AusOpen 2020: Meg lehet-e verni Djokovicot Melbourne-ben?

2020. február 1.
by revan07

Elérkeztünk a 2020-as Ausztrál Open férfi fináléjához.  Novak Djokovic az elvárásoknak megfelelően, Thiem azokat jóval felülmúlva jutott a döntőbe. Na de meg lehet-e verni AO fináléban a szerbet? 

Nem. Intézhetnénk el ennyivel a kérdést szimplán tapasztalatai alapon. Djokovic mérlege ugyanis félelmetes a melbourne-i végjátékokban: nyolcadik alkalommal jutott döntőbe idén, a korábbi hét fináléját pedig kivétel nélkül megnyerte, a szenvedő fél 4 alkalommal szegény Andy Murray, kétszer Rafael Nadal, a legelső alkalommal pedig Jo-Wilfried Tsonga volt. A statisztika értékét tovább emeli az, hogy a szerb minden alkalommal megnyerte a tornát, amikor eljutott az elődöntőig. Félelmetes.

Vannak azonban tényezők, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül. 2017 májusáig meglehetősen egyoldalúan alakult a döntősök párharca, hiszen Djokovic mind az 5 addigi meccsüket megnyerte, Thiem szettet is csak egyet tudott fogni. A 2017-es Garroson azonban valami megfordult: Thiem 3 játszmában legyőzte az akkor gyengélkedő szerbet, majd a következő 4 meccsükből még 3-at megnyert, így jelen pillanatban 6-4 a párharc Djokovic javára, de az elmúlt 5 meccsükből 4-et az osztrák nyert. A tavalyi Garroson Thiem volt az, aki megállította a naptári GS-ért küzdő Nolét egy 5 szettes csatában, majd az évzáró világbajnokságon egy végletekig kiélezett meccsen tudta először kemény pályán is legyőzni Djokovicot.

Forrás: atptour.com

Mégsem valószínű, hogy Thiem holnap a trófea közelébe tud kerülni. Bár a játéka megvan hozzá, hogy megverje Djokovicot, mért pont Thiem lenne az első, aki nem rogy össze a melbourne-i döntőben Djokovic ellen? Ez tavaly még Nadalnak sem sikerült. Az osztrák amúgy is hajlamos elizgulni a döntőket, erre kiváló példa a tavalyi világbajnoki döntő, ahol Tsitsipas mellett leginkább a saját feje gátolta meg a végső győzelem megszerzésében.

A pályán töltött idő sem éppen Thiem mellett szól. Nole az első meccsén a harmadik játszmát adta le Struffnak, azóta viszont nem veszített szettet. Thiem ezzel szemben jó pár hosszú mérkőzésbe belebonyolódott, Rafael Nadal ellen több mint 4 órát töltött a pályán, összesen pedig 18 óra 24 percet teniszezett az eddigi 6 meccsén.  Djokovic csaknem 6 órával kevesebbet töltött a pályán, ami óriási különbség, pláne egy esetleges hosszabb döntő  esetén. Lehet-e bírni a 22. vagy 23. órát is a mindent visszaadó Djokovic ellen? Nem valószínű.

Összességében Thiem mellett szinte kizárólag legutóbbi meccseik, elsősorban a tavalyi londoni meccsük szól. Minden egyéb tényező (tapasztalat, fizikális és mentális tényezők, Melbourne) a szerbet támogatják.

Persze el lehet játszani a gondolattal, hogy Thiem úgy nyer keménypályás GS-t, hogy először megveri major tornán nemezisét, Rafael Nadalt, ezt követően szetthátrányból legyőzi azt a rivális kortársát, kivel egyszerre robbantak be az élvonalba, majd átrágja magát az Ausztráliában verhetetlen Djokovicon…nagyot szólna, és talán jót is tenne a teniszvilágnak.

Felvezetőként álljon itt a tavalyi VB meccsük összefoglalója, ahol nem kis tempó volt, Thiem saját elmondása szerint élete egyik legjobb teljesítményét nyújtotta:

Kiemelt kép forrása: baelidzs