ATP: Hivatalos a 2021-es szezon első negyedéve

Az ausztrál kemény pályás időszak lebonyolítását még az ünnepek előtt tisztázták, most már azonban a folytatásra is fény derült.

Magyar idő szerint kedd délután jelentette be az ATP, hogy februárra halasztott Australian Opent követően is rendeződött jó pár torna lebonyolítása. Az ausztrálok december elején kezükbe vették az irányítást, miután a kontinensállam járványügyi szigorításaihoz alkalmazkodva majd egy hónappal elcsúsztatták a szezon első Grand Slam-tornáját. Hogy hogyan alkalmazkodik ehhez az ATP és a WTA, arra különböző találgatások voltak – bővebben ezekről itt és itt lehet olvasni – melyek végül szinte teljes mértékben meg is valósultak.

December 17-én a szezonrajt vált hivatalossá, és eldőlt, hogy en block a világ tenisze négy héten keresztül a Melbourne Parkban lesz nemcsak az Australian Open, hanem az arra felkészítő kisebb tornák révén is. Az ezt követő folytatásról született meg 12 nappal később a döntés. Ahogyan azt várni lehetett, Indian Wells “elállt az útból” és megadja a teret és az időt arra, hogy pótolni lehessen azoknak a tornáknak a nagy részét (Auckland, Pune, New York és Rio de Janeiro kivételével), amelyek a melbournei torna halasztásával kerültek nehéz helyzetbe. Az Indian Wells-i BNP Paribas Opent mindemellett a koronavírus-járvány miatt is elhalasztották,  emiatt pedig fennállt a veszélye annak is, hogy az ezt követő Miami Masterst sem rendezik meg. A floridai torna azonban nem jutott erre a sorsra, s ez lesz majd az idény első 1000-s versenye március 22. és április 4. között.

A szervezők célja az, hogy a versenyzők, mikor a szezon elején tornáról tornára utaznak, az kisebb méreteket öltve történjen. Így lesz majd három helyszíne az ATP Tournak az Australian Open után és Miami előtt. Nemcsak a helyszínek közelségét, de az ott megrendezett tornák borítását is összehangolják, így Európában fedett, Dél-Amerikában salak, az Arab-félszigeten kemény pályás tornákat rendeznek. A szezon első 500-asát, ahogyan eddig is, Rotterdamban rendezik fedett pályán, február végén, március harmadik hetén pedig a dubaji és acapulcói tornákra kerül majd sor.

ATP season 2021 q1

Az első negyedév menetrendje.
Kép forrása: atptour.com

Mindezen bejelentésekre természetesen az Indian Wells-i szervezők is reagáltak, ám hivatalos közleményükben nem az áll, hogy elmarad a versenyük, hanem az, hogy nem a tervezett időpontban lesz megtartva, s hogy az ATP-vel és a WTA-val egyeztetnek majd egy lehetséges későbbi megrendezésről.

A borítókép forrása: si.com