Matteo Berrettini nyerte a Serbia Opent

Olasz bajnoka lett Belgrádnak, Matteo Berrettini döntőszettes döntőt nyert meg Aslan Karatsev ellen vasárnap.

Idei első salakos tornáján még nem igazán ment a játék, de a folytatás már jóval eredményesebbre sikeredett Matteo Berrettini (2.) számára, miután pályafutása 4. ATP-tornagyőzelmét aratta a belgrádi 250-es, salakpályás versenyen. Az olasz teniszező a fináléban az idei szezon berobbanójával, Aslan Karatsevvel (3.) mérkőzött meg a végső sikerért. A szombati elődöntőben az orosz egy szenzációs mérkőzésen ejtette ki a világelső Novak Djokovicot (1.), akinek ez a torna gyakorlatilag a “házi versenye” volt, elvégre szülővárosában, a fivére által celebrált tornán indult el.

Úgy tűnt, hogy Karatsevből, Dubai idei bajnokából rengeteg erőtartalékot kivett a Djokovic elleni, majdnem három és félórás ütközet, mert a döntő nyitószettjében mindössze egy játékot tudott megnyerni Berrettinivel szemben, aki szűk 30 perc után már előnybe is került. Az Australian Open idei elődöntőse azonban erőt vett magán a második játszma elején, mely során megnyerte az első három játékot, ebből született előnyét pedig képes volt végig vinni a szett hátralevő részében.

Egymás után az első két kiemelt skalpja kellett volna Karatsev második ATP-sikeréhez.
Kép forrása: eredmenyek.com & AFP

A találkozó az utolsó felvonásban élesedett ki, miután Berrettini 3/1-es állás után elveszítette a következő két játékot. A fogadóknak nem sok lehetőség adódott ezek után, leszámítva tie-break célegyenesében lévő game-t, mikor Karatsevnek a meccsben maradásért kellett szerválnia. Az orosz egy hosszú játékba bonyolódott bele, négyszer is egyenlő volt az állás, egyik alkalommal pedig mérkőzéslabdája is volt Berrettininek. A torna harmadik kiemeltjének sikerült végül elérnie, hogy rövidítésben dőljön el a finálé, ám hét nyert pontig tartó játékban már képtelen volt labdamenetet nyerni a US Open 2019-es elődöntőse ellen – végeredmény: 6/1 3/6 7/6(0)

Ha úgy vesszük, Matteo Berrettini címet védett, ugyanis ennek a tornának a jogelődje az ATP Tour versenynaptárjában, a budapesti torna volt, amit már áttörése évében, 2019-ben is megnyert. A nagy szerváló és nagy tenyeressel játsszó olasz idén még nem sokat játszott. Egy ATP Kupa döntővel melegített be az Australian Openre, ahol bár eljutott a legjobb 16-ig, de ott hasizom sérülés miatt nem tudott kiállni Stefanos Tsitsipas ellen. Ezután vonult kényszerpihenőre és kihagyta mindegyik kora tavaszi kemény pályás tornát és tűzte ki visszatérését a salakpályás idényre, Monte-Carlóban viszont már az első mérkőzésén búcsúzott a Masters-versenytől. A folytatás már sokkal jobban alakult: pályafutása negyedik tornagyőzelmét aratta és a harmadikat a vörös borításon. Kicsivel több, mint 100 ezer euróval lett gazdagabb.

Borítókép forrása: twitter.com/WeAreTennis