John McEnroe méltatta és figyelmeztette is Nick Kyrgiost

2020. június 4.
by DGM96

A többszörös Grand Slam-győztes amerikai szerint az ausztrál “rosszfiú” az ötödik legtehetségesebb a férfi teniszezők között.

Érdekes kijelentés ez a világranglista jelenlegi 40. helyezettjéről, ám egybehangzóak a vélemények arról, hogy Nick Kyrgiosban sokkal, de sokkal több van, mint amit az eddigi eredményei felmutatnak. John McEnroe is abban reménykedik, hogy az ausztrál teniszező egyszer majd tényleg kamatoztatni fogja tehetségét. Abban pedig az amerikai legenda szerint kicsit sem szűkölködik. Azt nyilatkozta az ausztrál Sports Sunday című TV-műsorban, hogy csak a Nagy Hármas, azaz Novak Djokovic, Rafael Nadal és Roger Federer, illetve még Andy Murray rendelkezik nagyobb veleszületett tenisztudással.

Kyrgiosnak a közelmúltban többször is meg kellett birkóznia sérülésekkel, a hozzáállása mellett tehát ez is hátráltatta az előrelépésben, de 2019-ben már sikerült két tornát is megnyernie, hatra növelve ezzel ATP-trófeáinak számát. A Grand Slam-tornákon abban az időszakban sikerült relatíve maradandót alkotnia, mikor berobbant a férfi tenisz mezőnyébe: 2014-ben Wimbledonban (Nadalt legyőzve), 2015-ben az Ausrtalian Openen volt negyeddöntős.

McEnroe azonban nem csak méltatta az ausztrált. Kyrgios rendkívül megosztó személyiség és szinte “törzsvendég”, mikor az ATP-nél fegyelmi eljárások vannak napirendi ponton. Tavaly övé lett a legnagyobb pénzbírság, amit az ATP kirótt teniszezőre valaha. Még a US Openre felkészítő Cincinnati Masters második fordulójában hívta fel magára a figyelmet, mikor a Karen Khachanov elleni meccsen keresetlen szavakkal illette meg többször is Fergus Murphy székbírót és két ütőt is széttört a játékos-kijáróban. Ezért 113 ezer dolláros büntetést kapott, majd miután emiatt korruptnak nevezte az ATP-t, a szövetség kirótt még további 25 ezer dollárt és egy 16 hetes eltiltást. Ezt viszont félévre felüggesztették, de azzal a feltétellel, hogy kezeltesse magát pszichológussal.

Fotó: EPA/Jason Szenes

“Mindannyian tudjuk, hogy a sportban nem csak az számít, mennyi tehetséged van, hanem az is, hogy mennyi lelkierőd. Mennyire határozod el magad mentálisan és fizikálisan is aziránt, amit csinálsz. Hogy mennyire akarsz nyerni. Én nem látom ezt rajta és azt sem tudom, fogjuk-e látni benne. Csak remélni tudom, hogy egyszer tényleg elhatározza magát, jót tenne a tenisznek.” – tette hozzá McEnroe.

Tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Nagy Hármas mindegyik tagját legyőzte már legalább egyszer: Nadalt háromszor, Djokovicot kétszer, Federert pedig egyszer. Fegyelmezetlensége mellett viszont az is visszatartó tényező, hogy sokszor hivatkozik sérülésekre (Jó kérdés, ebből mennyi valódi? – a szerző). 2018 óta 20 ATP-tornától lépett vissza, hivatalos problémái pedig igen “vegyesek” voltak: jobb könyök, bal csukló, csípő, térd, váll és kulcscsont.

John McEnroe már több ízben is elmondta, hogy szívesen edzené Kyrgiost. Hétvégényi időszakokra van is erre lehetősége, hiszen a Laver Kupán ő irányítja a Világvalógatottat, aminek állandó szereplője az ausztrál. Az elképzelt együttműködésről is beszélt a TV-műsorban:

“Nagyszerű lehetőség lenne, még akkor is, ha már az első percekben egymás torkának esnénk, ezért lenne mellettünk még egy valaki, hiszen nem én vagyok az egyetlen, aki szívesen lenne az edzője. Viszont jelenleg nincs neki és nem is tűnik úgy, hogy készen állna rá, pedig jót tenne neki.”

Kyrgios a cincinnati botránya után tényleg nagyon keveset játszott. A Laver Kupa és a Davis Kupa nagydöntője között a kínai Zhuhaiban kikapott az első meccsén. 2020-ban eddig viszont a pályán nyújtott teljesítménye miatt hallatott magáról. A debütáló ATP Kupán az elődöntőig jutott a házigazda Ausztráliával és csak egy mérkőzést veszített el. Az Australian Open harmadik körében egy végletekig szoros, maratoni meccsen verte meg Karen Khachanovot, egy fordulóval később pedig egy szintén nagyon színvonalas meccsen szorongatta meg Nadalt. A szezon felfüggesztésekor 6-3 volt a mérlege.

(via)

A borítókép forrása: tennis.com