Játék: felfüggesztve

2020. március 13.
by DGM96

Korántsem eseménytelen napokon vagyunk túl. Cikkünkben most összefoglaljuk, hogyan forgatta fel a tenisz vérkeringését a koronavírus-járvány.

Az esztendő elején már megélhettük azt, milyen az, mikor a sportág egyik legfontosabb eseményének megrendezését valós veszély fenyegeti. A januári ausztrál tűzvészek következtében megvolt az esély arra, hogy elhalasztják, vagy éppen meg sem rendezik az Australian Opent Melbourneben. A levegő minőségén aztán az esőzések sokat javítottak és gördülékenyen zajlott le minden, miközben remek meccseknek lehettünk szemtanúi. Egy hónappal később azonban egy teljesen más probléma következtében ugyanez a veszély lelépett az elméleti síkról és megvalósult, ráadásul sokkal nagyobb formában.

Az új koronavírusról januárban hallhattunk először, mikor felütötte fejét a kínai Wuhanban és környékén. Világszerte beszámoltak a metropoliszok kiürült utcáiról a fertőzések és a sajnálatos halálesetek számairól. Világunk ma már a különböző technológiák miatt néha kisebbnek tűnik, messzebbre juthatunk el és gyorsabban, mint az emberiség történelmében valaha. Számítani lehetett arra, hogy ez a vírus nem marad Kína és Ázsia berkein belül. Illetve a sport világa sem menekül meg majd ezen egészségügyi válság szövődményeitől.

Az első “áldozat” a Forma 1-es Kínai Nagydíj lett (Shanghaiban lett volna esedékes), aminek sorsa nem sokkal járvány kirobbanása után eldőlt, vagyis elmarad. S ahogyan teltek a napok és a hetek, a világ egyre több pontjain diagnosztizálták a vírust az Egyesült Államokon át egészen Olaszországig, ahol jelenleg szinte világszerte a legsúlyosabb a helyzet. Egyre több sportág egyre jelentősebb eseményeinek megrendezése került veszélybe (köztük maga a tokiói olimpia is), de a teniszben sokáig csend volt. Egészen eddig a hétig.

Magyar idő szerint e hét hétfő hajnalban érkezett a bejelentés, hogy elmarad az Indian Wells-i torna, ami a hölgyeknél az idény első Premier Mandatory, az uraknál pedig az első Master torna lett volna a szezonban. Indian Wellsben és környékén egy, azaz egy volt a fertőzések száma a bejelentés idején. Andy Murray testvére, Jamie pedig Twitter-bejegyzésében rögtön egy baljós jövőképet vázolt fel: Mi lesz azokkal a tornákkal, ahol ennél jóval több a fertőzések száma? Szerdán aztán itthon a magyar kormány is elrendelte az országos vészhelyzetet, aminek tenisszel kapcsolatos következménye a budapesti Fed Kupa döntőjének elhalasztása lett.

Az eddig vélt tetőpontot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) váltotta ki, miután világjárványnak nyilvánította a helyzetet. Ennek hatására emelt szót Novak Djokovic az ATP-nél, mint a versenyzők érdekvédelmi vezetője, hogy ebben az esetben igenis fontolóra kell venni a szezon felfüggesztését. Javaslata pedig nem talált süket füleket. Csütörtökön vált hivatalossá, hogy április 20-ig semmiféle tenisztornát nem rendeznek meg!

Nem egységes döntés született, hiszen a WTA és az ITF felüggesztése e napig, az ATP-é viszont április 27-ig tart, a döntések pedig minden egyes kategóriára és korosztályra vonatkoznak. A nőknél ez a kényszerszünet éppen az európai salakszezon kezdtetéig tart(ana), de az ATP ennél továbbment. Miami (1000) után Houston, Marrákes (250-es tornák) és Barcelona (500) mellett sajnos a Hungarian Open is elmarad Budapesten, pedig még néhány napja érkezett az örömteli hír, hogy Stan Wawrinka a magyar fővárost is beiktatta versenynaptárába.

Egy ilyen vészhelyzetben természetesen saját és rokonaink, embertársaink egészsége iránt aggódunk. A mindennapok mellett azonban a sportnak is feladja a leckét a krízis, hiszen bajnokságok, világkupák, kétmeccses párharcok befejezéseire kellene a körülményekhez képest korrekt megoldást találni. A teniszben rögtön a ranglistapontok kérdése merült fel. Mi van akkor ugyanis, ha úgy buknak pontokat a játékosok, hogy meg sem adatik a lehetőség megvédeni azokat? Milyen megoldás fog erre születni, s az mennyire reális képet fog majd adni az erőviszonyokról? Az anyagi kiesésekről nem is beszélve.

Most még minden kérdéses, minden rejtélyes, ami eleve aggodalmat kelthet az emberekben. Ezek a döntések azonban azért születtek, hogy a járványt mindvégig kontrollálható állapotban tartsák, elkerülve a káoszt. A sportvilág vezetői is belátták (ki később, ki hamarabb), hogy az emberek egészsége az első és nem a profit. Figyeljünk oda higéniára, a helyzetettel fogalalkozó szervek javaslataira és arra – talán ez a legfontosabb – hogy ne veszítsük el a józan eszünket. Minél inkább betartjuk ezeket, annál hamarabb fog megoldódni minden…

Kép forrása: perfect-tennis.com