ATP Finals: Javított Federer az újonc ellen

A svájci örökifjúnak kötelező volt a győzelem Matteo Berretini ellen a Björn Borg-csoport második fordulójában.

Roger Federer (3.) egyetlen egy meccsét sem veszítette el a csoportkör második fordulójában az ATP Finals történetében – ez volt az egyik legfontosabb statisztika az újonc Matteo Berrettini (8.) elleni összecsapás előtt. A szezonzáró torna hatszoros bajnokának volt is miért bíznia ismét ebben a félelmetes mutatóban, hiszen miután kikapott első meccsén Dominic Thiem (5.) ellen szinte csak a győzelem volt elfogadható a csoportból való továbbjutás reményében.

A 16/16-os mutató mellett abban is bízhatott, hogy bár csak egy meccset játszott e találkozó előtt Berrettinivel, azt könnyedén nyerte: ugyanebben az évben és ugyanúgy Londonban, csak azt még Wimbledonban rendezték a legjobb 16 között. Akkor a US Open-elődöntős olasz a három lejátszott szett alatt csak öt játékot tudott megnyerni. Még ennél is kevesebbre (3) volt képes első meccsén az O2 Arénában Novak Djokovic (1.) ellen.

A kedd délutáni összecsapáson azonban egy játszma alatt felül tudta múlni önmagát. Berrettini sokáig tartotta a lépést Federerrel, kamatoztatni tudta hatalmas szerváit és éles tenyereseit a gyors pályán, de megvoltak a jelei annak, hogy előbb vagy utóbb kinyílhat az olló. 5/6-nál az olasz még hárította a két szettlabdát érő break-labdát, de az ezt követő tie-break-ben indokolatlan hibáinak és Federer villanásainak köszönhetően könnyen eldőlt a nyitójátszma sorsa.

A második szettben rögtön el is vette Berrettini szerváját a svájci, ezzel pedig meg is szabta a mérkőzés hátralevő részének forgatókönyvét. 4/3-as vezetésnél ellenfelének megvolt a lehetősége a visszakapaszkodásra, de a két fogadóelőny és a temérdek egyenlő állás sem volt elég az olasznak. A kimaradt lehetőségek pedig rögvest meg is bosszulták magukat. Federer végül fogadóként fejezte be a mérkőzést 80 perc után és 7/6(2) 6/3-ra nyert.

Kép forrása: sport.sky.it

A Grand Slam-rekorder kötelező győzelmet aratott és megtartotta hibátlan második fordulós mérlegét és továbbjutási reményeit (míg Berrettininek a harmadik kör már csak formalitás lehet). A csoport másik meccsét Djokovic és Thiem között rendezik este 21 órától. A szerb és az osztrák a biztos továbbjutásért csap össze majd egymással.

A borítókép forrása: twitter.com/SportsbookBTC