ATP Finals 2020: Thiem visszavágott Tsitsipasnak a tavalyi döntőért

A US Open idei bajnoka döntőszettes meccsen győzte le a torna első egyéni meccsén a címvédőt.

Amilyen párharccal záródott tavaly, olyannal kezdődött idén az ATP Finals. Dominic Thiem (3.) és Stefanos Tsitsipas (6.) összecsapása nyitotta meg a férfi teniszezők évadzáró versenyét a londoni O2-Arénában. A koronavírus-járvány következményei miatt az már elmondható, hogy ők ketten játszhattak utoljára nézők előtt ebben az ikonikus létesítményben, még a 2019-es döntő révén. Ugyanis idén nincs közönség, jövőre pedig már Torinóban rendezik meg a nem hivatalos világbajnokságot.

Az osztrák és a görög is valamelyest “sebzett vadnak” tekinthető az egyébként pazar mezőnyben, hiszen mindketten lábsérüléssel küszködtek a fedett pályás idény során. Sőt, Tsitsipasnál sokáig fennált az esélye annak, hogy meg sem kísérelheti a címvédést a brit fővárosban. Végül úgysem okoztak csalódást, hogy a tavalyi fináléhoz képest ez az összecsapás kicsit elmaradt színvonalban, de küzdelemben nem. Gyors mérkőzés volt a lejátszott játékok számához képest (32).

A találkozó fő tendenciája az volt, hogy mindkét félnek volt egy-egy periódusa, mikor szinte érinthetetlenek voltak adogatóként. Az első játszma első felében Thiemnek volt három break-labdája is, ám mégis közel került ahhoz, hogy hátrányba kerüljön. A nyitószettet rövidítés zárta le, amit Tsitsipas kezdett jobban: 4-1-re, majd 5-3-ra is vezettet, de ezen állás után az osztrák két bravúros pontnak is köszönhetően megfordította a tie-breaket és 56 perc után megszerezte a vezetést.

Olyan lehetőséget szalasztott el a görög, mely után szinte forgatókönyvszerű, hogy hasonló helyzetben az érintett teniszező összeroppan a folytatásra. Tsitsipas azonban nem ilyen típus, nagy küzdő, ahogyan azt megmutatta legutóbb a Roland Garros elődöntőjében Novak Djokovic ellen. Hiába fogadott rosszabbul addig a mérkőzésen, az első breaket a második szett elején neki sikerült megcsinálnia. Előnye pedig nem bizonyult túl korainak, ezúttal ő volt rendíthetetlen a szervák mögött és bő másfélóra után lehetett készülni a döntőjátszmára.

Tsitsipas ATP Finals 2020

Ahhoz képest, hogy egy hete még a visszalépésen gondolkodott Tsitsipas, nem vallott most szégyent, de győzelmi kényszerbe került a folytatást illetően.

A címvédő lendülete azonban megtört ezután. Az utolsó felvonásban Thiem összeszedte magát és pillanatok alatt 3/0-s vezetésre tett szert. Tsitsipas fogadóként még kikényszerített egy maratoni hosszúságú game-t az osztrákból, de annak végére nem 3/2, hanem 4/1 lett az állás, sorsdöntő pillanatnak számított. Thiemnek végül adogatóként kellett bebiztosítania a győzelmet, de ez nem okozott neki problémát és 2 óra 18 perc után megnyerte a torna nyitómeccsét és 5-3-ra módosította a göröggel szembeni mérlegét.

Végeredmény: D. Thiem (osztrák, 3.) – S. Tsitsipas (görög, 6.) 7/6(5) 4/6 6/3

A London 2020 nevű csoport második mérkőzését Rafael Nadal (2.) és az újonc orosz, Andrey Rublev (7.) játssza majd, leghamarabb 21 órától magyar idő szerint.

Képek forrása: eredmenyek.com & AFP