Tsitsipas: “Korábban túl komolyan vettem a dolgokat.”

2020. február 11.
by andF

Stefanos Tsitsipas úgy érzi, sokszor túlságosan is komolyan kezelte a teniszt, de azon munkálkodik, hogy megtanulja szeretni a célhoz vezető utat is.

Rotterdam nem tartozik Tsitsipas kedvenc helyszínei közé, pedig az idény első 500-as tornája nagyon fontos szerepet játszott a pályafutása beindulásában. Három évvel ezelőtt a verseny igazgatója, Richard Krajicek úgy döntött, hogy szabad kártyával jutalmazza az ifjú Stefanos-t, aki akkoriban főleg junior tornákon szerepelt. Tsitsipas akkor az első fordulóban kiesett és azóta is várat magára az első győztesen megvívott rotterdami mérkőzés.

“Mindig örömmel jövök Rotterdamba, bár úgy hiszem még egy meccset sem nyertem itt – három év alatt zsinórban.” – mondta Tsitsipas mosolyogva az ATPTour.com-nak. “A legelső meccsemet Jo-Wilfried Tsonga ellen játszottam itt és egész jól is kezdtem, de végül kikaptam. Ezelőtt még Challanger tornákon sem nagyon játszottam, a Future versenyeket látogattam. Richard úgy döntött, hogy szabad kártyát ad nekem, ami óriási dolog volt. Megtapasztalhattam, hogy milyen a legjobbak ellen játszani… Jo pedig végül megnyerte a tornát.” – emlékezett vissza Tsitsipas.

“Játék közben úgy éreztem magam, mint egy szupersztár. Még mindig junior játékosként tekintettem magamra. Nagyon izgatott voltam, érezni akartam, hogyan játszanak a nagyok. Ez volt az első pozitív tapasztalatom. Úgy érzem, hogy már nagyon régen történt, de azóta repült az idő, és így nem is tűnik olyan távolinak. Idén negyedik alkalommal lépek majd itt pályára. Hétről hétre fejlődöm, a mostani Stefanos egy teljesen más játékos, mint aki először járt Rotterdamban.”

Valóban sok minden változott az elmúlt néhány évben. Tsitsipas 2018-ban megnyerte a NextGen Finals-t, majd egy évvel később már a felnőtt mezőnyben bizonyult a legjobbnak. Megtanulta, hogyan ossza be az energiáját és hogy nem kell mindig a tökéletességre törekedni – néha érdemes elengedni dolgokat a fontosabb célok elérése érdekében.

“Manapság már sokkal bölcsebben gazdálkodom az energiámmal. Tudom, hogy mikor kell megnyomni és azt is, hogy mikor vegyem takarékra a lángot.” – mondta Tsitsipas, aki tizenkét éves kora óta jár sportpszichológushoz. “A tavalyi idény ezen szakaszában úgy éreztem, hogy teljesen ki vagyok merülve. Ilyenkor megváltozik a hozzáállásod, van amikor többet akarsz nyújtani, máskor pedig igyekszel okosan játszani és energiát spórolni. Az egész arról szól, hogy minél jobban ismerd meg a játékot és rájöjj, hogyan működnek az egyes dolgok.”

Tsitsipas három tornát is nyert 2019-ben, de ezek sem tudták elfeledtetni vele az Ausztrál Open elődöntőjét, ahol nagyon simán, 6-2, 6-4, 6-0-ra kikapott Rafael Nadaltól.

“Fontosak a kudarcok a pályafutásom szempontjából, ezektől úgy érzem, hogy erősebbé akarok válni. Ha nem lennének azt hihetném, hogy tökéletes vagyok, pedig dehogy. Az elődöntőbeli vereség fájdalmas volt, akkor is, ha csak három szettig tartott. Nagyon közel kerültem egy Grand Slam döntőhöz, mindig is erről álmodtam. Nem nyújtottam túl sokat azon a meccsen, ő viszont remekül teniszezett. Bosszantó volt, mert két héten át jól ment a játék. Két nappal azután már újra a pályán voltam, és azon dolgoztam, hogy jobb legyek.”

“A nyerők és az ászok nem jönnek mindig, a múlt nyáron azonban ennél komolyabb gondjaim voltak. Folyamatosan arra törekedtem, hogy jobb legyek, ehelyett viszont egyre hátrébb kerültem. Rengeteg munkát fektettem a fejlődésbe, az eredmény azonban pont az ellenkezője volt annak, amit szerettem volna. Ami történt megtörtént, én pedig megtanultam, hogy egy kicsit el kell lazulnom és nem szabad túl sokat várnom magamtól. Élveznem kell a játékot és nem csak arra törekedni, hogy kimenjek a pályára és minél hamarabb megnyerjem a meccsem. Nem alakulhat mindig minden tökéletesen.”

A görög teniszező tavaly 28 tornán indult, idén viszont jobban szeretné menedzselni az idejét, elkerülve ezzel a kiégést. Az idei Ausztrál Open kiesése után pihent néhány napot, mielőtt újra edzésbe állt.

“A kiégés egy többtényezős dolog – stresszelsz a mérkőzés előtt és a mérkőzés után is, mert el akarod érni a céljaidat.” – mondta Tsitsipas, aki tavaly augusztusban és szeptemberben tíz találkozóból csak négyet nyert meg. “Inkább mentális, mint fizikális dolog ez, de minden az egyensúly megtalálásáról szól a pályán és a pályán kívül is. A teniszre már nem úgy tekintek, mint egy munkára, hanem mint egy játékra. Korábban túl komolyan vettem a dolgokat, nagyok voltak az elvárásaim saját magammal szemben. Minél több meccset játszol ilyen hozzáállással, annál valószínűbb, hogy ki fogsz égni.”

“Néha lazítanom kell és élvezni a játékot. Nem játszhatok minden pontot 100%-os intenzitással. A 2019-es évem remek volt, ezt nagyon nehéz lenne megismételni idén. De jobban akarok teljesíteni, mindig is erre törekedtem.”

Stefanos Tsitsipas második kiemeltként szerepel idén Rotterdamban, első ellenfele pedig a lengyel Hubert Hurkacz lesz.

Forrás

Kép forrása: scroll.in