Casper Ruud: Három hét, három tornagyőzelem

2021. augusztus 2.
by DGM96

A fiatal norvég Bastad és Gstaad után Kitzbühelben sem talált legyőzőre.

Casper Ruud igencsak kihasználja a Wimbledon utáni és a US Open Series előtti időszakot, amely jellemzően némi “vákuumot” jelent a szezonokon belül. Számos ATP 250-es tornát rendeznek salakpályán ilyenkor, melyek azon teniszezők számára jelenthet pontszerzési lehetőségeket, akik még éppen nem a legnagyobb babérokra törnek a mezőnyben. Jó kérdés, hogy a norvég Ruud-öt az elmúlt három hét után hová lehet majd sorolni?

Már a Roland Garrosra való felkészülés során is bebizonyította, hogy nem gyenge tényező a borításon, de Párizsban nem tudott még révbe érni – éppen a későbbi negyeddöntős Davidovich Fokina győzte le a 32 között. Most viszont, hogy az élmezőny egyik része a tengerentúli versenyekre készül, másik része pedig az Olimpián szerepelt, kicsit csendben megcsinálta az új évtized első tripláját. A Bastadi-i és Gstaad-i győzelmek után Kitzbühel-re kicsit talán elfáradt, mert az eleve foghíjas mezőnyben is akadt két szorosabb meccse, de végül az osztrák síparadicsomban is veretlen maradt, ezzel pedig 12 meccsre növelte győzelmi szériáját. A mostani döntőben a spanyol Pedro Martinezt győzte le 6/1 4/6 6/3-ra, egy esőszünetekkel tarkított találkozón.

Kereken tíz évvel ezelőtt volt példa olyanra, amit most a norvég vitt véghez: Andy Murray ugyanis még 2011 őszén nyert egymás után Bangkokban, a tokiói ATP 500-as tornán, majd a Shanghai Mastersen is. Ruudnak idén ez már ráadásul a negyedik, karrierjében az ötödik tornagyőzelem az ATP Touron. Ebben az évben pont közvetlen a Garros előtt, Genfben lett bajnok, tavaly pedig Buenos Airesben. A mostani triplához hasonlóan azok a sikerek is salakon születtek, vagyis eddig tényleg úgy tűnik, hogy a lassú pályákon a legerősebb.

Aki pedig három héten keresztül, közben országokat átutazva tud ilyen eredményes lenni már 22 évesen, nem túlzás kijelenteni, hogy nagy dolgokra lehet hivatott. Újabb győzelmével immáron már a 12. helyen jegyzik a világranglistán.

Kép forrása: tennis-tourtalk.com