AusOpen 2021: Összejött az orosz negyeddöntő

Az Australian Open második hetfőjénén a legjobb 8 közé jutás a tét a férfi egyes alsó ága számára. Magyar idő szerint a hajnali órákban Daniil Medvedev és Andrey Rublev voltak az első továbbjutók.

Alig több, mint egy hete még együtt vezették sikerre Oroszországot az ATP Kupán, szerdán azonban valaki búcsúzni fog a másik csapattárs keze által az Australian Opentől. Daniil Medvedev (4.) és Andrey Rublev (7.) lettek a szezon első Grand Slam-tornájának első negyeddöntősei az urak alsó ágán. A két orosz közül először a regnáló világbajnok lépett pályára, mégpedig az amerikai Mackenzie McDonald ellen, aki a világranglista 192. helyezettjeként jutott el karrierje során először nagy tornán ilyen messzire. McDonald megdolgozott ezért az eredményért, hiszen egy korábbi fordulóban Borna Coricot (22.) búcsúztatta, azonban az biztos volt, hogy Medvedev minden eddiginél nagyobb feladat elé fogja állítani.

Ez végül be is igazolódott, a 2019-es US Open döntőse egy fikarcnyit sem mutatott abból az arcából, amit az előző körben tapasztalhattunk Filip Krajinovic (28.) ellen. Makulátlanul adogatott az egész mérkőzésen, mindössze egy break-labdával szembesült, s bár azt McDonald kihasználta, annak is csak az lett a következménye, hogy szimpla-break-előny lett a duplából az első játszmában. Medvedev a meccs hátralevő részében még ennyit sem engedett vetélytársának és másfél óra alatt kiharcolta karrierje első negyeddöntőjét az Australian Openen (6/4 6/2 6/3).

Honfitársa, a 23 éves Rublev később lépett pályára, ő viszont nehezebb mérkőzésre számíthatott a nála egy évvel fiatalabb Casper Ruud (21.) ellen. A tavaly 5 tornagyőzelemmel berobbanó Rublev magabiztosan szerzett vezetést az első szett után, de a másodikban már nagyot kellett küzdenie norvég ellenfelével. Hiába harcolt ki újabb előnyt, Ruud két breaket is megcsinálva visszaküzdötte magát. Később azonban nem tudta kiszerválni az egyenlítést, majd a második játszmát lezáró rövidítést is simán veszítette el. Fény derült aztán visszaesésének okára: a harmadik szettet már nem kezdék el, Ruud feladta a meccset hasizomsérülés miatt (6/2 7/6(3) RET.).

A tavalyi US Open után tehát ismét összecsap az orosz tenisz két nagyágyúja egy Grand Slam-torna negyeddöntőjében. Túl sokszor még nem találkoztak ATP-mérkőzésen, ez lesz mindössze a hatodik alkalom, de Medvedev várhatja nagyobb bizakodással a házi rangadót, ugyanis amelett hogy veretlen honfitársával szemben, még szettet sem veszített ellene. Holott Rublevnek erre a szeptemberi New York-i meccsen volt lehetősége, de az ottani meccs első szettjének rövidítését 5-1-es előnyről veszítette el, majd a harmadik játszma is csak tie-breakben dőlt el.

Mindketten remek sorozatban vannak most. Rublev a tavalyi ATP Finals utolsó csoportmeccsétől fogva, 9 meccs óta veretlen és mindössze egy szettet veszített el. Medvedev lajstroma azonban imponálóbb: ő most olyan győzelmi szériában van, mint mikor 2019-ben berobbant az élmezőnybe, mindenhol nyer, ahol elindul. Mostani menetelése a tavalyi Párizs Mastersen kezdődött, majd nem tudták legyőzni az ATP Finalson és az idei ATP Kupán sem – hozzátéve ezekhez az idei Australian Openen megnyert meccseit, már 18 meccses győzelmi szériában van. Mondhatjuk, hogy Rublev jó formában van, viszont Medvedev még jobban. Minden adott egy remek mérkőzéshez, ráadásul mindkét orosz játékstílusban és személyiségben is egyaránt különleges. Jó kis program elé nézhetünk szerdán.

A borítókép forrása: singaporenewslive.com