Megoszlanak a vélemények, láthatunk e még idén élő teniszt

Két volt világelső is megosztotta véleményét arról, szerintük mikor térhetnek vissza a játékosok a teniszpályára

A koronavírus járvány néhány hét alatt világszerte megbénította nemcsak a sportbajnokságokat, de a hétköznapi élet majd minden területét. Nem kivétel ez alól a tenisz sem, ahol egyelőre június 8-ig függesztették fel a versenyeket, de nagy meglepetést nem fog okozni, ha meg kell majd hosszabbítani a kényszerű pihenőt.

Ezen a héten várható a wimbledoni torna szervezőinek bejelentése a Grand Slam megrendezésével kapcsolatban. Az előzetes hírek szerint a füves pályás csúcseseményt is törölni fogják 2020-ban.

A kétszeres Grand Slam győztes francia Amelie Mauresmo – csatlakozva az Ausztrál Tenisz Szövetség vezetőjéhez, Craig Tiley-hoz- úgy véli, a legjobb lenne a teljes 2020-as idényt törölni, mivel a járvány teljesen kiszámíthatatlan, senki sem látja a végét, vagy akár csak az enyhülést.

“Az egész nemzetközi mezőnynek, férfi és női játékosoknak, az edzőiknek, a szervezőknek és a nézőknek egyaránt ez szolgálná az érdekét.  Amíg nincs meg a vírus ellenszere, addig ne legyen tenisz.” – nyilatkozta Mauresmo.

Ellenkező véleményen van a németek korábbi klasszisa, Boris Becker, aki unja már a világvége hangulatot, és Mauresmo-ra reagálva azt írta Twitter bejegyzésében, hogy egészen biztosan látunk még teniszt idén is.

Mindeközben a szakmai szervezetek is keresik a megoldásokat. A WTA a Reuters hírügynöséghez eljuttatott közleményében azt írja, hogy megpróbálják a 44 hetes versenyszezont elnyújtani, és tornákat rendezni még november második felében is. A résztvevők egészségét és biztonságát szem előtt tartva mielőbb vissza szeretnének térni a normál kerékvágásba, hogy a játékosok újra pénzkereseti lehetőséghez juthassanak.

Az ATP vezetője, Andrea Gaudenzi konkrét intézkedésekről addig nem akar beszélni, amíg nem lehet tudni, meddig tarthat a válsághelyzet.

Az ITF, a Nemzetközi Tenisz Szövetség a felelős az olimpia teniszversenyeiért, illetve a Fed és a Davis Kupa lebonyolításáért. A tokiói olimpiai játékokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében 2021 nyarára halasztották, a budapesten rendezendő Fed Kupa új időpontját egyelőre nem jelölték ki. A novemberi, madridi Davis Kupa döntő megrendezéséről (ahova a magyar Davis Kupa csapat is kvalifikálta magát) még nem született döntés, viszont a jegyek árusítását nem kezdték meg.

Az illetékesek abban egyetértenek, hogy ebben a helyzetben minden korábbinál fontos a különböző tenisz szervezetek közti kommunikáció és együttműködés.

A világranglista pontokat a férfiaknál és a nőknél egyaránt befagyasztották.

Forrás

A kiemelt kép forrása: visitkosice.org