US Open 2020: Zverev nagyon mélyről jött vissza, először Grand Slam-döntős

A német teniszező a meccs napjáig nem tudott fordítani dupla-szetthátrányból. Aztán elérkezett az első US Open-elődöntője Pablo Carreno Busta ellen…

Magyar idő szerint péntek este 10 órakor kezdődött el a US Open férfi egyesének első elődöntője Alexander Zverev (5.) és Pablo Carreno Busta (23.) között. Mindkettejük nehéz meccseket vívott a korábbi fordulókban és kimondva-kimondatlanul a másik ág elődöntőseit, Dominic Thiemet (2.) és Daniil Medvedevet (3.) vélték jobb formában lévőknek. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a felső ági meccsen ne lettek volna érdekességek.

Zverev és Carreno Busta legalább akkora, vagy talán nagyobb harcot vívott folyamatosan önmagával, mint az ellenféllel. A korábbi világbajnok németet tartották esélyesebbnek a meccs előtt, ez pedig egy olyan Grand Slam-torna elődöntőjén, ahol a Federer-Nadal-Djokovic-trió egyike sem lehetséges ellenfél az esetleges végjátékban, soha eddig nem tapasztalt lehetőséggel kecsegtetett. Lehet, hogy ettől, lehet, hogy valami mástól, de Zverev játéka egyszerűen értékelhetetlen volt az első két játszmában. A hibákat sorra vétette (két szett alatt 38(!)), miközben spanyol ellenfele valóságos falként volt jelen az alapvonalon. Stabilan adta vissza a labdákat és elég volt arra várni, hogy az enervált német előbb-utóbb hibázzon. Az első két szettben összesen ötször breakelte a németet és csak egy-egy alkalommal veszítette el az adogatását. 6/3 6/2-es vezetésével nagyon közel került ahhoz, hogy 2017 után ezúttal már megnyerjen egy US Open-elődöntőt.

Az első két szettben tudta játszani saját játékát Pablo Carreno Busta.

Azonban az egyik ok arra, miért alakult a meccs úgy, ahogyan, az az lehetett, hogy az esélyesség terhét egyik teniszező sem tudta könnyen elbírni. A meccs előtt Zverev volt a favorit, de két játszma után már Carreno Busta. Innentől viszont a spanyol játéka elkezdett romló tendenciát mutatni és Zverev fokozatosan képes volt átvenni az irányítást a labdamenetekben. Carreno Busta egyre csak lassabb volt és pontatlanabb, a német pedig épp ennek ellenkezője. Az ötödik kiemelt a harmadik szettben 11 nyerőt tudott ütni, amihez csak 3 hiba párosult, így magabiztosan tette meg az első lépést ahhoz, hogy karrierje során először fordítson 0-2-es játszmahátrányból. Hiába volt még így is egy szettre a sikertől a spanyol, játékban messzebb volt tőle és még alárendeltebb szerepbe került. Ha csak a második nekifutásra, de Zverev a következő játszmában is ki tudott csikarni kétjátéknyi különbséget és 80 perc alatt lefaragta hátrányát.

A döntőszett előtt aztán kiderült “PCB” hanyatlásának lehetséges oka: orvosi szüntetet kért, mert fájlalta a derekát. Annak ellenére, hogy a negyedik fordulóban szinte egy szett után máris továbbjutott Novak Djokovic ellen, s annak ellenére, hogy a Denis Shapovalov elleni ötszettes negyeddöntő után volt egy pihenőnapja, elkészült az erejével. Innentől kezdve Zverev prédaként tekinthetett rá, akit aztán el is kapott. Breakelt egyet a játszma elején, s aztán legvégén is. Először fordított a legnagyobb hátrányból Grand Slam-tornán és először jutott be egy Grand Slam-döntőbe, 3 órára és 23 percre volt szüksége ehhez.

Végeredmény: A. Zverev (német, 5.) – P. Carreno Busta (spanyol, 23.) 3/6 2/6 6/3 6/4 6/3

Alexander Zverev lett ezzel a férfiak első finalistája Flushing Meadowsban. Ellenfele kilétére magyar idő szerint a szombat hajnali órákban derül fény, Dominic Thiem és Daniil Medvedev összecsapásán.

A képek forrása: twitter.com/usopen