US Open 2019: Nadal 19!

2019. szeptember 9.
by cort

Rafael Nadal győzelmével zárult az év utolsó Grand Slam tornája. A spanyol játékos 7-5 6-3 5-7 4-6 6-4 arányban múlta felül az orosz Daniil Medvedevet.

A mérkőzést meglepetésre az orosz kezdte jobban. Taktikusan és nyugodtan teniszezett, és már a harmadik játékban lebreakelte az idegesen kezdő spanyolt. Az előny azonban nem tartott sokáig, Nadal már a következő játékban egyenlített, a folytatásban pedig magabiztosan hozta az adogatásait, miközben többször is megszorongatta Medvedevet az adogatójátékai mögött. A break lehetőségek 6-5 után értek ponttá, és a spanyol a második szettlabdáját kihasználva 64 perc alatt 7-5 arányban nyerte az első játszmát.

A folytatásban sem sokat változott a játék képe, Nadal magabiztosan hozta az adogatásait, és a hatodik játékban ismét elvette a sokat hibázó orosz adogatását. Az előző hetekben folyamatosan játékban lévő Medvedeven ekkor látszódtak először a fáradtság jelei, de mentálisan még mindig képes volt felvenni a versenyt a spanyollal, több játékban is sikerült hátrányból fordítania, azonban a játszma derekán elveszített adogatójátékot már nem tudta ledolgozni, Nadal 1 óra 52 perc játék után 2-0-ás előnybe került.

A spanyol innen még sosem bukott Grand Slam döntőt, és a harmadik szettben még közelebb került a 19. Grand Slam trófeához. Az ötödik játékban megvolt a megnyugtató break, de a fiatal orosznak még volt rá válasza. Tudott emelni a játéka színvonalán, nagyszerű tenisszel előbb kiegyenlített, majd néhány káprázatos nyerővel 7-5 arányban megfordította a szettet.

3 óra játék után el fog fogyni Medvedev. Erre gondolhattak sokan, és az orosz valóban egyre fáradtabbnak tűnt, nagyon okosan teniszezett. Jöttek a nyerők, és szerva-röpte játékkal színesítette a játékát, amivel nem csak energiát spórolt, de többször meglepte a spanyolt. Főleg 5-4 után, amikor a tizennyolcszoros Grand Slam-bajnok a szettben maradásért adogatott, de hiába volt 40-15-je is, az orosz négy labdamenetet nyerve kiegyenlített.

Jöhetett a döntő felvonás, ahol az orosz maradt lendületben, de hiába volt három breaklabdája is, a spanyol hárította, majd pedig 0-40-ről lebreakelte Medvedevet, aki úgy tűnt, innen már nem tudja tartani a lépést Nadallal. A spanyol villámgyorsan 5-2-re alakította az eredményt, ami ma este mindenki ellen elég lett volna, de nem a fiatal orosz ellen. Medvedev egy mérkőzéslabdát hárítva felzárkózott 5-4-re, de a spanyol néhány extrával, 4 óra 54 perc után kiszerválta a mérkőzést, és győzelmével 19. Grand Slam trófeáját emelhette magasba.

Sima meccsnek indult, az év egyik legnagyobb összecsapása lett! Daniil Medvedev pedig mindenki tiszteletét kiérdemelte.

Kép forrása: twitter.com/usopen