ATP: Kezdődik a Nagy Finálé

Száz százalékban európai mezőnnyel rendezik az utolsó előtti londoni ATP Finalst.

Éppen 10 évvel ezelőtt költözött át a brit fővárosba a férfi teniszszezon utolsó nagy tornája, melyen az aktuális év nyolc legjobb, s egyben legegészségesebb teniszezője csap össze egymással. A versenynek máig nem találtak egy stabil megnevezést: korábban ez volt “A Masters”, de aztán nevezhettük Masters Cupnak, ATP World Tour Finalsnak, most pedig ATP Finalsnak – egyetemes megnevezésként pedig hallgat a “nem hivatalos világbajnokságra” is.

Shanghai 2009-re adta át a rendezési jogot Londonnak, azon belül is az O2 Arénának, ahol az első évben orosz bajnokot avattak Nikolay Davydenko révén. “Kolja” sikere az évek elteltével kakukktojásnak számított, hiszen inkább azok uralták a tornát, akik a “Nagy Négyesbe” tartoznak. Davydenko után Federer duplázott, majd 2012 és 2015 között kizárólag Novak Djokovic tarthatta kezében a trófeát. Andy Murray a következő évben letaszította a trónról a szerbet, majd új arcok jutottak fel a pillanatnyi csúcsra: 2017-ben Grigor Dimitrov, tavaly pedig Alexander Zverev.

A Londoni történet többféleképpen is folytatódhat. Federert harmadjára, Djokovicot ötödjére ünnepelhetik az O2-ben. Vagy Rafael Nadalnak sikerül megszereznie hiányzó trófeáját két korábban elveszített döntő után? Netalántán címvédés lesz, vagy egy új bajnokot avathatunk? Bármi elképzelhető, hiszen nem egyszer történt már, hogy nem a ranglistás helyezés volt a mérvadó, hanem inkább az, hogy kiben maradt több a szezon végén. Ebben az évben azonban a mezőny zöme úgy mozgósította az erejét, hogy jó formában várhatja a Nagy Finálét.

A torna előtti közös selfie nem maradhatott el.
Kép forrása: dnaindia.com

A szabályok

A torna lebonyolítása nem szokványos. A nyolc résztvevőt két 4 fős csoportba sorsolják, ezeken belül pedig körmérkőzéseket játszanak, két nyert szettig. Tehát, ha valaki elveszíti az első meccsét, még nem szálltak el a reményei, ellentétben egy megszokott, egyenes kieséses lebonyolítás esetében. A kvartettekből az első két helyezett jut be az elődöntőbe, ahol a csoportgyőztesek a másik csoport második helyezettjeivel mérkőznek meg a döntőért. Ám hogyan alakul ki a sorrend?

Az első szempont természetesen a győzelmek száma. Ám ha ebben két teniszező között egyezés van, akkor a következő mérce a lejátszott mérkőzések száma. Előfordulhat ugyanis, hogy valaki, a torna közben megsérül és egy lejátszott meccs után visszalép, ekkor beugrik a két tartalék résztvevő egyike (az éves ranglista 9. és 10. helyezettjei: jelen esetben Gael Monfils és Roberto Bautista-Agut), ők azonban biztosan nem játszanak le három csoportmeccset. Ha pedig ez alapján sincs döntés, akkor veszik figyelembe az egymás elleni mérleget.

Kialakulhat hármas holtverseny is, ebben szintén az első két kikötés a mérce, de ha ezekben is egyezés van a három illető között akkor a jobb szettarány, vagy ha kell, a jobb game-arány dönt.

A rendhagyó lebonyolítás pedig rendhagyó pont- és pénzdíj osztással jár

 

PontjutalomPénzjutalom
Csoportmeccs megnyerése200$203,000
Elődöntő megnyerése400$620,000
Döntő megnyerése500$1,280,000
Tornagyőzelem veretlenül1500$2,712,000

 

Az Agassi-csoport

Kép forrása: tennis.com

Itt találhatjuk a(z) (új) világelsőt, a címvédőt és a szezon utolsó felének egyik, ha nem a legjobbját is. Kiválóan hangzik! Papíron természetesen Rafael Nadal (1.) a favorit, de az előző tornán, a Párizs Mastersen hasfalhúzódás miatt nem tudott kiállni az elődöntőre. Így megint fennállhat a veszélye annak, hogy a 19-szeres Grand Slam-bajnok nem lesz teljesen egészséges a szezonzárón, így pedig akár a kihívók prédájává válhat. S bár a tornára visszaszerezte a világelsőséget Novak Djokovictól, de a szerbnek megvan az esélye arra, hogy a torna végeztével újra az élre lépjen, és ott is maradjon az év végén.

