Federer reagált a környezetvédelmi aktivisták kritikájára

A hússzoros Grand Slam bajnok Roger Federer egyik szponzora, a Crédit Suisse bank az elmúlt néhány évben 57 milliárd dollárt fektetett fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó vállalatokba, ezzel kapcsolatban pedig a svájci teniszezőt is elővették a környezetvédelmi aktivisták.

Tavaly aktivisták egy csoportja teniszezőnek öltözve tüntetett a Crédit Suisse lausanne-i székháza előtt, kifejezvén nemtetszésüket a bank befektetéseivel kapcsolatban, illetve felhívva a figyelmet arra, hogy Roger Federernek köze van a pénzintézethez. A bíróság a 12 aktivistát összesen 20.000 eurónyi bírság megfizetésére kötelezte.

Az ügy azért került újra reflektorfénybe, mert a nagy népszerűségnek örvendő környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg néhány nappal ezelőtt a 3.9 millió követője előtt osztotta meg a 350.org Europe tweetjét, amelyben a szervezet kérdőre vonta Roger Federert a bankkal való kapcsolata miatt.

“2016. óta a @CreditSuisse 57 milliárd dollárt fektetett fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó vállalatokba – ez olyasvalami, ami teljes mértékben szembemegy a #ClimateAction elveivel. @RogerFederer, te támogatod ezt?” – áll a tweetben.

Federer hivatalos sajtóközleményben reagált a közösségi médián keresztüli üzengetésre.

“Nagyon komolyan veszem a klímaváltozás okozta veszélyeket és fenyegetéseket, főleg, hogy a családommal nemsokára a bozóttüzek sújtotta Ausztráliába utazom.” – olvasható a közleményben. “Négy kisgyermek apjaként és az egyetemi oktatás fejlesztésének elkötelezett támogatójaként nagy tisztelettel viszonyulok a fiatalok klímaváltozás elleni mozgalma iránt. Hálás vagyok nekik, mert arra ösztönöznek minket, hogy változtassunk a viselkedésünkön és innovatív megoldások után nézzünk.”

“Tartozunk nekik annyival, hogy meghallgatjuk őket. Nagyra értékelem, hogy felhívták a figyelmem arra, hogy magánszemélyként, sportolóként és vállalkozóként kötelességem kihasználni a kiváltságos helyzetemet, és párbeszédre kell szólítanom a szponzoraimat a fontos kérdésekkel kapcsolatban.”

Roger Federer kihagyta az idén rajtoló ATP Kupát, 2020-ban először az Ausztrál Openen lép majd pályára, amely január 20.-án kezdődik.

Forrás

Kép forrása: tennisworldusa.org