Monte-Carlo Masters: Kiesett a Novak Djokovic!

A világelsőt a brit Daniel Evans győzte le nagy meglepetésre. Búcsúzott a tornától Alexander Zverev is, de Stefanos Tsitsipas továbbjutott a negyeddöntőbe.

Csütörtökön született meg a Monte-Carlo-i Masters-torna első igazán nagy meglepetése. A legjobb 16 között ugyanis végetért a salakszezon első nagy versenye Novak Djokovic (1.) számára. A szerb világelső Daniel Evans-szel találkozott, s bár a britnek eddig nem volt túl sok sikerélménye a lassú, vörös borításon, de ezen a napon úgy játszott a 18-szoros Grand Slam-bajnok elleni, mintha ezen tanult volna meg teniszezni. Játéka rendkívül kombinatív volt: hol tempó nélkül teniszezett, hol látványos nyerő ütéseket húzott meg, hol pedig rövidített. Ez a stratégia nem volt Djokovic ínyére, ahogyan az egész mérkőzést övező szeles időjárás sem, rengeteg hibával játszott a világelső.

Dan Evans Monte Carlo 2021

Evans salakpályás mérlege egész eddigi karrierjében 4-13 volt a torna előtt.
Kép forrása: twitter.com/usopen

Már a mérkőzés elején észrevetette magát Evans azzal, hogy a dupla-break-előnyért is adogathatott az első játszmában, de a szerb visszajött a hátrányból. Brit ellenfele viszont a szoros szituációkban jobban tudott játszani, így csak behúzta a szettet. A második már sokkal kedvezőbben kezdődött Djokovic szempontjából, korán break-előnybe került, ám ezt nem tudta megtartani, majd a hajrában azt az egy-egy lehetőséget sem tudta kihasználni, melyek következtében szerválhatott volna az egyenlítésért. Evans ezzel szemben breakelt 5/5-nél és ha kicsit nehezebben is, de lezárta ő a játszmát az adogatásai mögött, ez pedig egyben karrierje eddigi legnagyobb skalpját is jelentette (6/4 7/5).

Goffin Monte Carlo 2021

A nap másik nagy skalpolója David Goffin, aki Alexander Zverevet győzte le.
Kép forrása: twitter.com/atptour

A brit ott van tehát a 8 között a mediterrán miniállamban, következő ellenfele pedig hozzá hasonlóan olyasvalaki lesz, aki a meccsel párhuzamosan egy másik top 10-es teniszezőt búcsúztatott. David Goffin (11.) is szettveszteség nélkül nyert, méghozzá Alexander Zverev (5.) ellen (6/4 7/6(7)). Azért a belga sikere nem ugyanekkora bravúr, ugyanis néhány éve ő maga is ott volt a férfi tenisz szűk elitjében, és eleve a salak a kedvenc borítása. Stefanos Tsitsipas (4.) azonban nem okozott csalódást, kétjátszmás győzelmet aratott a chilei Christian Garin (16.) felett (6/3 6/4). A görög majd a fiatal spanyol Davidovich Fokinával találkozik a 8 között, aki Lucas Pouille-t verte meg (6/2 7/6(2)).

Tsitsipas Monte Carlo 2021

Tsitsipas karrierje során először negyeddöntős Monte-Carlóban.
Kép forrása: twitter.com/WeAreTennis

A felső ági negyeddöntők tehát a játéknap első felében kialakultak, a program hátralevő részében pedig az alsó ágon van a sor. Már javában zajlik Rafael Nadal (3.) és Grigor Dimitrov (14.) összecsapása, de pályán van a címvédő Fabio Fognini (15.) is a szerb Krajinovic ellen, ezek után pedig két igazán érdekes mérkőzés következik majd Andrey Rublev (5.) és Roberto Bautista Agut (9.), valamint Casper Ruud és Pablo Carreno Busta (12.) között.

Borítókép forrása: twitter.com/WeAreTennis