RG 2020: Tsitsipas oktatva vágott vissza a hamburgi döntőért

Sokan azt remélték, hogy megközelítheti Stefanos Tsitsipas és Andrey Rublev meccse a Schwartzman – Thiem maratoni csatát, de a görög alig 2 óra alatt legyőzte az oroszt a negyeddöntőben.

Azt mondták róluk, hogy a hamburgi tornával egy eredményes Garros szereplést tettek kockára. Két nappal a németországi döntő után mindketten, szinte egyszerre kerültek közel a kieséshez az első fordulóban, de felálltak a dupla-szett-hátrányból, s végül újra összecsaphattak, ezúttal a Grand Slam-negyeddöntőben.

Stefanos Tsitsipas (5.) és Andrey Rublev (13.) újabb találkozását a másfél héttel ezelőtti mérkőzés, és a Schwartzman – Thiem meccs után nagy várakozás övezte. A tét viszont most nagyobb volt, elődöntő egy Grand Slam-tornán, ami a görögnek eddig egyszer, az orosznak viszont egyszer sem sikerült még (idén és 2017-ben a US Openen jutott el ilyen messzire). Mindemellett több világranglista-pontról is volt szó, mint az Elba partján: 500 helyett ezúttal 720. A döntőt Hamburgban Rublev nyerte meg, ami remek támaszt nyújthatott volna neki a mérkőzést megelőzően. Illetve az is, hogy 2020-ban nála csak Novak Djokovic nyert több mérkőzést. Viszont ha csak a Roland Garrost nézzük, majd 3 órával játszott többet a korábbi fordulókban, mint Tsitsipas.

A nagyobb terheltség ellenére jobban kezdte fogadóként a meccset az orosz, aki a mérkőzés ötödik játékában elvette a regnáló világbajnok szerváját, breakjéhez pedig kétszer is hozzá tudta tenni az adogatását. Tsitsipas nehezen lendült bele a mérkőzésbe, egyszer a körülményekre is panaszkodott, hogy gyúljanak fel a fények a Philippe Chatrier-n, ha idéntől erre is van már lehetőség. Kívánsága az idő előrehaladtával parancs lett, s amint jobban látott a pályán, vissza is tudta venni a breaket, éppen akkor, mikor Rublev az első játszma megnyeréséért adogatott. Nyilván inkább csak kifogás lehetett a görög részéről a látási viszony, hiszen orosz ellenfele ugyanilyen fényviszonyok közepette teremtett meg saját magának kedvező lehetőséget.

Akkor torpant meg Rublev, mikor előnybe kerülhetett volna.

Az ominózus játék azonban 5/4-nél kulcsfontosságúnak bizonyult a meccs egészét nézve: Rublev megtorpant a lehetőség kapujában, Tsitsipas pedig lelki békére talált. Az ötödik kiemelt zsinórban négy játékot bezsebelve (3/5-ről 7/5) megnyerte az első játszmát, hatalmas lélektani fölényre téve ezzel szert. Az orosz persze éppen Fucsovics Márton ellen bizonyította a 16 között, hogy képes nehéz helyzetben küzdeni, de ezen a szerdai napon elfogyott erőnlétben ahhoz, hogy huzamosabb ideig is fel tudja venni a lépést Tsitsipas-szal. A második szettől macska-egér harc kezdődött. Tsitsipas szárnyalt a pályán és a hátralevő két szettben összesen 24 nyerőt ütött, amihez csak harmadennyi hiba párosult, ehhez a remekléshez pedig nem volt elegendő az Rublevtől, hogy ő a nyerő-hiba arányt közel egyenlőre tuta hozni.

A találkozó (7/5 6/2 6/3) pár perccel volt rövidebb, mint 2 óra hossza. Tsitsipas lett az urak első elődöntőse a felső ágon, pályafutása során másodjára (a tavalyi Australian Open után) jutott el idáig egy Grand Slamen, s máris várhatja következő ellenfelét, aki világelső Novak Djokovic (1.) vagy a spanyol Pablo Carreno-Busta (17.) lesz.

Képek forrása: AFP & eredmenyek.com