RG 2021: Bejutott karrierje első Grand Slam-döntőjébe Stefanos Tsitsipas

A 22 éves görög teniszező megnyerte az első két szettet Alexander Zverev ellen a Roland Garros első elődöntőjén, de nem múlott sokon, hogy a német egy heroikus fordítást vigyen véghez.

Sporttörténelmet írt Stefanos Tsitsipas (5.), ugyanis sikerült neki az, ami egy nappal korábban honfitársának, Maria Sakkarinak nem: Grand Slam-döntőbe jutni görögként. A korábbi világbajnok a pénteki elődöntőben egy másik korábbi világbajnokot, Alexander Zverevet (6.) győzte le egy nagyon fordulatos mérkőzésen. Tsitsipas 5-2-es mérleggel rendelkezett német ellenfelével szemben a találkozót megelőzően, mely a mérlegnek megfelelően kezdődött.

Az első játszma kimondottan passzív teniszt hozott, nem alakult ki nagy különbség a felek között, mégis Tsitsipas festett jobb színben amiatt, hogy az igazán fontos pontokat ő nyerte meg a nyitószettben, ami 38 perc után 6/3-as végeredményt hozott. A következő játszma sem alakult másképpen számok tekintetében, de a forgatókönyv merőben eltért az első felvonásétól. Zverev ugyanis elkezdett megvillantani valamit tudása legjavából, aminek köszönhetően 3/0-ás előnyre tett szert. Ezután viszont ismét visszaesett a játéka és a tőle megszokott módon halmozta a kettős hibákat. Másfél óra elteltével Tsitsipas máris nagyon kényelmes helyzetbe került.

Az említett 3/0-ás állást követően Zverev hét játékot veszített el egymás után, ami nem tehetett jót neki fejben. A US Open tavalyi döntőse viszont mentális erejéről tanúbizonyságot téve hirtelen elkezdett remekül teniszezni, beleértve a játék minden aspektusát. Több nyerőt, kevesebb hibát vétett, de a legkimagaslóbb az adogató játéka volt: volt egy pontja ugyanis a mérkőzésnek, mikor Zverev 18 labdamenetet nyert meg zsinórban a szervái mögött. Eközben Tsitsipas elvétve volt képes extra teljesítményre és amennyi idő alatt összehozta nagy előnyét, nagyjából annyi idő alatt omlott is az össze.

Valóságos hullámvasút volt a mérkőzés, főleg Zverev rapszodikussága miatt.
Kép forrása: Getty Images

A döntőszettre kanyarodva a US Open tavalyi elődöntőjét láthatták a teniszrajongók lelki szemeik előtt, amikor is Zverev ugyanígy dupla-szetthátrányból fordítva jutott be egy Grand Slam-döntőbe (akkor a spanyol Pablo Carreno Busta volt az ellenfele). A játékosok testbeszéde is arra engedett következtetni, hogy a német ismét egy heroikus győzelmet arathat egy nagy torna ezen szakaszán. A fordulópontot azonban az ötödik játszma legelső játéka hozta el. Tsitsipas adogatott és hibáinak köszönhetően semmi-40-re állt, vagyis Zverevnek három egymást követő break-labdája volt egy ilyen fontos meccs ilyen fontos szakaszán. A görög viszont bebizonyította, hogy olyan mentális ereje van ehhez a sporhoz, amilyen csak nagyon keveseknek: megfordította a játékot, s talán ezzel a meccset is visszaállította a maga javára. 2/1-es vezetésnél breakelni tudott, ami azért számított nagy dolognak, mert azt megelőzően körülbelül másfél szetten keresztül hozzá sem tudott férkőzni Zverev adogatásaihoz.

A görög teniszező pedig végül végig tudta vinni előnyét, habár nem volt könnyű menet áthaladni a célvonalon. 5/2-nél fogadóként négyszer is meccslabdája volt, ezeket viszont hárította a német, s bizony a következő játék elején úgy tűnt, ez a sokadik csavart hozhatja a mérkőzésbe. Tsitsipas azonban lezárta a meccset (3 óra 40 perc elteltével) két szorosabb labdamenettel és egy ásszal a legvégén – végeredmény: 6/3 6/3 4/6 4/6 6/3.

Tsitsipas Zverev RG 21

Izgalmas meccset játszottak.
Kép forrása: indianexpress.com

Az idei Monte-Carlo Masters bajnoka negyedik nekifutásra tudott Grand Slam-döntőbe jutni (a 2019-es és az idei Australian Open, valamint a tavalyi Roland Garros után). A meccs után igencsak kavarogtak benne az érzelmek, Marion Bartoli kérdéseire nehezen találta a szavakat az interjú elején. Ezt a nagy mérföldkövet viszont teljesen megérdemelten érte el, első Masters-bajnoki címe mellé Barcelonában is majdnem összejött a siker, ráadásul Nadal ellen a döntőben, majd Rómában a másik legenda, Djokovic ellen is vívott egy nagyon kiélezett mérkőzést. Vasárnapi ellenfele a két klasszis valamelyike lesz.

A madridi bajnok, Zverev is kitett magáért a tornán. Az első fordulóban, honfitársa, Otte ellen még szenvedett, majd sokan csekély jelentőséget nyilvánítottak elődöntőbe jutásának, amiért az oda vezető úton csak a világranglista 45. Alejandro Davidovich Fokina volt a legrangosabb ellenfele. A pénteki meccsen képes volt megmutatni tudása legjavát, de hiányzott belőle a kiegyensúlyozottság. Ha pedig valamit meg lehet jelölni e meccs döntőfaktorának, akkor az ez. Minden esetre remek találkozó volt, méltó bemelegítés az 58. Djokovic – Nadal rangadóhoz.

Borítókép forrása: ubitennis.net