextGen”-ként létjogosultságot ad a fiatalok médiabeli kiemelésének, kiderül vasárnap este, magyar idő szerint 22 órakor, az Eurosport 1-es csatornájának közvetítésében.

A borítókép forrása: tennis.com