Spanyolország és Szerbia játssza az első ATP Kupa döntőjét

A második elődöntőben Rafael Nadalék megharcoltak a házigazda ausztrálok ellen.

Mindkét egyéni mérkőzését megnyerte, így bejutott az idén debütáló ATP Kupa döntőjébe a spanyol válogatott. A Davis Kupa címvédője Sydneyben a házigazda Ausztráliával mérkőzött meg a fináléba jutásért. A párharc első meccsén Roberto Bautista Agut és Nick Kyrgios csapott össze. A hazaiak botrányhőse az újkeletű torna első mérkőzésein szebbik arcát mutatta, hozta az eredményeket, lelkiismeretesen küzdött hazájáért, melyet az elmúlt napokban történelme egyik legnagyobb természeti katasztrófája súlytotta.

Lleyton Hewitt, az ausztrálok kapitánya magyaráz a csiszolatlan gyémántnak.
Fotó: AFP

A szombati elődöntőben azonban megint eltört valami nála. Mindössze öt játékot tudott megnyerni Bautista Agut ellen. Különösen az első szettben múlta alul magát, frusztráltságát pedig nem is rejtette véka alá, igencsak látványosan törte össze az ütőjét az egyik pont elvesztése után. A második szettben már fel tudta venni a lépést a spanyollal, de az egész meccsen tudott csak egy break-labdát kiharcolni. Bautista Agut pedig meg tudott nyerni egy fogadó játékot a második játszmában is és 82 perc alatt teljesítette a rá eső feladatot.

Bautista Agut egy 2015-ös tokiói vereségért vágott vissza Kyrgiosnak.
Fotó: AFP

A világelső Rafael Nadalon volt a sor, hogy befejezze a párharcot, ehhez pedig a kétszeresen is hazai pályán játszó Alex De Minaurt kellett legyőznie. A sydney tehetség élete egyik legjobb játékát nyújtotta másfél mérkőzésen keresztül, s bizony kikényszerítette a Salakkirályból tudása legjavát. A 20 éves teniszező szórta a nyerőket, olyan kiszorított helyzetekből is, melyekben maga Nadal szokott brillítozni. Az első szett hajnalán elvette egyszer a mallorcai adogatását és aztán végig is vitte előnyét. Nadal tényleg meg lett szorongatva, volt hogy értetlenül állt és csak hülledezett csapata kispadja felé. A második játszmában sokáig remekeltek az adogatók, de még mielőtt kialakult volna a rövidítés, a 19-szeres Grand Slam-bajnok először a mérkőzésen lebreakelte De Minaurt és kiegyenlített.

Sokat mondó fotó: De Minaur meglepte Nadalt (is) a mérkőzés elején.
Kép forrása: foxsports.com.au

A fiatal ausztrál lendülete a folytatásra teljesen elfogyott. Nem tudta tovább produkálni azt az elképesztő nívót, amivel a mérkőzést kezdte, Nadal tartalékai pedig mindenkiénél nagyobbak a mezőnyben. Ezt kihasználva tarolt a döntőszettben és 2 óra 15 perces csatában megszerezte a győzelmet Spanyolországnak.

Eredmények

R. Bautista Agut – N. Kyrgios 6/1 6/4

R. Nadal – A. De Minaur 4/6 7/5 6/1

VÉGEREDMÉNY: AUSZTRÁLIA – SPANYOLORSZÁG 0-2

A mediterrán ország jutott be így másodikként az első ATP Kupa döntőjébe, ahol vasárnap a Novak Djokovic vezette szerb válogatottal fog megmérkőzni. Djokovic és Nadal tehát már az új szezon első hetén összecsaphat, mindemellett az új torna szervezői is örülhetnek, hogy a legelső kiírás döntőjében rögtön a világranglista első két helyezettje, és a sportág két ikonikus alakja összecsaphat majd egymás ellen.

A borítókép forrása: youtube.com