Djokovic: “Nem sok minden volt, amit jól csináltam ma…”

Novak Djokovic 6-4, 6-3 arányú vereséget szenvedett Roger Federer ellen az ATP Finals csoportkörének utolsó fordulójában, így kiesett a versenyről.

Djokovic amellett, hogy már a csoportkörben kiesett a vébéről, az év végi világelsőségnek is búcsút inthetett. Az újságíróknak sok kérdése volt a szerbhez a találkozó után, mi ebből szemezgetünk most.

Kérdés: Meséld el, milyen volt a mérkőzés a te szemszögedből, min múlott a győzelem?

Novak Djokovic: Őszintén szólva nem sok minden volt, amit jól csináltam ma. Minden tekintetben ő [Federer] volt ma a jobb játékos, és teljes mértékben megérdemelte a győzelmet. Remekül szervált, remekül mozgott a pályán és jól returnözött – úgy érzem, mindent jól csinált. Ami engem illet, elég közömbös voltam ma. Nem olvastam jól a szerváit, egy nagyon rossz mérkőzésen vagyok túl.

K: Emlékszem, a wimbledoni döntő után azt mondtad, a közönség Roger oldalán állt, az O2 arénában azonban más volt a helyzet. Milyen hatással volt rád a közönség a meccs alatt?

N.D.: Nagyon fontos mérkőzés volt a mai, minden egyes alkalommal, amikor Roger vagy Rafa ellen játszom rengeteg izgalmat hoz. Tele voltak a lelátok, amit nagyon jó volt látni. A szurkolók hangosak voltak, izzott a levegő. Nagyon jó volt a hangulat.

K: A második játszma elején úgy tűnt, mintha fájlalnád a könyököd. Ugyanaz a probléma jött elő, amivel korábban küzdöttél? Aggódnunk kellene? Ott leszel jövő héten a Davis Kupán?

N.D.: Remélem semmi sem gátol meg abban, hogy pályára lépjek Madridban, bár elég éles volt a fájdalom, amit meccs közben éreztem. Végig tudtam játszani a mérkőzést, ha valami komoly dolog lenne a háttérben, az ütőmet sem bírtam volna felemelni. Azt hiszem, egy szerencsétlen mozdulatnak volt köszönhető az egész, később már nem zavart a dolog.

K: A keddi három szettes meccsed kihatással volt a mai teljesítményedre?

N.D.: Talán, talán nem. Nem tudom. Mentálisan nehéz volt feldolgozni a pár nappal ezelőtti vereséget. Remekül kezdtem a tornát, jól éreztem magam. Ezelőtt nyerni tudtam Párizsban, ahol nagyon jól ment a játék. Ma azonban kicsit megváltoztak a dolgok, nem éreztem magam annyira jól a pályán. Az önbizalmam sem volt a tetőfokán, amit talán Roger is érzett, és remekül használta ki ezt.

K: Két Grand Slamet is nyertél idén, de a lezárás nem sikerült jól. Összességében elégedett vagy az idei teljesítményeddel?

N.D.: Nem vagyok elégedett azzal, ahogyan befejeztem az idényt, elsősorban a most nyújtott játékom az, ami zavar. Vannak ilyen napok, ezt el kell fogadni és mihamarabb továbblépni. Ha összegeznem kellene, azt mondanám, ez egy nagyon jó idény volt: nyertem két Grand Slamet, összességében pedig öt tornát. Nem vagyok teljesen elégedett, de ez egy jó idény volt.

K: Mindig nagyon jól kezeled a rád nehezedő nyomást. A világelsőség körüli felhajtás milyen hatással volt rád, ki tudtad zárni a fejedből?

N.D.: A világelsőség megszerzése természetesen egy plusz motivációt jelentett az idény végén, de minden egyes alkalommal, amikor pályára lépsz, annak komoly tétje van, legalábbis a legmagasabb szinten teniszezőknél. Állandóan érzem a nyomást, minden egyes mérkőzésen, különösen ha a világ legjobbjai ellen lépek pályára.

K: Ahogyan mondtad, nem játszottál jól és kikaptál az egyik nagy riválisodtól. Mit gondolsz, több időbe telik majd feldolgozni ezt a vereséget, mint általában? Főleg úgy, hogy nemsokára pályára kell lépned Madridban?

N.D.: Sok mérkőzést veszítettem már pályafutásom során, szóval tudom, hogyan kell továbblépni. A mostani sem különbözik a többitől. Rogerrel már majdnem ötvenszer összecsaptunk, Rafával meg még többször. Nyilván minden vereség fájdalmas, különösen, ha az egyik nagy riválisodtól kapsz ki. Ez a tény egy kis extrát ad mind a győzelemhez, mind pedig a vereséghez. De végtére is profik vagyunk, nekem pedig olyan szerencsében van részem, hogy hosszú évek óta a legmagasabb szinten játszhatok. Azt hiszem, kellő tapasztalattal rendelkezem már ahhoz, hogy tudjam, hogyan dolgozzak fel egy vereséget és hogyan lépjek tovább a következő lehetőség felé.

K: Mit gondolsz arról, hogy Roger 38 évesen is képes így teniszezni? A meccs elején nagyon jól mozgott. Más sportágban, például a futballban a vele egykorú játékosok már nem képesek erre. Elgondolkodtál már azon, hogy hogyan csinálhatja?

N.D.: Amit csinál, az motivál engem, mert látom, hogy lehetséges. Komolyra fordítva a szót, nagyon csodálom őt és azt, amit a pályán művel. Amit az évek során elért és amire még ma is képes a pályán, az egyszerűen lenyűgöző. Ő egy igazi példakép, még az én számomra is, hiába vagyunk vetélytársak. Az amit tett és tesz a mai napik, az nagyon inspiráló.

K: A 2010-es és 2011-es Davis Kupa győzelem nagy fordulópont volt a pályafutásodban? Idén megváltozott a torna struktúrája, ennek ellenére motiváltnak érzed magad? Biztos vagy benne, hogy egészséges leszel jövő hétre?

N.D.: Nos, remélem. Fizikálisan rendben vagyok, de az üzemanyagtartály nyilván nincs már teli. Izgatottan várom, hogy csatlakozhassak a srácokhoz, mert nagyon régen nem vettem már részt a Davis Kupán. Nagyon várom már, ott vannak a barátaim, a stábtagok, igazai csapatszellem uralkodik. A formátum megváltozott, de szerintem izgalmas lesz.

Forrás

Kép forrása: tennis365.com