Federert a klímaváltozásról és Margaret Court megítéléséről faggatták a tenisze helyett az első mérkőzése előtt

2020. január 20.
by Opistho

Szokatlan kérdéseket kapott a hatszoros Australian Open bajnok Roger Federer az első fordulót megelőző sajtótájékoztatón az újságíróktól. A sportmédia ugyanis nem az esélyeiről, a formájáról vagy az ellenfeleiről faggatta az idei első kérdésekben, hanem inkább olyanokról kérdezték, amik érintőleg kapcsolódnak a teniszhez.

Láthatóan meglepték Federert az idei első kérdések az első mérkőzése előtt. A felvetett témák ugyanis inkább a tenisz körüli kulturális és közéleti kérdésekre vonatkoztak és nem konkrétan a játékra, ahogy azt Federer korábban megszokhatta.

Az első kérdés azonnal a klímaváltozással és az ausztrál bozóttűzzel volt kapcsolatos, amire Roger készséggel válaszolt, válaszában azonban finoman utalt rá, hogy éppen pár napja volt egy jótékonysági esemény ebből az okból. Ezek után újabb kérdéseket tettek fel neki a témával kapcsolatban, majd kapott egy olyan kérdést is, hogy mit gondol arról, hogy sok alacsonyan rangsorolt teniszező megvádolta azzal, hogy önző és nem képviseli eléggé a többi játékos érdekeit, amiért „hagyta”, hogy a füstös levegőben játszák végig a selejtezős mérkőzéseket.

Federer erre úgy reagált, hogy ő már sok éve ül a Játékosok Tanácsában és mindig fontosnak tartotta a játékosok érdekképviseletét, illetve hogy egyszerűen még nem rendelkeznek elegendő információval és ehhez hasonló diplomatikus megjegyzéseket tett.

Kép forrása: chinanews.worldtimes.com

Az újságírók ekkor újabb témát dobtak be, mégpedig azt, hogy mi az álláspontja arról, hogy a melegekkel szemben többször állást foglaló Margaret Courtot helyénvaló-e megtisztelni a pontosan 50 évvel korábban teljesített naptári Grand Slam alkalmából. A 20-szoros Grand Slam bajnok erre úgy reagált, hogy ez egy bonyolult helyzet, de a teniszben elért eredményei nyomán Margaret Court egy legendának kell, hogy számítson továbbra is.

Már több, mint 8 perce tartott a sajtótájékoztató, amikor még mindig nem kérdezték Federert a teniszéről. A végén a hatszoros bajnok egy szarkasztikus mondattal nevettette meg a sportmédiát:

„Ja, egyébként Steve Johnson-al játszom az első körben, ha valakit még érdekel… Azt gondoltam emiatt jöttem Ausztráliába, de semmi gond.” – tette hozzá Federer.

Látszott, hogy ilyet még nem tapasztalt idáig, pedig Roger Federer már 22 éve jár az Australian Openre. Persze, lehet erre a helyzetre azt mondani, hogy az említett témák nagy része, az ilyen kérdések valószínűleg fontosabbak a világ szempontjából, hogy a tenisz. Csakhogy ez még nem ad okot rá, hogy itt háttérbe kell szorítani a teniszt, hogy a teniszvilágot is ezekkel a kérdésekkel bombázzuk. Az utóbbi években ez már nem az első ilyen eset, 2018-ban Serena Williams és Naomi Osaka US Open döntőjét követően szorult háttérbe maga a sport tárgyalása a teniszvilágban.

Ezzel azonban vigyázni kell. Ha ezeket a vitákat belerángatjuk a tenisz eseményei közé, elveszthetjük azt az élményt, ahogyan például különböző hátterű, életkorú, gondolkodású emberek egy sportoló mögé felsorakoznak és együtt drukkolnak. Ez pedig hatalmasat rontana a sport varázsán.

A kiemelt kép forrása: atptour.com