Djokovic néhány lépésre az év végi világelsőségtől

2020. október 29.
by cort

Bár a horvát Borna Coric felett aratott győzelme után már sok helyen tényként kezelik, hogy a szerb már biztosan év végi világelső, de van még egy lehetséges forgatókönyv, aminek a teljesülése esetén még pontokra lesz szüksége Djokovic-nak.

Azt is tegyük hozzá gyorsan, hogy nehéz elképzelni, hogy ne Djokovic-é legyen az év végi világelsőség, és fogja be Pete Sampras-t, de matematikailag még nem dőlt el az elsőség sorsa.

A jelenlegi állás szerint a szerb az év végén is világelső marad, ha a világranglista második Rafael Nadal csak Párizsban, illetve Londonban áll rajthoz. Azonban a londoni ATP Finals előtt Szófiában rendeznek egy 250-es tornát, és amennyiben Nadal ott mégis elindul, és pontokat szerez, vagy esetleg nyerni tud, akkor Djokovic-nak további pontokat kell gyűjtenie. A szerb már a héten pontot tehet a kérdésre, ehhez pedig annyit kell tennie, hogy megnyeri a bécsi tornát, ekkor már a spanyol nem tud annyi pontot szerezni, amivel befoghatná Djokovic-ot. Először a negyeddöntőben le kell győznie a Sonego-Hurkacz meccs továbbjutóját, majd pedig – papírforma szerint – a görög Tsitsipas-t, és a döntőben egy minden bizonnyal erős ellenfelet.

Amennyiben ez sikerül neki, nincs kérdés, ha pedig mégsem tudná megnyerni a bécsi tornát, úgy félig a saját, félig pedig Nadal kezében van az év végi világelsőség sorsa.

Kép forrása: tennishead.net