Federer útja a 20. Grand Slam győzelemhez – VIDEÓ

2020. április 21.
by Opistho

Federer 2016-ban karrierje talán legrosszabb évét élte meg. Számos szakértő, volt játékos, sportújságíró és szurkoló meg volt győződve róla, hogy ezúttal tényleg nincs visszaút, Federer karrierje véget fog érni rövid időn belül. Mindezek után a svájci teniszező olyat csinált, amire még a legoptimistább, legderűlátóbb szurkolói sem gondoltak legmerészebb álmukban sem: visszatért megújult játékkal, 4,5 év után nyert egy Grand Slam-tornát, majd utána még további kettőt és 36 évesen újra a férfi tenisz trónjára került. Erről a történetről készítettem egy összeállítást videó formában.

A videó háttértörténete több, mint 10 éve kezdődött. 2010 februárjában, az akkor 16-szoros Grand Slam győztes Federer egy interjú során azt nyilatkozta, hogy nagyon örömmel töltené el, ha a kerek 20 Grand Slam-tornán győzhetne egy napon. Sok rajongó is kitűzte ezt a nagy célt, ami akkor reálisnak is tűnt. Aztán teltek az évek, jött Nadal és Djokovic, változtak a pályák, az ütők, Federer pedig csak 1 újabb győzelmet tudott szerezni 2012-ben. 2014-ban és 2015-ben újra közel állt, de 3 komoly döntőt is elveszített Novak Djokovic ellen egymás után. Aztán elérkeztünk 2016-hoz.

A 2016-ban a fittségéről, egészségéről is híres Federer karrierje során először esett át egy műtéten. Szinte az egész szezonban sorra követték egymást a sérülések, betegségek, a januári influenzája után a komoly hátfájdalmakkal és térdfájdalmakkal játszott azon a kevés tornán, amiken el tudott indulni. Karrierje során először kellett Grand Slam tornát kihagynia (a Roland Garrost), később pedig, a wimbledoni torna után bejelentette, hogy az év hátralévő részében már nem teniszezik, ez pedig a leghosszabb kihagyás volt, amit karrierje során egybefüggően megtett. Az évet csak a 16. helyen fejezte be. A szakértők egy jelentős része meg volt győződve, hogy innen nincs visszaút, Federernek vége.

Az akkor 17-szeres Grand Slam győztes inkább összeszedte magát és az egészsége visszaszerzését követően komoly munkába kezdett Ivan Ljubicic-al, átalakította a játékát és így kezdett hozzá az új szezonhoz, 2017-hez. Ami ekkor jött, arra senki sem számított: Federer rögtön az első nagy tornáján, az Ausztrál Openen hatalmas csatákon jutott túl, bejutott a döntőbe és régi riválisát, Rafael Nadalt is legyőzve nyerte a 18.-at. Az egész teniszvilág ünnepelte szinte ezt a döntőt és Federer visszatérését, sokan azt is felvetették, hogy ott, a csúcson hagyhatná abba. Ehelyett Federer inkább lendületet kapott és hihetetlen menetelésbe kezdett, számos nagy tornát nyert, megnyerte Wimbledonban a 19.-et is. Egy teljes év eltelt, Federer még mindig formában volt és így kezdte a címvédést az Ausztrál Openen.

A döntőben Marin Cilic ellen egy hullámzó, fordulatos mérkőzés következett. De végül Cilic sem tudta megállítani, így Federer 2010-es célja hihetetlen módon megvalósult.

Ebben a videóban erről a folyamatról készítettem egy összeállítást, Federer kezdeti reménytelen helyzetéről, győzelmi pillanatairól és a visszatérése utáni legszebb ütéseiről, az időben előre haladva, a végén a 20. Grand Slam győzelem utáni örömmel. A 25 perces videó 2 éve készült, amikor az élmény még friss volt sokak számára.

A videó jobb alsó sarkában lévő jelre kattintva lehet teljes képernyőre állítani és nagyban nézni. Jó szórakozást hozzá:

A videó forrása: Dailymotion.com

A kiemelt kép forrása: www.theaustralianopen.com.au