Az ATP kiosztotta 2019-es díjait

2019. december 20.
by kert

Nadal, Murray, Berrettini és Kevin Anderson is kapott elismerést

Rafael Nadal már Londonban, az ATP Finals alatt átvehetett egy rendkívül fontos díjat, az év végi világelsőségért járó trófeát. Ötödik alkalommal végzett a ranglista élén, és 33 évével a legidősebb játékos lett, akinek ez sikerült. A mostani díjátadón -a tavalyi év után újra- ő kapta a Stefan Edbergről elnevezett sportszerűségi díjat is, melyet a játékostársak szavazatai alapján osztanak ki.

Az év visszatérője nem is lehetett más, mint Andy Murray. Azok után, hogy év elején Ausztráliában még a pályafutása befejezéséről beszélt, átesett második csípőműtétjén, és két tornát is tudott nyerni (Queens-ben párosban Feliciano Lopez oldalán, Antwerpenben pedig egyéniben győzött).

Két fiatal olasz játékos is bekerült a kitüntetettek közé: a 23 éves Matteo Berrettini a legtöbbet fejlődő játékos díját kapta meg, a 18 esztendős Yannick Sinner pedig az év újonca lett. Berrettini a Top 100-on kívülről Top 10-es játékossá érett idén, és kvalifikálta magát az ATP Finals-ra is. Sinner a 763. helyről a 78. pozícióba jött fel, és ő nyerte a NextGen Finals-t is.

A szurkolók kedvencei továbbra is Roger Federer és a Bryan fivérek párosa.

Az edzők is elismerésben részesültek. Az év edzője a francia Gilles Cervara lett, aki Daniil Medvedev szakmai munkájáért felel. Az első ízben átadott életmű díjat Tony Roche kapta, aki a pályán és azon kívül is maradandó nyomot hagyott a sportágban.

Kevin Anderson szerteágazó karitatív tevékenységét az Arthur Ashe Humanitárius Díjjal jutalmazták.

Az év 1000-es tornája címet Indian Wells szerezte meg, a legjobb 500-as verseny pedig Acapulco lett.

Forrás

A kiemelt kép forrása: atptour.com