Federer: „Ők voltak a valaha volt legjobb tinédzser játékosok”

2020. november 18.
by HerczegGabor

Az open éra két hússzoros Grand Slam rekordere, Roger Federer és Rafael Nadal már lassan két évtizede kényeztetik a sportág szerelmeseit. A spanyolt már mindenki csak ,,salakkirályként” emlegeti, a svájcit pedig a füves borítás specialistájaként.

A hetvenes évek közepén is volt egy zseni, akit Bjorn Borg néven ismert meg a világ. A nagyszerű svéd teniszező hat Roland Garros-t és öt Wimbledon-i trófeát gyűjtött be karrierje során, csak Borg mindezt a húszas évei elején tette. Később viszont megdöbbentette a világot azzal, hogy 26 évesen bejelentette visszavonulását, ami napjainkban elég szokatlan, látva, hogy Federer már a 39. életévét tapossa.

Federer nemrégiben egy interjúban dicsőítette Borgot. A svájcinak elegáns mondanivalója volt a bálványával kapcsolatban, és kijelentette:

Volt néhány komoly összeomlásom karrierem során, de emiatt többnyire csak magamat okolhatom. Eleinte ilyenkor mindig csak az ellenfelemet hibáztattam, annak ellenére, hogy én voltam a hibás” – nyilatkozta a svájci.

A 20-szoros Grand Slam-bajnok tinédzserként nem érte el olyan sikereket, mint Bjorn Borg vagy Rafael Nadal, és szerinte temperamentumos természete a hibás ezért. Az évek során a svájci megtanult kiegyensúlyozottá válni a pályán, de rámutatott, hogy Borg sokkal korábban alakította ki jéghideg természetét.

“Csak több időre volt szükségem, hogy rájöjjek a dolgokra. Hogyan kezeljem a nyomást, a tévé jelenlétét, a nézőket a stadionban, és megértsem, mit jelent a játék tisztelete. Az emberek gyakran kérdezik tőlem, hogy vagyok ilyen nyugodt és összetett, mert csak az első 2003-as wimbledoni győzelem óta ismernek, de az azt megelőző évek voltak igazán érdekesek.”

Bjornnek és nekem hasonló történetünk van, a különbség annyi, hogy Bjorn már tinédzserkorában rájött, hogy mit jelent bajnoknak lenni, nekem viszont csak sokkal később sikerült ezt megérteni. Ezért Bjorn és Rafa a valaha volt legjobb tinédzser játékosok.”

Forrás

Kiemelt kép: tennisworldusa.org