Murray számára lelkileg volt megterhelő a koronavírus fertőzés

A háromszoros Grand Slam győztes skót játékos az atptour.com-nak mesélt arról, hogyan élte meg a betegséget

Sikeresen vette Andy Murray az első fordulót a héten zajló 500-as tornán Rotterdamban, ahol 2-6, 7-6, 6-3-ra legyőzte a hazai pályán szereplő Robin Haasét. De a 2021-es év nem a tervek szerint indult számára.

Január közepén jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje. Emiatt nem utazhatott el Ausztráliába, mert nem tudta teljesíteni az előírt két hetes karantént, így lemaradt az év első Grand Slam tornájáról.

Bár a COVID nála csak enyhe tüneteket okozott, a mentális nehézségek érthető módon rosszul érintették: “Inkább fejben volt nehéz, mint fizikálisan. Egy hosszú felkészülési időszak végén jártam, így a leállás hatással volt a játékomra is. Előtte 10 héten át keményen edzettem, és nagyon jó formában voltam, amikor egyszer csak hirtelen a házból sem tehettem ki a lábam. Persze, hogy megviseli az embert ez az egész, főleg lelkileg.”

Felgyógyulása után a 33 éves Murray kisebb európai tornákon kezdte meg a szezont. Az olaszországi Biellában rendezett Challenger versenyen egészen a döntőig jutott, ahol azonban vereséget szenvedett az ukrán Illya Marchenkótól. Egy héttel később már Montpellier-ben, az ATP 250-es tornán játszott, itt az első fordulóban búcsúztatta őt Egor Gerasimov.

Ezután a felemás kezdés után nagyon jól jött a rotterdami szabadkártya, ahol a holland Haase elleni első fordulós siker önbizalmat adhat Murraynek. Mindössze hatodik alkalommal szerepel ezen a versenyen, mérlege 9-4. Egyetlen itteni trófeáját Rafael Nadal ellen szerezte 2009-ben.

“Jó erőben vagyok, és nagyon fel vagyok pörögve, hogy újra éles meccseket játsszak. Természetesen a győzelmek is hiányoznak.” – mondta Murray, aki 2018 júniusa óta nem szerepelt a Top 100-ban, és két csípőműtétje után most a visszatérésért harcol.

Bár nézők nélkül zajlik a rotterdami verseny, Murray nagyon dicsérte a szervezés és a helyszín színvonalát: “Nagyon jól érzem magam. A szurkolókat semmi sem pótolhatja, de a rendezők mindent megtesznek, hogy különleges hangulatot teremtsenek. Főleg a centerpályán végeztek remek munkát. Mindenkinek köszönöm, aki a nehéz körülmények ellenére lehetővé tette, hogy teniszezhessünk.”

Murray a második fordulóban a Marcos Giron-Andrey Rublev mérkőzés győztesével találkozik.

Forrás

A kiemelt kép forrása: www.japantimes.co.jp