AusOpen 2021: “Kyrgiosnak továbbra is bizonyítania kell”

Mats Wilander szerint igenis lehet veszíteni valója az ausztrál fenegyereknek az Australian Open harmadik fordulójában, Dominic Thiem ellen.

A szezon első Grand Slam-tornájának pénteki játéknapján már a 16 közé jutás lesz a tét a férfi egyes felső ágán. Az előzetes találgatásoknak megfelelően összejött a harmadik forduló álom-párosítása a regnáló US Open-bajnok Dominic Thiem (3.) és az ausztrálok tékozló fiúja, Nick Kyrgios között. Kyrgios az előző körben a 29. kiemelt Ugo Humbert felett aratott hősies győzelmet, miután 1-2-es szetthátrányban, fogadóként hárított két meccslabdát a balkezes francia ellen.

A világranglista 3. helyezett osztrákkal szemben már nem ő lesz az abszolút esélyes, habár kedvenc pályáján, kedvező időpontban, azaz helyi idő szerint este a John Cain Arénában (hajdani Hisense Aréna) rendezik a találkozót. Mats Wilander, a korábbi világelső és többszörös Grand Slam-bajnok szerint azonban az ausztrálnak nem szabad azt hinnie, hogy veszíteni való nélkül játszhat. Az Eurosport svéd szakértője azon a véleményen van, hogy még mindig nem derült ki, hol lehetnek Kyrgios határai ezen a tornán, úgy véli, továbbra is bizonyítania kell:

“Ha szeretne szintet lépni, meg kell nyernie az ilyen meccseket. Tipikus “Kyrgios-szituáció”: egy olyan meccs után, amilyet Ugo Humbert ellen játszott, fel tud-e nőni egy olyan szintű ellenfélhez, mint Dominic Thiem? Általában nehezen jön vissza hátrányos szituációkból, de az Australian Openen valahogy mindig sikerül neki, ráadásul minden évre jut neki itt egy ilyen mérkőzés. Nick jól játszik ezen a borításon, mindig sikerül összehoznia legalább két nagyszerű meccset, ám ha feljavul a játéka tornán belül, utána mindig elviszi a hév, mert legbelül egy nagyon érzelmes ember. Néhány éve például [2018-ban – a szerző] Grigor Dimitrov ellen játszott egy nagy meccset, de elveszítette.”

Wilander a mentális tényezők mellett természetesen a taktikai véleményét is kifejtette:

“Gyorsak itt a pályák, ami kedvez Nick szerváinak. Nehéz meccs vár rá és sok ászt kell majd ütnie ahhoz, hogy esélye legyen. Be kell bizonyítania, hogy meg tud nyerni két egymást követő, magas színvonalú mérkőzést. Azt már megmutatta, hogy az ötszettes találkozókon is boldogul, de a legnagyobb kérdés az, vajon meg tudja-e ismételni ezt egy világklasszis játékos ellen is?” 

A Dominic Thiem – Nick Kyrgios összecsapást leghamarabb, magyar idő szerint délelőtt 9 órai kezdéssel rendezik meg a Melbourne Park második számú pályáján, a John Cain Arénában. Az esti programra más találkozót nem tűztek ki, a szervezők gyaníthatóan hosszú mérkőzésre számítanak. A nyertes Grigor Dimitrovval (18.) vagy Pablo Carreno Bustával (15.) játszhat a negyeddöntőbe jutásért.

(via)

Borítókép forrása: atptour.com