Daniil Medvedev (4.) fenheti a fogát leginkább. A fiatal orosz a US Open Series kezdetétől a Párizsig félelmetes menetelést vitt véghez, mely alatt csak Nadal és Nick Kyrgios tudta legyőzni. Lejátszott hat döntőt, ezek felét megnyerte, melyekbe beletartozik a Cincinnati- és a Shanghai Masters megnyerése. Igaz, a többi három fináléból kettőt éppen a spanyol ellen veszített el, de a US Open-döntőn mutatott teljesítményére bátran alapozhat, s természetesen érdekes lehet majd a szezon meccsének visszavágója.

Stefanos Tsitsipas (6.) az orosszal ellentétben le tudta idén győzni Nadalt, ráadásul hazai közönsége előtt és kedvenc borításán, salakon. Ez önmagában egy remek fegyvertény, de a görög tehetség még Djokovic és Federer skalpját is magáénak tudhatja 2019-ről. A szezonjának utolsó fele azonban gyengébbre sikerült, ezen tudott javítani Ázsiában, ugyanis Pekingben döntőzött, Shanghaiban pedig Djokovic legyőzésével jutott el a legjobb 4-ig. Ott azonban pont Medvedevtől kapott ki, akivel aztán nyilatkozatokon keresztül ki is ásta közös csatabárdjukat. A szóbeli piszkálódás után ez lesz az első alkalom, hogy a csoport két újonca találkozhat. Már várjuk.

Furcsa, hogy Alexander Zverev (7.) címvédőként a csoport gyenge láncszemének tűnik. A fiatal német a szezon túlnyomó részében csak szenvedett, de az őszi Laver Kupa óta – ekkor sokat beszélgethetett Federerrrel és Nadallal – képes volt újra megközelíteni azt a formát, mellyel tavaly itt bajnok lett. Nem túl jó előjel azonban, hogy Nadal ellen 0-5-ös a mérlege, többi két csoport ellenfelétől pedig kikapott ezen ősz folyamán.

Az Agassi csoport hétfőn mutatkozik be. Délután rendezik azt a bizonyos Medvedev – Tsitsipas mérkőzést, majd este csap össze Nadal és Zverev. A további párosítások sorrendjéről a szervezők később döntenek (ez a másik csoportra is vonatkozik).

A Borg-csoport

Kép forrása: tennis.com

Novak Djokovic (2.) és Roger Federer (3.) jelenléte erősebbé teszi ezt a csoportot, pedig az előző se lesz akármilyen! A szerb és a svájci legenda az emlékezetes Wimbledoni döntő óta először nézhet szembe egymással, ráadásul ugyanabban a városban – kérjük a popcornt!

Várhatóan az a meccs dönthet a csoportgyőzelemről, de azért nem szabad elmenni Dominic Thiem (5.) neve mellett sem, aki idén mindkét nagyágyút le tudta győzni, ráadásul egy-egy fontos meccsen: Federert az Indian Wells Masters döntőjében, Djokovicot a Roland Garros elődöntőjében. Mindemellett jó őszt zárt, Pekingben és odahaza, Bécsben is első kiemeltként lett bajnok. Az önbizalommal tehát nem lehet gond, az pedig a legfontosabb, ha a két legendával szemben találja magát az ember.

A csoport újonca, Matteo Berrettini (8.) egyszerre tűnhet fekete báránynak és zöldfülűnek is. A US Open-elődöntős olasz nagy szerváival és tenyereseivel idén robbant be az élmezőnybe (Budapesten is ő lett a bajnok), de annak tagjaival még nem játszott annyi mérkőzést, hogy képesek legyünk kiszámítani a várható eredményeket. Federerrel csak egyszer játszott: idén a Wimbledoni nyolcaddöntőben csak 5 játékot tudott nyerni; Djokoviccsal pedig még nem is találkozott. Thiem ellen is csak három meccset játszott eddig, ebből kettőt a közelmúltban: a Shanghai-i negyeddöntőben megverte, de a bécsi elődöntőben visszavágott neki az osztrák.

A Borg-csoport az első napon, vasárnap mutatkozik be. A délutáni meccsen rendezik meg Djokovic és Berrettini első összecsapását magyar idő szerint 15 órakor, majd este 9-kor jön az alpesi rangadó Federer és Thiem között.

A borítókép forrása: tennis-tourtalk.com