ATP Kupa: Olaszország a négy között, Németország Kanada kiejtésével mutatkozott be

A férfi teniszezők csapatversenyének második napján már túl is vagyunk két párharcon.

Szerdán további négy párharccal folytatódik az idén Melbourne-ben sorra kerülő ATP Kupa, magyar idő szerint reggelre pedig már féltávhoz is érkezett a játéknap programja. Az idei háromfős csoportok miatt vannak csapatok, amelyek két egymást követő napon is pályára léptek a csoportkör során, ez történt Olaszországgal és Kanadával is. Az európai válogatott a továbbjutásért szállt harcba Franciaország ellen, miután kedden legyőzték a Dominic Thiem vezette osztrák csapatot.

Olaszország 2:1 Franciaország

A párharc egyik legérdekesebb mérkőzésének a két meg nem értett virtuóz, Fabio Fognini és Benoit Paire összecsapása ígérkezett. Mindkettejüket az jellemzi, hogy az egyik pillanatban annyira elveszítik a lelkesedésüket, hogy egy komplett szettet képesek eldobni, máskor pedig olyan technikai megoldásokat mutatnak be, amire a Nagy Hármas tagjai képesek csak. Az első szettben Paire előbbiről tett tanúbizonyságot, ugyanis nem elég, hogy 6/1-gyel bukta el, de az egyik adogató játékát úgy adta oda Fognininek, hogy az olasznak ütnie sem kellett a labdába a francia négy kettős hibájának (!) köszönhetően. A második szett igazi hullámvasút volt: Paire korai break-hátrányából előnyt kovácsolt, majd szerválhatott az egyenlítésért is, innen azonban Fognini tápászkodott fel és egy sima tie-breakben megnyerte a találkozót.

Fognini ATP Cup

Szett- és break-előnyből keveredett majdnem döntőszettbe Fabio Fognini.

A következő mérkőzésen a korábbi US Open-elődöntős Matteo Berrettininek abban a tudatban kellett megmérkőznie Gael Monfils-szal, hogy győzelem esetén az elődöntőbe jutást harcolja ki az olasz csapatnak. A hatalmas tenyeressel és szervával megáldott, fiatal teniszező nehezen kezdte azonban a mérkőzést, ugyanis az első szettben 1/4-es hátrányba került. Monfils viszont honfitársához hasonlóan nem tudott végigvinni egy előnyt és az ominózus állást követően már nem nyert játékot a játszmában. Mi több, a meccs hátralevő részében is csak két game-t tudott behúzni. Bár, még a C-csoportban hátra van az osztrák-francia mérkőzés, de a csoport sorrendjén már nem változtat, ugyanis ha Monfils-ék le is győzik 3-0-ra Thiem-éket, hiába lesz az olaszokhoz hasonlóan 4-2-es meccsmérlegük, az egymás elleni mérleg nem feléjük billen, ezen pedig a szépítést jelentő páros győzelem sem segít.

F. Fognini  – B. Paire 6/1 7/6(2)
M. Berrettini – G. Monfils 6/4 6/2
Bolelli/Vavassori – Mahut/Roger-Vasselein 3/6 4/6

Németország 2:1 Kanada

A hajnali program másik párharcában Kanadának a versenyben maradásért kellett megmérkőznie a most bemutatkozó németekkel, miután az első napon kikapott a címvédő szerbektől, Novak Djokovicék ellen. Az észak-amerikaiak kiegyensúlyozott keretükben bízhattak Denis Shapovalov és Milos Raonic révén, míg a németeknél Alexander Zverev mellett némi gyenge pontnak ígérkezett a tavalyi US Open-döntős csapattársa, Jan-Lennard Struff. Struff azonban bravúrt aratott Raonic-csal szemben, és a Zverev – Shapovalov mérkőzésnek csak tovább fokozódott a jelentőssége. A mérkőzés teljes mértékben hozta a várt izgalmakat és Zverev idei első hivatalos meccsén úgy nyert, hogy bár csak egy break-re volt képes a kilenc lehetőségből, de közben mindvégig megőrizte a saját adogatását (4/4 hárított fogadóelőny). Kanada végül szépítéssel búcsúzott az idei ATP Kupától, ugyanis megnyerték a párharc páros meccsét.

Kulcsfontosságú volt a németek számára Struff győzelme Raonic felett.

Csütörtökre az A-csoportban már csak német-szerb összecsapás marad hátra, melynek céljai elég egyértelműek: aki nyer, az jut a négy közé. Az győzelmi arányokon sem lesz mit számolni, ugyanis mindkét válogatott meccsmérlege 2:1.

J-L. Struff – M. Raonic 7/6(4) 7/6(2)
A. Zverev – D. Shapovalov 6/7(5) 6/3 7/6(4)
Struff/Krawietz – Diez/Polansky 6/7(4) 7/6(6) 8-10

A helyi idő szerinti esti programban további két párharcot rendeznek. A B-csoportban házigazda ausztrálok a Stefanos Tsitsipas vezette görögök ellen küzdenek a versenyben maradásért, a D-jelű hármasban pedig a Daniil Medvedevvel és Andrey Rublevvel kiálló oroszok pedig a Japánok ellen harcolhatják ki az elődöntőbe jutást.

Képek forrása: eredmenyekc.com & AFP