Kyrgios Dominic Thiemet bírálta

Az ausztrálok fenegyerekénél az verte ki a biztosítékot, hogy Thiem nem ért egyet az alacsonyabban rangsorolt versenyzőknek tervezett segítségnyújtással

Kisebb adok-kapok alakult ki az eredetileg Novak Djokovic-tól származó ötlet nyomán: a világelső a Top 100-as versenyzőket arra kérné, hozzanak létre pénzalapot a világranglista 250-700. helyén rangsorolt játékostársaiknak, akik a július 13-ig felfüggesztett versenyek miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek.

Erre a javaslatra reagált úgy a világranglista 3. helyezett Thiem, hogy egy teniszező sem éhezik, nem ők a világjárvány legnagyobb vesztesei. Szerinte a kisebb tornákon szereplő versenyzők nem mindig maximálisan elkötelezettek a sportág iránt, és az osztrák nem szeretne ilyen játékosokat támogatni. “Fenntartom a véleményem, hogy szívesebben segítenék az általam kiválasztott játékostársaimnak.” – mondta Thiem. “Nemcsak a járványhelyzetben, hanem általában is igaz, hogy mindig lesznek olyan társadalmi csoportok, állatfajok vagy szervezetek, amelyek nagyobb támogatásra szorulnak, mint a profi sportolók.”

Ez a kijelentés vívta ki Nick Kyrgios nemtetszését, aki januárban, az ausztráliai bozóttüzek kapcsán már bizonyította, hogy rendkívül szolidáris a bajba jutott emberekkel: ő hívta életre az Australian Open előtt néhány nappal a Rally for Relief jótékonysági teniszgálát, ahol a legnagyobb sztárok részvételével gyűjtöttek pénzt a természeti katasztrófa áldozatainak.

Kyrgios most is a koronavírus miatt munkanélkülivé vált versenyzők oldalán áll: “Dominic még mindig nem érti a helyzetet.” – írta Instagram oldalán Thiemről. “Mi, a világranglista tetején nagyon jól meg vagyunk fizetve, ezért jut kevesebb pénz az alsóbb régiókba. Teljesen mindegy, hogy valaki profi vagy amatőr teniszező e, ott kell segítenünk, ahol tudunk. Beleélhetné magát a helyükbe.” – bírálta az osztrákot.

Dominic Thiem az idén 1 741 574 dollárt keresett. Az összeg nagy része az Ausztrál Open döntőjéért folyt be Thiem számlájára, ezen kívül egy mérkőzést nyert az ATP Cup-on, kettőt pedig a Rio de Janeiro-i tornán. Összehasonlításképp, Thiem Davis Kupa csapattársa, a világranglista 166. helyén álló Jurij Rodionov 22 meccset játszott 2020-ban, nyert két challenger tornát, és ezzel a teljesítményével nem egészen 26 000 dollárt keresett.

Forrás

A kiemelt kép forrása: 20-minutos.es