Olimpia 2020: A férfi egyes sorsolása

Csütörtökön megtartották a tokiói ötkarikás játékok tenisztornáinak sorsolását. Mutatjuk a férfi egyes főtábláját.

Az urak egyéni versenyének legnagyobb kérdése természetesen az, hogy Novak Djokovic közelebb kerül-e történelmi küldetéséhez, a Golden Slam teljesítéséhez? A szerb világelső idén bezsebelte már az első három Grand Slam-tornát és már „csak” egy olimpiai bajnoki cím és a US Open hiányzik ahhoz, hogy megismétlődjön Steffi Graf 1988-as hőstette. Habár a COVID és az üres lelátók rendesen beárnyékolják a tokiói seregszemlét, a férfi egyes tenisztorna mezőnye így sem tűnik rossznak, sőt. Federer, Nadal és Thiem után nagy név nem mondta le a szereplését, így Djokovic nem lélegezhet fel teljesen, számolnia kell továbbra is legnagyobb kihívóival.

Még mielőtt ránéznénk a főtáblára – ezen a linken megtekinthető – fontos megjegyezni, hogy a riói játékok óta eszközölt változásokat a torna szervezője, az ITF (Nemzetközi Tenisszövetség). Az egyik az, hogy most már minden fordulóban két nyert szettig játszanak a férfiak, a döntőben is az eddigi háromszettes lebonyolítással ellentétben; másrészt pedig a döntőjátszmák is tie-breakben fognak eldőlni 6/6-os állás után, az eddig megszokott két játéknyi különbségig tartó küzdelem helyett. A főtábla 64 fős, az elődöntő vesztesei bronzmérkőzést játszanak majd a torna végén. A borítás kemény pályás, ugyanott zajlanak majd a tenisversenyek, ahol ősszel rendeznek WTA és ATP-tornákat egyaránt a japán fővárosban.

Felső ág

Djokovic az első mérkőzését a bolíviai Hugo Delien ellen játssza majd, győzelem esetén pedig a Jan-Lennard Struff – Thiago Monteiro találkozó nyertese következik. Első rangsorolt ellenfele a 16 között a spanyol Alejandro Davidovich Fokina (16.) lehet majd, de neki valószínűleg az olaszok egyik üdvöskéjével, Lorenzo Musettivel is meg kell majd mérkőznie. Musettivel kapcsolatosan nem lehetnek jó emlékei a világelsőnek, az idei Roland Garros negyedik körében ugyanis elvette az első két szettet a szerbtől. Djokovic negyedébe Andrey Rublevet (7.) sorsolták, akire egy pikáns mérkőzés vár a hazai kedvenc Kei Nishikori ellen. A kiemelés alapján az orosz a friss házas Gael Monfils-szal (10.) is megmérkőzhet később, de Elina Svitolina férje koránt sincs elfogadható formában, lassan már egy éve.

Alexander Zverev (4.) került még a felső ágra, akire két könnyű forduló várhat előzetesen, de mint tudjuk, a német képes rosszul játszani egy-egy verseny korai szakaszában, az első nevesebb ellenfele Lorenzo Sonego (13.) lehet majd. A friss wimbledoni elődöntős Hubert Hurkaczot (7.) sorsolták a korábbi világbajnok negyedébe és ezt magyar szempontból azért fontos megjegyezni, mert Fucsovics Márton lesz az ellenfele a lengyelnek. Marci remek menetelést vitt véghez Wimbledonban egészen a negyeddöntőig és a sorsolás alapján úgy tűnik, hogy ha egy bravúr győzelmet arat esetleg Hurkacz felett, akkor a negyedik fordulóig csak nála alacsonyabban jegyzett ellenféllel találkozhat. Aztán következne Aslan Karatsev (11.).

Alsó ág

Daniil Medvedevnek (2.), honfitársához, Rubelvhez hasonlóan az első kört kell „túlélnie” és utána a legjobb 8-ig könnyebb útja lehet. A regnáló világbajnok a kazah Alexander Bublikkal találkozik elsőnek, aki világranglista 40-dikként akár kellemetlen is lehet egy első fordulós mérkőzésre, a következő komolyabb ellenfélnek Fabio Fognini (15.) ígérkezik a legjobb 16 között. A negyeddöntőben a kiemelés alapján Pablo Carreno Busta (6.) vagy Felix Auger-Aliassime (9.) lehet majd az ellenfele, ám utóbbi egy érdekes meccset fog vívni az első körben a kétszeres címvédő Andy Murrayvel.

Stefanos Tsitsipas (4.) az idei salakszezon során karrierje talán eddigi legjobb időszakát élhette meg, amit élete első Grand Slam-döntőjével koronázott meg a Roland Garroson. A görög teniszező viszont azóta szerényebb eredményeket ért el: Wimbledonban rögtön kikapott az első körben, Hamburgban pedig esélyesként csak a negyeddöntőig jutott el. Tokióban az első ellenfele Philipp Kohlschreiber lesz, ami nem feltétlen könnyű feladatot jelenthet, győzelem esetén pedig ráadásul ismét Frances Tiafoeval találhatja magát szemben, aki éppen Wimbledonban búcsúztatta a korábbi világbajnokot. Ha Tsitsipas túljut az első két körön, akkor a 16 között Ugo Humbert (14.) lehet majd az ellenfele, a negyeddöntőben pedig Diego Shcwartzman (8.) vagy Karen Khachanov (12.).

Borítókép forrása: sportskeeda.com