AusOpen 2020: Djokovic nyolcadszorra Melbourne bajnoka

2020. február 2.
by revan07

A szerb Novak Djokovic nyerte a 2020-as Ausztrál Open férfi egyes versenyét, miután a döntőben 5  játszmában verte az osztrák Dominic Thiemet.

Djokovic kezdte jobban a 2020-as férfi döntőt, a rendkívül koncentrált szerb hozta a szerváját, majd egy hosszú gémet követően 15-40-ről brékelte Thiemet, így negyed óra után már 3-0-ás előnye volt. A szerb nem adott teret Thiem játékának, kivételesen hosszan fogadott, és irányította a labdameneteket, Thiem szinte csak szervapontot tudott nyerni saját adogatása mögött. A második adogatójátékát azonban már hozni tudta, 4-1-nél pedig ismételten egy nehéz szervagémet tudott megnyerni. Ezt követően némileg váratlanul le is brékelte Djokovicot, ez a szerb minimális visszaesése mellett inkább Thiem remek játékának volt köszönhető. 5-4-nél Thiem a játszmában maradásért szervált, egy játszmalabdát hárítani is tudott, azonban a második szettlabdánál kettős hibát ütött, így 53 perc után Djokovic került előnybe.

A második szettben mindketten simán hozták első adogatójátékukat, majd a harmadik játékban Thiem jutott előnyhöz. Djokovicnak 3-2-nél volt esélye visszabrékelni, azonban Thiem kiváló, agresszív játékot mutatva a fontos pontoknál ezt megakadályozta. A szerb végül 4-3-nál tudott egyenlíteni egy hibákkal tarkított Thiem játéknak köszönhetően. 4-4-nél Djokovicot kétszer is figyelmeztette a vezető bíró időtúllépés miatt, a szerb emiatt bréklabdánál második szervára kényszerült, és el is bukta a pontot, és így a játékot is. A térfélcserénél – nem túl szimpatikus módon – Djokovic megpaskolta Dumusois lábát, majd ezt mondta neki: “You made yourself famous” (Híressé tetted magad). Thiem simán szerválta ki a szettet, és 1 óra 42 perc után kiegyenlített.

A harmadik szett Djokovic rontásokkal indult, a szerb egymás után kétszer is elveszítette az adogatását. Djokovic sokat rontott, tartósan nem tudta felvenni a versenyt az alig hibázó osztrákkal. 4-1-es Thiem vezetésnél Djokovic konzultált az orvosával, de az ápolási szünetet végül nem kérte ki. A szett kiszerválásánál akadtak gondjai Thiemnek, de 4. játszmalabdáját kihasználva, 6-2-vel 2-1-es előnyre tett szert. A szettet egyértelműen Thiem dominálta.

A negyedik szettben Djokovic 1-1-nél először tudott bréklabdáról adogatást hozni, ezt követően pedig koncentráltabb játékot mutatva, könnyedén hozta a saját szerváit. A játszma derekán első bréklabdáit kihasználva előnybe került, és gond nélkül egyenlített. Következett a döntő játszma.

Első adogatásaikat mindketten hozták, Thiem azonban 1-1-nél nem tudta tartani a sajátját. Rögtön volt lehetősége visszajönni, Djokovic azonban mindkét fogadó esélyt hárította. A szett hátralevő részében mindkettejüknek volt lehetősége fogadóként, újabb brék viszont már nem volt, Djokovic első meccslabdáját kihasználva, 6-4-el megnyerte a meccset, és ezzel nyolcadszorra is Ausztrália bajnoka lett.

Novak Djokovic – Dominic Thiem 6-4; 4-6; 2-6; 6-3; 6-4

Kiemelt kép forrása: telegraph.co.uk