RG 2021: Novak Djokovic 2016 után ült fel ismét a trónra Párizsban

Novak Djokovic hatalmas csatában nyerte meg a 2021-es Roland Garrost. A világelső szerb a fináléban kétszettes hátrányból fordítva győzte le a görög Stefanos Tsitsipast. 

Két elképesztően izgalmas hetet vártunk erre a napra, de elérkezett a Roland Garros férfi egyes versenyének a fináléja. A világelső Novak Djokovic lenyűgöző tenisszel késztette búcsúra Rafael Nadalt, míg Stefanos Tsitsipas a tűzzel játszott, de mégis legyőzte Alexander Zverevet az elődöntőben. A két játékos eddig hét alkalommal találkozott egymással, a szerbnek jó előjel lehetett, hogy salakon még nem szenvedett vereséget a görögtől, ráadásul pár héttel ezelőtt Rómában is nyerni tudott ellene.

A mérkőzés egy 7 perces Tsitsipas adogatójátékkal kezdődött. Djokovic igyekezett rögtön breakelni, el is jutott két fogadó előnyig, azonban a görög a game végén három ásszal jelezte, hogy nem lesz egyszerű dolga a szerbnek a mai délutánon. Innentől kezdve lényegesen könnyebb és meggyőzőbb szerva játékok követték egymást, egészen a tizedik game-ig. Djokovicnak adogatóként először kellett nehézséggel szembenéznie, ráadásul ellenfele remek lábmunkájának és agresszív tenyereseinek köszönhetően játszma labdáig is elverekedte magát. A világelső viszont megmutatta milyen fából faragták, egy hosszú labdamenet végén egy káprázatos rövid kereszttel kihúzta magát a bajból, és kiegyenlített. A találkozó első breakjére közel 50 percet kellett várni, és miután Tsitsipas nem tudta lezárni a szettet, a szerb menetrendszerűen elnyerte az adogatását. Djokovic tehát megkapta az esélyt a vezetés megszerzésére, csakhogy a görögnek esze ágába nem volt lemondani a játszmáról, pillanatok alatt visszajött, és kiharcolta a rövidítést. Tsitsipas rendkívül bátor tenisszel indította a Tiebreaket, és 5-2-es előnybe került. Djokovic azonban megnyerte a következő négy pontot, ezáltal 6-5-nél már neki volt szettlabdája. A görög viszont a legfontosabb pillanatban be tudta gyújtani a rakétákat, újból bombasztikus tenyereseivel kínozta meg riválisát, így egy fárasztó küzdelem végén elvitte az első játszmát.

Tsitsipas óriási csatában szerzett vezetést
Kép forrása: twitter.com

Djokovicot látszólag megviselte az elveszített rövidítés, hiszen a második felvonás első játékában azonnal elbukta az adogatását. Tsitsipas ennek tetejébe nem könnyítette meg a szerb helyzetét, miután a folytatásban kiválóan szervált, és továbbra is rendkívül magabiztosan teniszezett. Egy percnyi holtpont nem jelentkezett a görögnél, amire Djokovic nem igazán tudott megfelelően reagálni, majd a Monte-Carlo-i bajnok miután a játszmán belül másodszor is elvette ellenfele szerváját, 5-2-nél a szett megnyeréséért adogathatott. Tsitsipas pedig tette a dolgát, a visszazárkózás közelébe sem engedte a világelsőt, és egy 6-2-re megnyert játszmával egyetlen szettre került a hőn áhított Grand Slam győzelemtől.

Djokovic annak ellenére, hogy nem volt képes egyelőre fogást találni a görögön, magabiztosan érkezett ki a harmadik játszmára. A szerb viszonylag agresszív tenisszel rukkolt elő, és nem hagyta ellenfelének, hogy végleg átvegye az irányítást. Tsitsipas pedig egy olyan játékban került hirtelen bajba, ahol 40-15-re vezetett. A game végül egy idegőrlő hajszát követően dőlt el közel 12 percben, amit a világelső tudott megnyerni. Djokovic a folytatásban fenntartotta a játéka intenzitását, nem engedte az adogatása közelébe férkőzni ellenfelét, és egy 50 perces játszmát zsebelt be 6-3 arányban.

A negyedik szett Djokovic szájíze szerint kezdődött. A szerb megőrizte az előző játszmában megszerzett lendületét, és két könnyű, majd egy küzdelmes harcban megnyert játékot követően 3-0-nál dupla break előnyben teniszezhetett. Tsitsipas a folytatásban csupán kozmetikázni tudott az eredményen, hiszen fogadóként nem termett számára babér, így a világelső 5-2-nél az egyenlítésért adogathatott. Djokovic pedig nem szerette volna ezt az etapot túlságosan izgalmassá tenni, könnyedén lezárta a játszmát.

Djokovic meggyőző tenisszel harcolta ki az ötödik játszmát
Kép forrása: twitter.com

 

Djokovic az ötödik felvonás első játékában rögtön break labdához jutott, azonban Tsitsipas azzal, hogy ezt a gamet megfordította, még időben megállította a szerb egyértelmű, és egyre jobban erősödő dominanciáját. A breakre ennek ellenére nem kellett túlságosan sokat várni, a világelső a harmadik játékban elvette a görög adogatását, és ezzel egy hatalmas lépést tett a második Roland Garros trófeája felé. Djokovic ráadásul 4-2-nél megkapta az esélyt arra, hogy egy játékra kerüljön a győzelemtől, azonban Tsitsipas bátor játékkal 15-40-ről megfordította a gamet. A görög hiába menekült meg attól, hogy lehetetlen helyzetbe kerüljön, fogadóként továbbra sem tudott nagy ellenállást tanúsítani, és 5-3-as hátránynál a mérkőzésben maradásért kellett szerválnia, amit viszont sikeresen abszolvált. Djokovicra óriási nyomás helyeződött, azonban a szerb maximálisan egyben volt mentálisan, és az utolsó játékban rendkívül hatékony tenisszel megnyerte a finálét egy 4 óra 12 percig tartó mérkőzésen.

Novak Djokovic egészen elképesztő teljesítményt nyújtott az idei Roland Garroson. Lorenzo Musettival szemben kétszettes hátrányból fordított ( a döntő szettben az olasz 4-0-nál adta fel a találkozót ), majd Matteo Berrettini is hatalmas csatára késztette, de remekül állta a sarat. Amit pedig az utolsó két mérkőzésen letett az asztalra arra nincsenek szavak, hiszen előbb egy zseniális meccsen mattolta minden idők legjobb salakpályás játékosát, majd a fináléban amikor kellett tempót tudott váltani, és 0-2-ről legyőzte Stefanos Tsitsipast. Djokovic fizikálisan, mentálisan, valamint játékban egyaránt ember feletti munkát végzett a két hét során, és teljes mértékben megérdemelten lett 2016 után ismét a Roland Garros bajnoka, amivel megszerezte 19. Grand Slam tornagyőzelmét.

A döntő végeredménye: 

Novak Djokovic ( 1 )-Stefanos Tsitsipas ( 5 ) 6/7(6) 2/6 6/3 6/2 6/4

Kiemelt kép forrása: twitter.com