Hullámvasút a szezon utolsó meccsén! Stefanos Tsitsipas lett a világbajnok!

Több, mint két és félórás csatában, hullámzó meccsen győztze le a görög tehetség Dominic Thiemet és lett az ATP Finals új bajnoka Londonban.

Mindketten Roger Federer skalpjával a birtokukban vághattak neki a szezon utolsó meccsének, ez pedig megfelelő alapot nyújthatott a döntőn való részvételük létjogosultságának. Thiemnek azonban még Novak Djokovicot is sikerült legyőznie ezen a tornán. S amilyen játékot nyújtott a szerb ellen az osztrák, sokan az alapján kiáltották ki esélyesebbnek.

Ez a meccs azonban tele volt ellentmondásokkal. A pálya egyik felén állt egy németajkú fiatalember, aki az előítéleteknek megfelelően precízen és kimérten építi fel a labdameneteket. Vele szemben pedig ott volt egy mediterrán srác játékbeli sokoldalúságával és rögtönző készségeivel, szintúgy kielégít egy bizonyos sztereotípia pontjait.

Thiem talán kissé “ráfeszült” a döntőre.
Kép forrása: twitter.com/atptour

Viszont Thiem volt az, aki forrongott, küzdött magával. Tsitsipas pedig hideg vérrel oldotta meg a szoros szituációkat. Talán az osztrák is a Djokovic elleni über-teniszt várta el saját magától, de meg sem közelítette. Testbeszéd alapján a görögöt lehetett jobbnak vélni, de Thiem a hajrára összeszedte magát és rövidítésben megnyerte az első szettet. Nagyon szoros volt, az első 12 játékban volt összesen 5 break labda (három Tsitsipasnak és kettő Thiemnek), s végül az egész nyitójátszmában döntött mindösszesen három pont a felek között. Az előnyszerzés azonban felemésztette mentálisan az elmúlt két Roland Garros döntősét, míg a 21 éves görög talpon maradt a futópadon. Tsitsipas csak két labdamenetet veszített el a második játszma első négy játékában, „megágyazva” ezzel a döntőszettnek.

Tsistipas ezzel szemben meg tudott birkózni a téttel. Kevés hibával játszott az egész meccsen.
Kép forrása: twitter.com/atptour

Tsitsipas pedig nem állt meg. Az új játszmában ismét elvette Thiem adogatását és eljutott 3/1-ig. Fura ezt kimondani (vagy inkább leírni), de Indian Wells idei bajnoka két és fél szett, illetve másfél óra után megérkezett a mérkőzésbe. Az osztrák elkezdett felszabadultan játszani és visszavette az elveszített breaket. Úton voltunk afelé, hogy a szezon utolsó meccse a méltó zárást kapjon és a végletekig kiélezett legyen.

Végül meg is kapta: jöhetett a torna és az idény utolsó tie-breakje, ahol aztán kicsiben valósult meg a teljes mérkőzés forgatókönyve. Az elején Tsitsipas egyszerűen nem hibázott, Thiemnek pedig nem volt erre válasza: 4-1-es görög vezetés lett ennek az eredménye. Közel álltunk ahhoz, hogy a nagy lezárás mégsem legyen olyan nagy. Az osztrák viszont tudott még egy kis extrát nyújtani, ami elég volt ahhoz, hogy egyenlővé tegye az állást.

Ezzel azonban ellőtte utolsó puskaporait. A további pontokban könnyű hibákat vétett, és Tsitsipas adogatóként kaparintotta meg pályafutása egyik legnagyobb sikerét. Összességében elmondható, hogy a görög végig jobban játszott – mindössze 16 hibát vétett a 2 óra 37 perc alatt – de Thiem küzdőszelleme nélkül nem lett volna ilyen szoros a mérkőzés.

Végeredmény: S. Tsitsipas (6.) – D. Thiem (5.) 6/7(6) 6/2 7/6(4)

Néhány érdekesség Tsitsipas győzelme kapcsán

  • Ilyen fiatalon utoljára Lleyton Hewitt nyerte meg ezt a tornát, még 2001-ben
  • A görögnek eddig ATP 250-esnél nagyobb rangú tornát nem sikerült nyernie
  • Tavaly még a 21 éven aluliak „világbajnokságát”, a NextGen ATP Finalst nyerte meg
  • Mindössze három éve, 2016-ban debütált az ATP Touron, ugyanebben az évben, ugyanezen a tornán Thiem ütőparnere volt

Kép forrása: Getty Images

Tavalyhoz (Alexander Zverev) hasonlóan ismét olyas valaki nyerte meg az ATP Finalst, akit a Nagy Hármas/Négyes egyik lehetséges örökösének tartanak. Így természetesen felmerülhet a kérdés, ez a torna elegendő-e ugródeszkának a Grand Slam-győzelem felé? A válasz természetesen a jövőben rejlik, de az azért biztos, hogy Tsitsipas és Thiem e heti teljesítménye is elgondolkodtathatja a sportág rajongóit…

A borítókép forrása: uk.reuters.com