Laver Kupa: Harmadjára is Európa!

2019. szeptember 22.
by DGM96

A trónfosztás ismét elmaradt, az öreg kontinens megtartotta a Laver Kupát, de a Világválogatott a legeslegutolsó meccset harcolta ki Genfben.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Alexander Zvereven feküdt az európai Laver Kupa-csapat a végső siker pillanatában, Chicago után azonban most a világ egy másik pontján, Genfben. Az öreg kontinens 2019-ben sem engedte ki a kezéből a trófeát, pedig az első, 2017-es verseny után újra a szükség volt a legutolsó mérkőzésre, mely ugyanúgy döntőszett-match-tie-break döntött el. Na, de haladjunk szépen, sorjában!

Két nap után Európa 7-5-ös vezetéssel vonulhatott pihenőre. A John McEnroe vezette Világválogatottnak azonban nem volt oka az aggodalomra, hiszen a verseny harmadik napján egy győzelem már három pontot ért, vasárnap pedig négy mérkőzést is megrendeztek a genfi Palexpóban. A sorsolást követően a sportág rajongói dörzsölhették tenyereiket, mert az egyik egyéni párosításban Rafael Nadal és Nick Kyrgios szerepelt, az ő szembenállásuk pedig 2019-ben kimondottan pikáns: mint tudjuk, az ausztrál fenegyerek több ízben is provokálta az immáron 19-szeres Grand Slam-bajnok spanyolt.

A találkozó végül nem jött létre. Nadal még délelőtt jelentette be, hogy orvosai javaslatára lemondja a szereplést, csuklógyulladása miatt, nem sokkal később pedig Kyrgios is visszalépett vállproblémákra hivatkozva. A tenisz rosszfiújának pedig lehetősége lett volna a “Fedallal” kiállnia, de végül a nap egyetlen páros mérkőzését Roger Federer és Stefanos Tsitsipas játszotta az amerikai John Isner – Jack Sock páros ellen. Utóbbinak nagyon sokat köszönhetett a Világválogatott a hétvége során, hiszen amellett, hogy páros tapasztalatának köszönhetően a vasárnapi meccset is beleértve 5 pontot hozott össze a pirosaknak, pénteken még egy egyéni meccset is megnyert Fabio Fognini ellen.

A páros tenisz volt a Világválogatott fő fegyvere.
Kép forrása: twitter.com/ATP_Tour

Ezzel a sikerrel Björn Borg csapata hátrányba került és az osztrák Dominic Thiemre hárult a feladat, hogy újra előnyhöz juttassa a kékeket. Az utolsó nap egyik hőse azonban az ő ellenfele, Taylor Fritz lett. A 21 éves amerikai tűnt előzetesen talán az egyik legéletlenebb késnek a fiókból, de neki köszönhetően egymást követő két meccset nyert meg a Világválogatott, mindkettőt döntőszett-match-tie-breakben. McEnróék máris egy győzelemre voltak a végső sikertől.

John Isneren volt a sor, hogy áttolja a csapat szekerét a célvonalon, de hálátlan feladatot kapott. Azzal a Roger Federerrel kellett megmérkőznie, akinek még nincsen vesztes egyéni mérkőzése a Laver Kupákról. A svácji legenda feladata természetesen az volt, hogy versenyben tartsa csapatát. Érezte a tét súlyát, ehhez mérten teniszezett miközben a számára duplán hazai közönség támogatását is élvezhette. Első szervái mögött 91 százalékban nyerte meg a pontokat az egész meccsen, és mindössze egy break-labdával kellett szembenéznie.

Federer pazar teljesítménnyel tartotta meccsben a későbbi győztest.
Kép forrása: Getty Images

Így jutottunk el a mindent eldöntő utolsó összecsapásig, amit Alexander Zverev és a kanadai Milos Raonic játszott. A fiatal német számára nem lehetett szokatlan, hogy ő szerezheti meg csapatának a győzelmet, hiszen tavaly ő tette fel az i-re a pontot. Az ATP Finals regnáló bajnoka idén azonban nem örvend jó formának, és a hétvégén is kikapott Isnertől. Az első szettben azonban a 2018-as Zverevet láthatta a közönség, magabiztos játékkal szerezte meg a vezetést a 2016-s Wimbledoni döntős ellen. A folytatásra azonban a montenegrói származású Raonic is megemberelte magát, kiharcolt egy break-előnyt, s bár Zverev az utolsó játékban közel volt a break visszavételéhez, a “szétlövés” nem maradt el.

A lélektani fölény a Világválogatottnál volt, ám a döntőszettet megelőző szünetben saját elmondása szerint Zverevet “gatyába rázta” a két legenda, Roger Federer és Rafael Nadal. A 10 nyert pontig tartó rövidítés elején került előnybe a német, de innen már nem engedte vissza Raonicot. A sors fintora, hogy az év során korábban, formai mélypontjának idején ugyanebben a városban vívott egy ATP-tornadöntőt a chilei Nicolas Jarry ellen, amit végül leginkább önmagával keservesen megküzdve nyert meg. Néhány hónappal később azonban ugyanitt már egy olyan sikernek volt oszlopos tagja, melynek a tenisz mindenkori és/vagy aktuális legjobbjai szinte úgy örültek, mintha egy Grand Slam-győzelemmel lettek volna gazdagabbak.

Alexander Zverev és a pillanat…
Kép forrása: Getty Images

A vasárnapi eredmények

Federer/Tsitsipas – Isner/Sock 7/5 4/6 8-10

Thiem – Fritz 5/7 7/6(3) 5-10

Federer – Isner 6/4 7/6(4)

Zverev – Raonic 6/4 3/6 10-4

VÉGEREDMÉNY: EURÓPA VS VILÁGVÁLOGATOTT 13:11 

Kép forrása: twitter.com/fabiofogna

Björn Borg csapata ezzel harmadik győzelmét szerezte meg a harmadjára megrendezett Laver Kupán, melyet a golfozók Ryder Kupájának mintájára álmodott meg maga az egyik győztes, Roger Federer. A sikernek részese továbbá még: Rafael Nadal, Alexander Zverev, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Fabio Fognini és Roberto Bautista-Agut. Kapitány-helyettes: Thomas Enqvist.

Az újfent második Világválogatott tagjai: Nick Kyrgios, John Isner, Jack Sock, Taylor Fritz, Denis Shapovalov és Jordan Thompson. Kapitány-helyettés: Patrick McEnroe.

Az esemény kissé még újkeletűnek tűnik, de könnyedén “beépülhet” a sportág nagy eseményei közé. A hangulat és a színvonal a legnagyobb kategóriába sorolható, s maguk a résztvevők is komolyan veszik a versenyt, annak ellenére, hogy nem osztanak itt ranglista-pontokat. A torna preztízsét vasárnap talán az igazolta a legjobban, mikor Federer az Isner felett aratott győzelem pillanatában akkorát kiáltott, hogy a meccset követő pályaszéli interjúra el is ment a hangja.

Nem beszélve arról, hogy három napon keresztül egy fedél alatt, egy pályán vannak a sportág legnagyobb alakjai egy olyan eseményen, amely annak az embernek a nevét viseli, aki egyedüliként a történelem során kétszer is teljesítette a naptári Grand Slamet.

“Ez szép, férfias küzdelem volt…”

A borítókép forrása: Getty Images