ATP 250: Indul a salakszezon

Két mediterrán helyen, Cagliariban és Marbellán kezdődik a felkészülés a Roland Garrosra.

A világjárvány miatt a tenisszövetségek idén számos új helyszínt iktattak be versenysorozataikba, hogy a pandémia árnyékában kialakult körülmények ellenére is gördülékenyen tudhassanak a versenyzők tornáról tornára utazni. Így került be az ATP Tour idei naptárába két város is a mediterrán térségből: a spanyol Marbella és az olasz Cagliari is – ezen a héten e két helyen kezdődik meg a férfiak számára a salakszezon két 250-es kategóriájú tornával.

Cagliari

“Szardínia fővárosában” Daniel Evans (1.) a mezőny legmagasabban rangsorolt teniszezője. A brit azonban az első mérkőzését az olaszok villámléptekkel feltörekvő tinijével, Lorenzo Musettivel játszhatja akár, ami egyáltalán nem kellemes kezdésnek ígérkezhet. Evans negyedébe az ausztrál John Millmant (6.) sorsolták, ám a felső ágon az idei dohai bajnok Nikoloz Basilashvili (4.) és Jan-Lennard Struff (5.) is joggal reménykedhet egy jó szereplésben. Az alsó ágon Taylor Fritz (2.) és a hazai pályán játszó Lorenzo Sonego (3.) útjából kikerült már két kiemelt, ugyanis Tommy Paul (8.) és Guido Pella (7.) is idő előtt búcsúzott a tornától. Kiemelés alapján az amerikainak és az olasznak is megnyílt az út minimum az elődöntő felé, de elnézve a torna teljes mezőnyét, az sem biztos, hogy a ranglistás helyezések mérvadóak lesznek a további meccseken.

Marbella

A kétszeres US Open-elődöntős Pablo Carreno Busta (1.) a favorit a hazájában rendezendő tornán, ám ott van a felső ágon honfitársa, Albert Ramos-Vinolas (4.) is, illetve az argentin Federico Delbonis (8.). Andalúziában sem tobzódnak a mostanság rivaldafényben sütkérező teniszezők, éppen ezért ők hármójuk talán joggal pályázhatnak a két elődöntős hely valamelyikére a főtábla azon részén. Furcsa módon Fabio Fognini (2.) nem hazai pályán játszik a hétvégén, hanem Marbellán. Az olaszok virtuóz teniszezője veleszületett tehetsége alapján egyértelmű esélyese lehet a tornának, ám nála a koncentráltság és a motiváció mindig kérdéses tényező. Az alsó ágon található még a norvég Casper Ruud (3.) is, s bár nem kiemelt, de az olaszok mellett a spanyoloknak is van egy “tizenéves üstököse” Carlos Alcaraz személyében, aki Musettihez hasonlóan kora ellenére már most nagy játéktudással rendelkezik.

A tornák sorsolásai: Cagliari, Marbella