RG 2020: A férfi egyes sorsolása

2020. szeptember 24.
by cort

Elérkezett az év harmadik, és egyben utolsó Grand Slam tornája. Normál esetben több ellentmondás is lenne ebben a mondatban, de a kialakult helyzet miatt az idei Grand Slam szezont a Roland Garros zárja, mégpedig októberben. Ma elkészült a torna sorsolása, nézzük mi vár ránk az elkövetkező két hétben.

Ahogy már megszokhattunk, minden Grand Slam torna sorsolásának vannak megválaszolásra váró kérdései, és persze győztesei is. A mostani Roland Garros sorsolást megelőzően egyértelműen az volt a legnagyobb kérdés, hogy melyik ágra kerül a friss Grand Slam-győztes Dominic Thiem, milyen sorsolást kapnak a magyar játékosok, és ki lesz a sorsolás győztese.

Az első helyen kiemelt Novak Djokovic egy római masters győzelemmel, jó formában, és magabiztosan érkezett a francia fővárosba, és most Fortuna is kegyes volt a szerb játékossal. Nem csak azért, mert a már említett Thiem a második helyen kiemelt Nadal ágára került, de jóformán minden formában lévő játékos a spanyol oldalán található.

Djokovic az első fordulóban a svéd Mikael Ymerrel kezd, és a következő néhány forduló is könnyűnek ígérkezik. A 16 között jöhetnek a kellemetlen ellenfelek, vagy Kohlschreiber, vagy Humbert, esetleg Khachnov. Egyikőjük sem tűnik komoly feladatnak. A nyolc között ott lehet Berrettini, és összejöhet egy “visszavágó” Carreno Busta ellen is.

A második negyedben kapott helyet Daniil Medvedev, és az első körben Fucsovics Márton jutott az orosznak. Talán az összes borítás közül itt lehet a legnagyobb esélye a magyar játékosnak, számunkra mindenképpen az első forduló egyik legjobban várt mérkőzése lesz. Az orosz negyedében Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev és Denis Shapovalov érhet még oda a négy közé, a többi játékos alighanem csak epizódszerepet kaphat ezen az ágon.

Ugorjunk a tábla legaljára, ahol a legnagyobb esélyes Rafa Nadal vághat neki, hogy megszerezze 13. Roland Garros trófeáját. A spanyol az első néhány fordulóban ráhangolódhat a folytatásra, mert az idei tornán nem lesz könnyű dolga. A római fiaskó sem tett jót az önbizalmának, ráadásul (Djokovic-ot leszámítva) minden komoly rivális az ő ágán kapott helyet. A 16 között jöhet Fognini, aki bár elsőre nem tűnik nehéz ellenfélnek, de sokan elfelejtik, hogy az olasz többször is megverte Nadalt salakon. A nyolc között minden bizonnyal Zverev jön, hacsak David Goffin nem okoz valami maradandót a francia salakon.

A négy között pedig – és akkor elérkeztünk a tábla harmadik negyedébe – jöhet Dominic Thiem. Megjósolhatatlan, hogy az osztrák mire lesz képes salakon, és talán épp ezért veszélyes Nadalra. Az osztrák Marin Cilic-csel kezd, de már a 32 között találkozhat a Djokovic-ot is megizzasztó Casper Ruud-dal, a 16 között pedig akár jöhet Wawrinka is. A folytatás pedig lehet a hazai kedvenc Monfils, vagy az egy hete Nadalt legyőző Schwartzman. Nem lehet azt mondani, hogy szerencsés lenne az osztrák.

Magyar szempontból Fucsovics Marciról már beszéltünk, Balázs Attila valamivel (jóval) szerencsésebb volt. Attila a világranglista 94. japán Yasutaka Uchiyama ellen kezd, és ha sikerül hoznia a meccset, akkor a Gasquet – Bautista Agut összecsapás győztesével találkozik.

Az első körös mérkőzések közül ki kell emelni Stan Wawrinka és Andy Murray meccsét. A két korábbi GS-győztes a héten egymással edzett, néhány nap múlva viszont már élesben tesztelhetik egymást. Rajtuk kívül jó meccsnek ígérkezik a Jannik Sinner – David Goffin, a Denis Shapovalov – Gilles Simon, a Miomir Kecmanovic – Diego Schwartzman, valamint a Sam Querrey – Andrey Rublev összecsapás is.