RG 2021: A tizenegyedik nap programja

Szerdán teljes lesz az elődöntők mezőnye a szezon második Grand Slam-tornáján.

Annyiban változott a Philippe Chatirer programja a keddi játéknaphoz képest, hogy már 11 órakor elkezdték a hölgyek első felső ági negyeddöntőjét Coco Gauff (24.) és Barbora Krejcikova között. Minden egyéni meccset a centerpályán játszanak és az eddigiekkel ellentétben az első három meccs egymást követi, az azt megelőző végetértétől függően – nincs most már 16 órai idősáv. Gauffék után jön a másik női mérkőzés a címvédő Iga Swiatek (8.) és a görög Maria Sakkari (17.) között.

A hölgyek címvédője után jön a férfiak címvédője, Rafael Nadal (3.) is, aki harmadik alkalommal csap össze Diego Schwartzmannal (10.) a Roland Garroson: 2018-ban a negyeddöntőben, tavaly az elődöntőben találkozott a mély növésű argentinnal. Schwartzman e meccsek alatt mindössze egy játszmát tudott csenni a Salakkirálytól, ám három éve azon a mérkőzésen az esőszünetig előnyben teniszezett Nadallal szemben. Vannak bizonyos játékelemei, amivel feladhatja a leckét a 21. Grand Slam-ére törő spanyolnak, csak az a kérdés, képes lesz-e azt folyamatosan produkálni majd? Másrészt pedig Nadal és a Roland Garros kapcsolata gyakorlatilag a “lehetetlen küldetés” szimbóluma.

És hát amiért más időpontokban lesznek a meccsek az az, hogy június 9-étől új korlátozási szabályok léptek érvénybe Franciaországban. A kijárási tilalom most már csak 23 órától lép érvénybe, így az esti mérkőzés Novak Djokovic (1.) és Matteo Berrettini (9.) között az eddigi megszokott 21 óra helyett egy órával korábban kezdődik – immáron nézők előtt! A szerb világelső Lorenzo Musetti után ismét egy olasszal találkozik. A 2016-os bajnok a negyedik fordulóban sokáig nagyon nehéz helyzetben volt, fiatal és tehetséges ellenfele két tie-breaket megnyerve elvitte az első két játszmát és nagyon úgy tűnt, hogy túlórázni kényszerül majd. Musetti erőtartalékai viszont pont idáig tartottak ki, Djokovicnak végül a meccset se kellett befejeznie. Berrettini ezzel szemben teljesen kipihenten érkezik meg karrierje első Garros-negyeddöntőjére, ugyanis a legjobb 16 között játszania sem kellett Roger Federer visszalépése után. Mindössze másodjára találkozik a világelsővel, aki eddigi egyetlen egymás elleni mérkőzésükön, a 2019-es ATP Finals csoportkörében 6/2 6/1-re ütötte ki az olaszt. Az előjelek tehát inkább Djokovicnak kedveznek, Berrettini pedig a pihenési idők közti különbség lehetséges következményeiben reménykedhet – habár, azt is embere válogatja, kire milyen hatással van plusz egy szabadnap, vagy éppen kicsivel több eltöltött idő a pályán…

Borítókép forrása: marca.com