Foggal-körömmel óvja trónját Novak Djokovic

A szerb teniszező a tavalyi év után ismét bejutott a Párizs Masters döntőjébe. Rajta már nem múlhat a Rafael Nadal elleni álomfinálé.

FRISS: Nadal visszalépett az elődöntőjétől!

Ha Novak Djokovicnak (1.) le kell lépnie a világranglista tetejéről, akkor azt személyesen, lehetséges trónfosztója szeme láttára fogja megtenni jelképesen. A szerb világelső eddig rendesen rácáfol kétkedőire, hiszen sokan már oda is adták Rafael Nadalnak (2.) az év végi világelsőséget, de a spanyol pole-pozíciója még mindig nem valóság.

A találgatást két dolog alapozza meg. A 16-szoros Grand Slam-győztes szerb rengeteg pontot kénytelen megvédeni 2018 végéről, azonban az “Nole” formája és egészségügyi állapota nem sok esélyt adott erre. Főleg úgy, hogy Nadalnak az előző év őszéről egy pontot sem kell megvédenie, ráadásul a formája is jobbnak tűnik.

Djokovic azonban a torna hajrájára előhúzta a cilinderből tudása legjavát. Igencsak törlesztett Stefanos Tsitspasszal szemben a Shanghai vereségért, majd a szombati elődöntőben Grigor Dimitrovot is legyőzte. A bolgár ellen újra az volt a játék képe, mint az első két fordulóban: hátrányból kiharcolt első szett rövidítésben, majd magabiztosabb folytatás. A nyitójátszmában mindkét balkáni teniszező remekül adogatott, nemhogy break, break-labda nélkül zajlott le az első 12 játék. A sorsdöntő rövidítésben aztán Dimitrov került először közel a szett-előny kiharcolásához, 5-3-ra is vezetett, de ettől az állástól kezdve már csak a négyszeres bajnok nyert pontot.

Goffin és Thiem kiejtése után Djokovicot is megszorongatta Dimitrov.

A második játszma ötödik játékában aztán megtörtént a mérkőzés első, s egyetlen breakje, amit Djokovic tudott megcsinálni. Előnyét gond nélkül végigvitte a szerb és 99 perc után máris fogadhatta bolgár ellenfele gratulációját, ami a 7/6(5) 6/4-es győzelemért járt.

A jelenleg még világelső teniszező ezzel 2018 után ismét bejutott a döntőbe a Bercy-csarnokban, így nem fog pontot veszíteni. Sőt, ha ötödjére is sikerül megnyernie a tornát, akkor a világelsőség sorsa a szezonzáró ATP Finalson fog eldőlni. A döntőben Denis Shapovalov, vagy éppen a trónkövetelő Nadal vár rá.

Képek forrása: twitter.com/rolexpmasters