Idényértékelő és esélylatolgatás Becker és Henman módra

A mögöttünk álló idényben rengeteg izgalmas dolog történt, bőven van miről beszélni, Boris Becker és Tim Henman pedig el is mondta, mit gondol a jelenről és a jövőről.

Stefanos Tsitsipas győzelmével zárult az ATP Finals, a nagy hármas közül pedig senki sem jutott döntőbe, ami nem gyakran fordult elő az elmúlt esztendőkben. Vajon mit jelent ez a jövőre nézve? Elkezdődött a hatalomátvétel, vagy jövőre is Djokovic, Nadal és Federer lesznek a nagy versenyek esélyesei? Ezekre, és még sok egyéb kérdésre igyekezett választ adni a hatszoros Grand Slam bajnok Boris Becker és a britek korábbi kiválósága, Tim Henman.

Milyen következtetéseket vonhatunk le az ATP Finals eseményeiből?

Becker: “A fiatal generáció megérkezett, már az ajtón kopogtatnak és néhány esetben már be is lépnek rajta. Úgy gondolom, a fiatalok közül valaki Grand Slamet fog nyerni jövőre, de a három veterán még mindig keményen odateszi magát. Remek időszaka ez a teniszek, amikor a fiatal és a rutinos játékosok hasonló esélyekkel küzdenek egymás ellen.”

Henman: “Megtanultuk, hogy várjuk a váratlan dolgokat. Nagyon izgalmas, remek játékot hozó meccsek voltak néhány meglepetéssel megspékelve. Nem hiszem, hogy a verseny előtt sokan tippelték volna azt, hogy Tsitsipas és Thiem játsszák majd a döntőt.”

Melyik volt 2019. legjobb mérkőzése?

Becker: “Kétség kívül a wimbledoni döntő volt az Djokovic és Federer részvételével. A sportág elitjébe tartozó játékosok mindent beleadva küzdöttek és végül döntő szett tie-break döntött. Wimbledon történetében először láthattunk ilyen befejezést.”

Henman: “A wimbledoni döntő. Első alkalommal dőlt el ötödik szett tie-breakben az egyéni döntő, Djokovic pedig két mérkőzéslabdát hárítva győzött. Ez volt az idény legizgalmasabb meccse.”

Mit gondoltok összességében a 2019-es idényről?

Becker: “Már régóta beszélünk az őrségváltásról, és azt hiszem ez épp most történik, a szemünk láttára. Tsitsipas, Thiem és Alexander Zverev nagyon jó úton halad. Csak idő kérdése, hogy valamelyikük Grand Slam tornát nyerjen.”

Henman: “Lenyűgöző év volt, a világranglista pedig nem hazudik. Az, hogy Rafael Nadal 33 évesen világelsőként tudott zárni, egészen elképesztő teljesítmény.”

Mit várhatunk jövőre a fiataloktól?

Becker: “A nagy hármasnak jövőre már jóval nagyobb kihívással kell majd szembenéznie. Ahogyan mondtam is, szerintem jövőre új Grand Slam bajnokot fogunk avatni, és van még egy pár srác, akik közvetlenül a tűz közelében vannak. Egyre több játékos hiszi el magáról, hogy képes lehet legyőzni a legjobbakat.”

Henman: “Úgy gondolom, a fiatalok nagyobb és jobb eredményeket tudnak majd felmutatni, de még mindig a nagy hármas tagjai lesznek azok, akiket le kell győzni, ha valaki tornát akar nyerni.”

Ki hozhat nagy áttörést 2020-ban?

Becker: “Úgy érzem, a két kanadai játékos, Denis Shapovalov vagy Felix Auger-Aliassime közül valaki. Az elmúlt félévben az ő teljesítményük nyűgözött le engem a leginkább.”

Henman: “A brit Jack Draper.”

Ki zárja majd világelsőként az évet?

Becker: “Na ez nehéz kérdés. Sosem gondoltam volna, hogy idén Rafa lesz az. Azt hittem, Novaknak már tetemes lesz az előnye júliusra, és így is lett, de Rafa felzárkózott és átvette a vezetést. Nem tudnék konkrét nevet mondani, az is lehet, hogy nem a nagy hármas egyik tagja lesz az.”

Henman: “Szerintem Djokovic lesz az. Ő a legkiegyensúlyozottabb játékos, és mindegyik borításon remekül teljesít.”

Kép forrása: tennisworldusa.org

 

2020 az Olimpia éve. Ki nyerheti az aranyat, és milyen hatással lesz ez az idényre?

Becker: “Az idősebb játékosok számára ez egy extra lehetőség arra, hogy nagy tornát nyerjenek. Mindannyian részt akarnak venni, büszkék arra, hogy az országukat képviselhetik. Az Olimpia azt jelenti, hogy kevesebb idő lesz majd felkészülni a US Openre, ebből pedig a fiatalok profitálhatnak.”

Henman: “Arra tippelek, hogy Tsitsipas nyeri majd az aranyat. Három Olimpián is részt vettem, és láttam, hogy mennyire lelkesek a görög sportolók és a szurkolók. Meglepetésre számítok. Biztos vagyok benne, hogy a játékosok változtatnak majd a menetrendjükön az Olimpia miatt. A profik mindig nagyon odafigyelnek az időbeosztásukra, ami a kor előrehaladtával egyre fontosabbá válik.”

Hogyan teljesít majd jövőre Andy Murray?

Becker: “Nagyon hiszek Andy-ben, tényleg. Boldog voltam, hogy tornát tudott nyerni Antwerpenben. Azt mondja, hogy rendben van egészségileg és újra fel szeretné venni a versenyt a legjobbakkal. Biztos vagyok benne, hogy figyelemmel kísérte a Finals eseményeit. Nem vallaná be, de szerintem legbelül arról álmodozik, hogy jövőre ismét részt vegyen az év végi versenyen.”

Henman: “Úgy gondolom, Andy újabb tornát fog nyerni és beverekszi magát a legjobb húsz közé a világranglistán. A Grand Slam tornákon való jó szereplés még túl nagy falat lesz a számára, de ezzel még sokan vannak így.”

Forrás

Kép forrása: saudigazette.co.sa