Federer döntött, játszani szeretne az Olimpián

Roger Federer megerősítette, hogy ha minden körülmény kedvezően alakul, részt fog venni a 2020-as Olimpiai Játékokon Tokióban.

A 38 esztendős Federer sérülés miatt kihagyta a 2016-os riói Olimpiát, az esetleges tokiói szereplése pedig sokáig kétséges volt. A 2020-as Olimpiai Játékok teniszversenyének küzdelmei kevesebb, mint két héttel Wimbledon után kezdődnek, majd rövidesen a US Open következik, így kemény hetek elé néz az a játékos, aki mindhárom eseményen részt vesz majd.

Federer – aki párosban már nyert Olimpiai aranyat Stan Wawrinka oldalán – úgy döntött, hogy közel negyven évesen is képes lehet hétről hétre magas szinten teljesíteni, és Wimbledonból Tokióba vezet majd jövőre az útja.

“Hetek óta értekezem már a csapatommal arról, hogy mit kezdjek magammal jövőre a Wimbledon és a US Open közötti nyári időszakban. Végül úgy döntöttem, hogy a szívemre hallgatok, és részese szeretnék lenni a 2020-as Olimipiai Játékok küzdelmeinek.” – mondta Federer hétfőn Tokióban, ahol egy bemutató találkozót játszott John Isnerrel. “Athénban és Pekingben is én vihettem Svájc zászlaját, nyertem már aranyat és ezüstöt is. Nagyon szeretnék újra részt venni az eseményen, izgatottan várom.”

A svájci, aki 2012-ben elveszítette a Murray elleni egyéni döntőjét, nem tett eleget azoknak a feltételeknek, melyek alapján jogosult lehetne a 2020-as szereplésre. Ahhoz ugyanis, hogy egy teniszező ütőt ragadhasson az Olimpiai Játékokon, az ezt megelőző évben képviselnie kell hazáját a Davis Kupán. Aggodalomra azonban nincs ok, David Haggerty, az ITF vezetője korábban világosan kijelentette, hogy a szabály alól vannak kivételek, és eléggé valószínűtlen, hogy akárki is bánná, ha Federer “jogosulatlanul” is ott lenne Tokióban.

Egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak Federer számára az első egyéni Olimpiai aranyérem megszerzése, főleg úgy, hogy Novak Djokovic bakancslistáján is nagyon előkelő helyen szerepel ez a tétel. A szerb Rióban már az első fordulóban kikapott Del Potrotól, így nagyon motivált 2020-at illetően. Két héttel ezelőtt pályafutása során először vett részt a japán fővárosban rendezett ATP 500-as tornán, hogy megismerhesse az ottani körülményeket és atmoszférát. A főpróba kiválóan sikerült, Djokovic tornagyőztesként utazott haza.

Jelen állás szerint a kétszeres aranyérmes Andy Murray és a 2008-as bajnok Rafael Nadal is ott lesz jövőre az Olimpiai Játékokon.

Forrás

Kép forrása: cbc.ca